Smjestila se uz sam rub, točno iza kamena koji su naslagani jedan preko
drugog u dugi niz uskog seoskog puta. Dozvala me svojim velikim listovima i
granama punim svježih plodova, sva ponosita i zavodljiva na tom komadiću škrte
zemlje. Šinjorina smokva.
Tu, u hladu pod njenom krošnjom sakrila sam se od sunca koje neumorno
prži i slušala veselu pjesmu cvrčaka, tihe šapate smokve koja je pričala priče
nekih davnih vremena, darivajući me najslasnijim plodovima ugrijanim na
dalmatinskom suncu.
Skinula sam sandale i dopustila da mi bosi tabani dotaknu tu zemlju punu
kamenja iz koje raste ova plamenita voćka. Tu bih mogla zauvijek ostati! Sjedim
i jedem onako sočne smokve, izvana zelene, unutra crvene i pitam se: -„Ima li
što bolje?“ i nastavih dalje. Promatram stare kamene kuće, neke već i
napuštene. Vidim staru gustirnu i kotlić za vađenje vode iz nje s ručno
napravljenim mornarskim konopom, a nedaleko od nje uredno zasađene plantaže
maslina i vinove loze. Dalmacija je svuda oko mene.
Smokva, ta divna Mediteranska voćka, predstavlja tradiciju dalmatinske
prehrane, a jede se od pamtivijeka ili kao svježa ili kao suha. U Dalmaciji
smokava ima u izobilju, možete ih naći u vrtovima, okućnicama ili uz cestu, a
uobičajeno rastu pojedinačno. Bez puno truda i upotrebe motike, zasađena u
škrtoj zemlji, smokva uvijek daje slatke plodove.
Figs |
Svježe smokve najčešće se jedu samo oprane, ali može se napraviti i džem,
a ako ga još kuhate na kominu na drvima, prava je delicija! Možete ih poslužiti
s gorgonzolom ili pak zapeći s medom.
Od suhih smokava najčešće se rade likeri kojima možete dodati grančicu
lavande. Suhe smokve upotrijebljavaju se i za izradu blagdanskih kolača.
Najpoznatiji tradicionalni kolač Dalmacije koji se radi od suhih smokava jest Smokvenjak.
Smokvenjak potječe s otoka Cresa gdje se receptura i tradicija i danas
brižno čuva.
Izvorno je predstavljao hranu težaka koji su se umorni vraćali s
cjelodnevnih radova u polju, masleniku ili vinogradu. Kako je danas Smokvenjak
prava delicija, radimo ga samo za blagdane, Božić i Uskrs, gdje se maleni
komadići gostima ponude uz aperitiv – travaricu, lozovaču ili prošek, a može se
jesti i s kruhom. Tradicionalno se radi u okruglom obliku ili u obliku salame.
Ono što je zanimljivo jest da u njega možete dodati lozovaču, no u mojoj
obitelji tradicionalno se dodaje Travarica.
Travarica jest rakija (najčešće lozovača) u koju dodajete ljekovito
bilje. Recepture su različite pa čak i u istoj obitelji recepti mogu varirati
ovisno do toga što vam se nađe pri ruci. Kada radim Travaricu onda uobičajeno
na litru lozovače bez dodataka šećera stavim grančicu smilja koje se bere prije
nego što procvjeta, par listova svježe kadulje, polovicu mahune rogača, 2-3 bobice
šmrike, 2-3 ploda drače, grančicu koromača. Sve se zatvori i ostavi na tamnom
mjestu da odstoji od 2 tjedna do mjesec dana.
* Recept je već bio objavljen na blogu, ali sam ga malo izmijenila u sastojcima. Svakako probajte dodati suhe grožđice :)
* Recept je već bio objavljen na blogu, ali sam ga malo izmijenila u sastojcima. Svakako probajte dodati suhe grožđice :)
Smokvenjak
(za 1 kolač)
Potrebni sastojci:
· 500 g suhih smokava
....................................................................................................................................................
