8.03.2012

Rižoto s dagnjama/Risotto with Mussels

Please, scroll down for recipe in English


Prije nekoliko dana, M. i ja smo sa prijateljima uzeli trajekt do Drvenika Velog. Po prvi put.
Drvenik Veli spada pod općinu Trogir, no otkako znam za sebe oduvijek smo odlazili na Drvenik Mali.
Plaže okupane suncem, borovina, rogači, vinogradi, masline, stare gustirne, ribari... sve je to dio mog djetinjstva i litovanja na Drveniku Malom. Odmor i za oči i za dušu u čistom moru i pješćanoj plaži.

Kršnjaši, Drvenik Veli





Ovog puta nije bilo dvojbe da isprobamo nešto novo. Mada sam već kao srednjoškolka odlazila na Krknjaše, otočiće kod Drvenika Velog, ali samo brodom, trajekt, jedan ljetni dan i nas petero, šetanje do plaže i uživanje na  novom otoku sasvim je ispunilo moja očekivanja ovog ljeta.
Hladovina borika, igranje picigina u plićaku dok ti noge upadaju u pijesak, gledanje jahta u daljini, prijatelji i priča, hrana, sunčanje na mulu i dobra knjiga/časopis.

Feral na brodu
Kad smo se vratili kući već je bilo skoro 9 sati navečer i bili smo željni morske hrane.
M. i ja jako volimo školjke, pogotovo kunjke i dagnje, a ludi smo i za ostalim morskim plodovima.
Rižoto od dagnji jedno je od mojih omiljenih jela ljeti i spramam ga već više od 10 godina. Nekada dodam i ružmarina, nekada ne. Nekada dagnje uopće ne očistim od ljuštura, nekada ih očistim, a par komada ostavim za dekoraciju. Ako volite školjke, one su zaista toliko jednostavne i brze za pripremu.
Mi smo već počeli provoditi ljeto kako smo zamislili. Nadam se da i vi uživate :)




Rižoto s dagnjama
(za 2 osobe)


      Potrebni sastojci:

·       3 kg svježih dagnji
....................................................................................................................................................
·       1 glavica luka
....................................................................................................................................................
·       4-5 režnja češnjaka
....................................................................................................................................................
·       2 žlice svježeg peršina, sjeckanog
....................................................................................................................................................
·       1 dl maslinovog ulja
....................................................................................................................................................
·       5 dl bijelog vina
....................................................................................................................................................
·       500 g umaka od rajčica
....................................................................................................................................................
·       300 g riže
....................................................................................................................................................
·       1 žličica papra, sol po potrebi
....................................................................................................................................................
·       voda
....................................................................................................................................................

   
      Priprema:

·       Svježe dagnje sastružite grubljom stranom kuhinjske spužve pa ih operite pod mlazom hladne vode. Budite sigurni da su sve neotvorene jer jedino su te svježe!
...................................................................................................................................................
·       U široki lonac stavite školjke s malo hladne vode (dovoljno da prekrije dno), pa sve poklopite. Kuhajte tako školjke oko 10 minuta dok se ne otvore. Neotvorene školjke bacite! Otvorene školjke očistite od ljuštura, a dio možete ostaviti neočišćen (koje će vam poslužiti kao dekoracija). Dio vode koju su dagnje prilikom otvaranja pustile, oko 2 dl, sačuvajte.
...................................................................................................................................................
·       Na zagrijanom maslinovom ulju zažutite sitno sjeckani luk, a potom dodajte očišćene i neočišćene dagnje, sitno sjeckani češnjak, peršin i papar. Dinstajte sve zajedno dok češnjak ne pusti miris, a potom dodajte vino, vodu u kojoj su se kuhale dagnje, sok od rajčica, rižu te sve podlijte s još toliko vode koliko je potrebno da se riža skuha. Provjerite da li je rižoto dovoljno slan, ako nije dodajte malo soli.
...................................................................................................................................................
·       Kuhajte rižoto oko 15-20 minuta stalno miješajući da ne zagori, dok riža ne bude kuhana al-dente, a sva voda ne ispari. Rižoto mora biti kremaste teksture. Odmaknite s vatre pa poklopite 5 minuta prije serviranja da se svi okusi prožmu.
...................................................................................................................................................
·       Poslužite dok je još vruće.
...................................................................................................................................................





