Panna Cotta je klasični talijanski desert
koji se sastoji od vrhnja, mlijeka, šećera i želatine i pravo je osvježenje u
ljetnim mjesecima. Godinama ju već radim po ovom precetu i nikada me nije
iznevjerio. Toliko je lagana i osvježavajuća da će zadovoljiti čak i ono
najkritičnije nepce.
Kod Panna Cotte trebate pripaziti koje
vrhnje za šlag koristite. Ja ne volim zaslađena vrhnja (poput Hople, dok bi mi moglo proći recimo
vrhnje Hu la la). S Panna Cottom se
najviše ljubi gušće vrhnje poput Dukatovog
ili Vindijinog Z'bregova koje toplo
preporučujem. Zapravo o samom vrhnju zavisi i okus ovog deserta, što je vrhnje
kvalitetnije, to će i desert biti kvalitetan.
Panna Cotta zbog svog laganog okusa
zaista trpi svakakvo voće ili voćne preljeve, a nama je ova kombinacija s
malinama pun pogodak. Ako želite, od malina i šećera možete skuhati i preljev
kojim ćete preliti Panna Cottu prije posluživanja. Neka sve bude lijepo
rashlađeno :)
Panna Cotta s malinama
(za dvije osobe)
Potrebni sastojci:
· 240 ml vrhnja za šlag (Z'bregov
ili neko drugo gušće vrhnje, ne tekuće)
....................................................................................................................................................
· 1 žličica bourbon vanilije u prahu
ili 1/2 mahune vanilije
....................................................................................................................................................
· 50 g kristal šećera
....................................................................................................................................................
· 2 lista želatine
....................................................................................................................................................
· 120 ml punomasnog mlijeka
....................................................................................................................................................
· svježe maline, za posluživanje
....................................................................................................................................................
Priprema:
· Pomiješajte u lončiću vrhnje za
šlag šećerom i vanilijom pa zagrijavajte
na laganoj vatri. Kada smjesa zavrije, skinite ju s vatre. Ako ste koristili
štapić vanilije, izvadite ga iz vrhnja.
...................................................................................................................................................
· U međuvremenu, listove želatine
namočite u hladnoj vodi oko 5 minuta, a potom ih dobro ocijedite od vode i umiješajte
u vrući smjesu s vrhnjem. Dobro promiješajte da se želatina rastopi.
...................................................................................................................................................
· Pripremljenu smjesu ohladite
najmanje 10 minuta pa tek potom dodajte mlijeko. Promiješajte da se smjesa
spoji pa ulijte u čaše ili kalupe.
...................................................................................................................................................
· Ostavite u hladnjaku najmanje 6
sati, a najbolje preko noći da se krema fino stisne i ohladi.
....................................................................................................................................................
· Poslužite dobro ohlađeno, ukrašeno
s svježim malinama. Maline također možete skuhati sd malo šećera pa napraviti
preljev kojim ćete preliti Panna Cottu prije posluživanja.
....................................................................................................................................................
English version
Panna cotta is one of the simplest Italian
desserts to make. It's so creamy and delicious.
I'll bet you will love it – it will be
love at first sight!
Panna Cotta with raspberries
(serves 2)
You need:
· 240 ml heavy cream
....................................................................................................................................................
· 1 tsp vanila bourbon powder or ½
vanilla bean
....................................................................................................................................................
· 50 g granulated sugar
....................................................................................................................................................
· 2 sheets of gelatin
....................................................................................................................................................
· 120 ml whole fat milk
....................................................................................................................................................
· few raspberries, to serve
....................................................................................................................................................
Steps:
· In a small saucepan, boil the
cream, sugar and bourbon vanilla powder (or vanilla bean). Remove saucepan from
heat once it comes to a boil. Remove the vanilla bean if you are using it.
...................................................................................................................................................
· Meanwhile, softened the gelatin
sheets in ice cold water for 5 minutes. Squeeze out any excess water from the
gelatin and add it to the hot cream. Whisk well so the gelatin dissolves.
...................................................................................................................................................
· Let the prepared mixture cool for
10 minutes, then add milk. Whisk well to combine.
...................................................................................................................................................
· Pour prepared mixture into your
cups. Refrigerate overnight.
....................................................................................................................................................
· Serve chilled topped with fresh
raspberries.
....................................................................................................................................................
Prekrasno izgleda, dobro bi dosla sad jedna casa :)
ReplyDeleteGordana, hvala ti!