· ½ dl Travarice ili lozovače
....................................................................................................................................................
· 150 g grublje sjeckanih ili mljevenih
badema
....................................................................................................................................................
· 1/2 grančice koromača
....................................................................................................................................................
· 1 žlica suhih grožđica, po želji
....................................................................................................................................................
Priprema:
· Suhe smokve sameljite na mašini za
meso ili u blenderu.
...................................................................................................................................................
· Bademe također sameljite ili
grublje nasjeckajte. Vodite računa o tome da ukoliko su vam bademi sitniji,
smjesa će biti kompaktnija za izradu.
...................................................................................................................................................
· Suhim smokvama dodajte rakiju i
sitno sjeckani koromač pa dobro izmiješajte. Od smjese oblikujte salamu ili
plosnate „polpetice“.
...................................................................................................................................................
· Osušite ih u pećnici na 80°C oko
40 minuta.
...................................................................................................................................................
· Smokvenjak zamotajte u foliju i
pustite da se potpuno ohladi prije konzumiranja kako biste ga mogli narezati. Ovako
pripremljeni kolač može stajati i do nekoliko mjeseci.
....................................................................................................................................................
· Poslužite uz rakiju.
....................................................................................................................................................
volim, volim, volim! smokvenjak sam htjela raditi u rujnu prosle godine za jednu hrvatsku veceru u Francuskoj, ali nisam nasla dobrih: slatkih, socnih i ljepljivih. a to sto kazes, u Dalmaciji su na svakom koraku. njami!
ReplyDeleteHvala ti Irma!
DeleteA wonderful recipe! Those "cakes" are very healthy and energy-ladden.
ReplyDeleteCheers,
Rosa
Dugo ga želim probati, a izgleda tako krasno... Ne mogu se smokve dovoljno nahvaliti, one su fino medeno čudo :)
ReplyDeleteAnja, potpisujem :) Hvala ti!
DeleteZar su več počele smokve? Super. Rado bih probala ovaj kolač!
ReplyDeleteLjubice, kod nas su prve smokve, one najveće Petrovače već prošle. Meni su one najčešće i bezukusne. Sada počinju one slatke kojih ima na svakom koraku :)
ReplyDeleteSmokve itself obozavam, ali smokvenjak...:(, vise sam fan istocnjackih (zalivenih), i austrougarskih kolaca, nego ovih morskih;)
ReplyDeleteFotke su predivne!!!
Imenjakinjo moja, meni je baš obrnuto :) Vjerujem da je to stvar navike, nekih okusa iz djetinjstva, možda neka uspomena...
DeleteHvala ti!
Divan, divan, divan post, Maja, krasno pises, mogla sam zamisliti sliku pred ocima. A smokve obozavam. I sve sa smokvama. Ovdje se pravi crni kruh sa smokvama, odlican je.
ReplyDeleteSlike su ti fantasticne.
Gordana, hvala ti! Nisam nikada probala taj kruh, ako nemaš recept na blogu, nadam se da ćeš ga staviti kada budeš imala mogućnosti :)
Deletedivne fotografije!!! :)
ReplyDeleteTihana, hvala ti!
DeleteSviđa mi se kako ti ljetni postovi odišu Dalmacijom!
ReplyDeleteBijele smokve još uvijek očekujem, a ne bih se složila s tobom da su petrovke neukusne. Istina da su bijele bolje, ali petrovke sazriju prije pa ispadnu kao uvod
Tamara, hvala :) Ne znam da li je to samo meni, ali svaku petrovaču koju sam dobila ili kupila bila mi je bezukusna, kao voda.
DeleteHi Maja - I remember you have a couple tasty recipes of figs and this one is another winner too. If only fresh figs are available here, I'll definitely give this Dalmatian specialty a try. It has all the wonderful ingredients that I adore!
ReplyDeleteThanks Reese :)
DeletePrekrasno si opisala ugođaj ljeta u Dalmaciji, a smokva...a ta divna prastara vočka, povijest svijeta. Hvala ti za recept, svakako ću si napravit jednu "salamicu".