English version

    Risotto with Mussels
 (serves 2)


      You need:

·       3 kg fresh black mussels
....................................................................................................................................................
·       1 medium onion
....................................................................................................................................................
·       4-5 garlic cloves, chopped
....................................................................................................................................................
·       2 tbsp fresh parsley, chopped
....................................................................................................................................................
·       1 dl olive oil
....................................................................................................................................................
·       5 dl dry white wine
....................................................................................................................................................
·       500 g tomato sauce
....................................................................................................................................................
·       300 g rice
....................................................................................................................................................
·       1 tsp pepper, salt if needed
....................................................................................................................................................
·       water
....................................................................................................................................................

   
      Steps:

·       Clean the mussels. Discard any that have opened! Clean the shells, if necessary, with a brush and rinse under the cold water. Set aside.
...................................................................................................................................................
·       Put the mussels in a large pot with enough water to cover the bottom of the pot. Cover the pot and cook over medium heat on the stove for about 10 minutes or until the mussels have opened. Discard any that have not opened. When they are cool enough to handle, remove the mussels from their shalls. Save for about 2 dl of the cooking water.
...................................................................................................................................................
·       Heat the olive oil over medium heat in a wide skillet or saucepan. Add finely chopped onion and cook gently until the onion is just tender, about 3 minutes. Than add cleaned mussels, finely chopped garlic, parsley and pepper. Cook for more 2 minutes, then add rice, wine, cooking water, tomato sauce and more water to cook rice. Add salt if needed.
...................................................................................................................................................
·       Cook stirring often until it is just about absorbed and the rice is tender. Remove from the heat.
...................................................................................................................................................
·       Serve right away.
...................................................................................................................................................


P.S. For the measurements check out the kitchen chart!
Pin It Now!

26 comments:

  1. this is my favorite country.. ı miss too much..beutifull photoss, beutiful cookings..

    ı visit croatia two times...after this photo ı will come againn:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thank you :) I hope you will come again :)

      Delete
  2. Opet me nisi pogodila s receptom - dagnje :( ali sam zato guštala u fotkama. Sudeći po atmosferi na njima, bio je to odlično proveden dan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Znam da ne voliš dagnje :) Hvala ti na komentaru Tamara :)

      Delete
  3. Draga moja, gledam ove tvoje slike i topim se od miline... kad pomislim da ja moram da putujem 3 sata kolima do pristojnije plaze, i to na okeanu, sto nikako ne moze da se poredi sa Mediteranom, dodje mi da placem.
    Risoto sa dagnjama, jako primamljivo zvuci... Ima neka fora u vezi pravljenja rizota koje se ja uvek pridrzavam... jos dok se luk dinsta u ulju, prvo stavim pirinac i nekih dva minuta ga mesam dok ne pocne malko da tamni, time se pirinac oblozi uljem sto znatno doprinosi teksturi i ukusu. Posle tek stavljam tecnost.
    Pozdrav, Ivana

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dolce Fooda, hvala ti! Nekada popržim rižu, najčešće kada spremam kozice/škampe/sipu/lignje, ali ne i sa školjkama. Ne znam zašto, valjda mi je to nekakva navika. Najbitnije mi je da se riža ne kuha odvojeno nego u toću :)

      Delete
  4. ja volim sve iz mora, uvijek to kažem :)
    krasno, krasna uživancija

    ReplyDelete
  5. Obozavam rizoto od dagnji, a hubbi naravno ne! No kako to nije bas puno kaloricno (manje rize, vise dagnji), puno cesnjaka, paradajiza, onda se pocastim dosta cesto (zamrznute dagnje)! Uzivancija. Nisam nikada bila na Drveniku Malom, a ni Velikom, hvala na fotkama, tamo je bas prekrasno!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Majo, nadam se da će te životne prilike jednom odvesti na ova dva otočića, tamo je tako mirno i čarobno :)

      Delete
  6. Oči mi iskoče svaki put kad vidim "morske" recepte, sad su mi se u zjenicama pojavila i srca, ko u crtićima :D Jako volim ovakvu hranu, ovakva mirisna jela su pravi dragulji, meni najdraži :)

    ReplyDelete
  7. A dreamlike place! That risotto must be really scrumptious.