DeleteDelightful! A fabulous summer dessert.
ReplyDeleteCheers,
Rosa
Rosa, it is! Thanks, you're so nice, as always :)
DeleteObožavam, slike su fantastične i zbilja me mame, a već mi je i desert sam po sebi dovoljan da me privuče :)
ReplyDeleteAnja, hvala ti!
Deletevoleeeem! :)) krasne fotkice
ReplyDeletePrava ljetna delicija. Naviknuta sam na panna cottu s voćnim preljevima pa me je baš oduševila ova kombinacija cijelih malina i pistacija
ReplyDeleteHvala vam svima :)
ReplyDeleteOdlično izgleda s malinama (morat ću to probat). Meni je najdraža kombinacija s dulche-om ;)
ReplyDeleteJuby, ja jaoš nisam uspjla kod nas nabaviti dulche de leche, a nisam ni našla vrimena da ga napravim, uvijek je nešto važnije :)
DeleteHvala ti!
Pravljenje panna cotte me čeka na godišnjem u Dbk jer je moja sestra doslovno obožava i može je jesti svaki dan. Ova tvoja je odlična, sa malinama izvrsna kombinacija !
ReplyDeleteBranka, uživaj u Dubrovniku :)
DeleteJedna od omiljenih poslastica, a sa malinama još više obožavana. Divne fotke!
ReplyDeleteMajo, samo ti možeš uklopiti ovako jednostavno posuđe da izgleda svetski. Urađeno sa ukusom, savršeno. Još i karo šara na kašičici. Mogla bi biti i stilista u slobodno vreme.
ReplyDeleteJelena moja, hvala ti! Uvijek mi laskaš :)
DeleteOdlično izgleda!
ReplyDeleteMirela, hvala ti!
DeleteDosta puta sam vec komnetarisala da ne volim ovaj desert, ali uvek tako lepo izgleda da sam u iskusenju da opet probam... Mozda po ovom tvom... Stvarno prelepo izgleda!!!
ReplyDeleteMiki, svi recepti su više manje slični, okus Panna Cotte može se razlikovati u nijanse radi vrhnja ili mlijeka koje koristiš. Ja sam ga zavolila prvi put čim sam ga probala.
DeleteMa ja obožavam panna cottu :). Fotke su ti prelepe :).
ReplyDeleteHvala :)
DeleteZahvaljujući postu na Tamarinom blogu i tvom komentaru saznala sam i za tvoj blog i moram reći da sam - blago rečeno - oduševljena!
ReplyDeleteReceptići su ti odlični, fotke stvarno prekrasne - pa što mi onda drugo preostaje nego te pratiti i na listi blogova i na FB ako ga imaš.
Aria, hvala ti na komentaru, sad se crvenim :)
DeleteSure a yummy dessert that is wonderful to make for the season! It's pretty too!
ReplyDeleteThanks guys :)
DeletePanna cottu obožavam, kombinacija malina i panna cotte je mmm :) Sviđa mi se posluživanje u plastičnim čašama :)
ReplyDeletekako bi sad zagrabila žlicom, krasno izgleda!
ReplyDeleteHi Maja! Hmmm sounds absolutely lovely. I don't know why but at restaurants when I order panna cotta, it's always hit or miss. I don't know why. I think I have to try making myself to see what's the important part. I'm now hesitant to try at a restaurant after having some not so great panna cotta. Time to make it at home, and yours look very nice!
ReplyDeleteTaman sam je ovih dana htjela napraviti, imam već nekakav recept, ali
ReplyDeletebudem probala i ovaj tvoj!!!
slikice za pet,....mislim da je nama blogerima prava investicija
aparat! Možda nekima ne, ali ja i detalji i boje,...oko za lipo,..
ne mogu odolit!
lipi pozdrav sa Čiova
anita
Ajme, kako dobro izgleda, kombinacija malina i panna cotte- vrhunska! :)
ReplyDeleteStvarno je divna!!! :)
ReplyDeleteDivna panna cotta! Jedan od mojih omiljenih deserata. Najviše je volim kada je tako uparena sa svežim voćem, bez preliva. Mislim, volim ja i sa prelivom naravno:)
ReplyDeleteMajo redivno izgleda. Tako mi bi sada dobro odosla jedna casica. :)
ReplyDeleteObozavam tvoje vesele prezentacije.