ReplyDeleteDunja, hvala tebi :) Nadam se da će ti se svidjeti - to je naš stari običaj. Ljudi su pomalo počeli zabporavljati svoju tradiciju, ali ja volim te nonine recepte :)
Deletenisam probala smokvenjak, barem još ne
ReplyDeletesmokve jako volim i nadam se da ću ih se ovih dana dobro najesti :)
Nina moja, nadam se da ćeš se dobro najesti smokava. Osim što su zdrave, ja ih isto obožavam :)
DeleteJako lep post. Smokvenjak nisam do sada imala prilike da probam, ali moram priznati da sve od smokava obožavam tako da verujem da će me i on oduševiti.
ReplyDeleteVera, nadam se da će ti se svidjeti :)
DeleteNa svakom koraku...baš ti zavidim. Moja ujna je posadila drvce u bašti u Ćupriji i od toga ima tone i tone džema, a ovde kod nas se prodaje na pijaci kao za lek. Nije mi jasno. Ja sam je redovno donosila sa letovanja iz Crne Gore onako u kutiji za cipele. Travaricu radimo i mi i zaista svaka kuća svoj recept ima. Drevan je to recept, a narod je vekovima skupljo iskustvo sa tim biljkamam i prenosio sa kolena na koleno.
ReplyDeleteJoj Jelena, kakva šteta! Eto, kad budete u blizini nas, slobodno navratite na našu smokvu. U ovih par godina stvarno je izrasla, nadvila se nad 1/4 našeg vrta, one gornje niti ne stignemo pobrati koliko su visoko. I ovdje se prodaju kao suho zlato, ali stvarno mi nije jasno radi čega, ima ih zbilja na svakom koraku. Samo tu oko moje zgrade uz put ih ima 4 komada, tko zna koliko su stare...
DeleteKod nas ih ima suvih koliko voliš, mekanih, polu-mekanih, tvrdih da biraš, sočnih, slađih, manje slađih. Valjda se ljudima isplati više da ih suše jer brzo propadnu a i svi koji prodaju na pijaci su mahom preprodavci pa im to nije roba najbolja za prodaju, kad je tako osetljiva.
DeleteFotke su divne, no nažalost ne volim baš smokve. Jedino ako mi ih ti pripremiš, možda ih zavolim :))
ReplyDeleteAria, hvala ti! Ni moja svekrva ne voli smokve, ali pokušavam ju priviknuti barem na suhe :) Meni su pak najdraže upravo svježe!
DeleteSmokve jedem samo svježe i to samo kad ih sama uberem i nekako nemamo naviku raditi kolače od smokava, vjerujem da je smokvenjak fin :)Ja sam baš nedavno radila travaricu, iste boje, a različitih sastojaka :)
ReplyDeleteObožavam suhe smokve, već duže vrijeme imam želju
ReplyDeletenapraviti smokvenjak. Ima raznih recepata a nikako ne znam
koji bi bio pravi tradicionalni, htjela bi postići što vjerniji okus
s obzirom da smokvenjak još nisam kušala.
Ovo mi je bilo super kad sam vidjela tvoj post i raditi ću po tvom receptu.
Smokve imam, rakije imam :)
krasan je, ja baš volim ovaj slatkiš. prošle godine sam u Istri kupila malene smokvenjake, super mi je ovaj recept, pokušat ću doma napraviti :)
ReplyDeleteSmokve obožavam i uživam u njihovom okusu , mirisu, u onoj ljepljivosti koja mi ostane na rukama kada jedem smokve. Krasan post si napisala i sviđa mi se tvoj smokvenjak. One verzije koje nađem u prodaji me ne oduševljavaju previše, ali ovaj pravi , domaći ću sigurno i sama napraviti, po ovom receptu !
ReplyDeletePredivan post i recept, smokve obožavam!
ReplyDeleteJa obožavam smokve! Fotke su super i hvala ti za ovaj recept!
ReplyDelete