    Cheers,

    Rosa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks Rosa! You're kind as always :)

      Delete
  8. jako me mamiš s pedočima, iz posta u posta...
    a vidim da ti i M. možete fino pojesti!! 3kg dagnji!!svaka čast!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tamara, hvala ti! Nama je i 3 kg dagnji malo jer kada se očiste i još skuhaju onda se stvarno stisnu na polovicu svoje veličine, a mi ne volimo prebirati po rižotu gdje su :)
      Najfiniji restorani tu kod nas, oni koji nude svježe plodove mora i ne škrtare na škampima i školjkama također na porciju stave oko 1kg dagnji po osobi - e to je meni prava spiza - kad pojedeš ono šta i platiš. Znaš onu narodnu: koliko para toliko muzike :)

      Delete
    2. bojim se da kod nas ne stavljaju toliko pedoči u porciju!!šteta!!

      Delete
  9. joj Majo ti to mene Killing me softly...:)
    Divno, uživala sam u svakom redu i fotki.

    ReplyDelete
  10. Znam šta priča Ivana, jer sam i ja na tim plažama Virginia Beach bila i Atlantsski okean užas živi za plivanje i letovanje. Vaša obala je u poređenju sa tom obalom rajna zemlji, izmišljeni raj, a nije nii čudo kako vas je Bourdain nahvalio.

    Dopada mi se ova količina dagnji i too za vas dvoje, savršeno. ja ga malo drugačije spremam ali je rezultat verovatno sličan. Mestašce je čarobno, kao iz bajke. Jedino što ne volim je bura i ono škripanje šalona, e to mi je scary!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jelena, hvala ti! Eh, da bura... Zavisi kakva sam raspoloženja, bura mi nekad stvarno prija, kad se zavučeš pod deke i slušap kako savija granje i fijuče kroz vrata... Sva srića da ne živimo u nekoj oronuloj zgradi jer bi me dotuka onaj zvuk škripajućih škura kao u filmovima strave :)

      Delete
  11. Nekad meni najdraže jelo a sad ga obilazim jer mi se pojavila jaka alergija na školjke i ne jedem ih više od 10 godina, neki dan sam ga kuhala i probala samo malo da osjetim taj čaroban okus ali sam vjerovatno i taj okus pokvarila s kalcijem koji sam strpala u usta jer su mi već počela bridjeti a kožu mi napala urtikarija a Dario se samo smješka i gušta u svom omiljenom rižotu.

    ReplyDelete
  12. Ah, Krknjaši,...to je pravi mali raj,
    naša " blue lagune " , kako je stranci nazivaju.
    dagnje obožavam,...bilo da se sprema sa rižom ili tjesteninom.
    fotografije su odlične
    lipi pozdrav
    annie

    ReplyDelete
  13. Love that dish. Risotto and mussels are my FAV! Beautiful beautiful photos!!

    ReplyDelete
  14. Prekrasne fotke s mora, sve bih dala za koji dan na moru. I recept izgleda super iako još nisam probala dagnje.

    ReplyDelete
  15. Kakvo divno mesto Majo!!! Kad sam bila mala, stalno smo letovali u Rijeci ili Zadru. Jos uvek se secam plaza i mora... Vec godinama nisam bila na moru. U stvari, bili smo pre tri godine u Tunisu, ali pocetkom maja, pa je bilo hladno za kupanje. A pre toga nigde od pocetka devedesetih... :( A bas, bas mi se ide negde...
    Nikad nisam jela dagnje, a volela bih. Znam da bi mi se dopale, volim morsku hranu...

    ReplyDelete
  16. Prekrasan post, hvala ti puno na predivnim slikama kojima si dočarala ovo divno mjestašce na moru, draga Majo... Milina ih je gledati! Nismo ove godine išli na more, i jako mi je žao, jako mi fali...
    Rižota s dagnjama, e to je je nešto savršeno, dagnje obožavam :)

    ReplyDelete