7.11.2012

Panna Cotta s malinama/Panna Cotta with raspberries

Please, scroll down for recipe in English



Panna Cotta je klasični talijanski desert koji se sastoji od vrhnja, mlijeka, šećera i želatine i pravo je osvježenje u ljetnim mjesecima. Godinama ju već radim po ovom precetu i nikada me nije iznevjerio. Toliko je lagana i osvježavajuća da će zadovoljiti čak i ono najkritičnije nepce.
Kod Panna Cotte trebate pripaziti koje vrhnje za šlag koristite. Ja ne volim zaslađena vrhnja (poput Hople, dok bi mi moglo proći recimo vrhnje Hu la la). S Panna Cottom se najviše ljubi gušće vrhnje poput Dukatovog ili Vindijinog Z'bregova koje toplo preporučujem. Zapravo o samom vrhnju zavisi i okus ovog deserta, što je vrhnje kvalitetnije, to će i desert biti kvalitetan.
Panna Cotta zbog svog laganog okusa zaista trpi svakakvo voće ili voćne preljeve, a nama je ova kombinacija s malinama pun pogodak. Ako želite, od malina i šećera možete skuhati i preljev kojim ćete preliti Panna Cottu prije posluživanja. Neka sve bude lijepo rashlađeno :)



Panna Cotta s malinama
(za dvije osobe)


      Potrebni sastojci:

·       240 ml vrhnja za šlag (Z'bregov ili neko drugo gušće vrhnje, ne tekuće)
....................................................................................................................................................
·       1 žličica bourbon vanilije u prahu ili 1/2 mahune vanilije
....................................................................................................................................................
·       50 g kristal šećera
....................................................................................................................................................
·       2 lista želatine
....................................................................................................................................................
·       120 ml punomasnog mlijeka
....................................................................................................................................................
·       svježe maline, za posluživanje
....................................................................................................................................................

   
      Priprema:

·       Pomiješajte u lončiću vrhnje za šlag  šećerom i vanilijom pa zagrijavajte na laganoj vatri. Kada smjesa zavrije, skinite ju s vatre. Ako ste koristili štapić vanilije, izvadite ga iz vrhnja.
...................................................................................................................................................
·       U međuvremenu, listove želatine namočite u hladnoj vodi oko 5 minuta, a potom ih dobro ocijedite od vode i umiješajte u vrući smjesu s vrhnjem. Dobro promiješajte da se želatina rastopi.
...................................................................................................................................................
·       Pripremljenu smjesu ohladite najmanje 10 minuta pa tek potom dodajte mlijeko. Promiješajte da se smjesa spoji pa ulijte u čaše ili kalupe.
...................................................................................................................................................
·       Ostavite u hladnjaku najmanje 6 sati, a najbolje preko noći da se krema fino stisne i ohladi.
....................................................................................................................................................
·       Poslužite dobro ohlađeno, ukrašeno s svježim malinama. Maline također možete skuhati sd malo šećera pa napraviti preljev kojim ćete preliti Panna Cottu prije posluživanja.
....................................................................................................................................................



English version


Panna cotta is one of the simplest Italian desserts to make. It's so creamy and delicious.
I'll bet you will love it – it will be love at first sight!


    Panna Cotta with raspberries
    (serves 2)


      You need:

·       240 ml heavy cream
....................................................................................................................................................
·       1 tsp vanila bourbon powder or ½ vanilla bean
....................................................................................................................................................
·       50 g granulated sugar
....................................................................................................................................................
·       2 sheets of gelatin
....................................................................................................................................................
·       120 ml whole fat milk
....................................................................................................................................................
·       few raspberries, to serve
....................................................................................................................................................

   
      Steps:

·       In a small saucepan, boil the cream, sugar and bourbon vanilla powder (or vanilla bean). Remove saucepan from heat once it comes to a boil. Remove the vanilla bean if you are using it.
...................................................................................................................................................
·       Meanwhile, softened the gelatin sheets in ice cold water for 5 minutes. Squeeze out any excess water from the gelatin and add it to the hot cream. Whisk well so the gelatin dissolves.
...................................................................................................................................................
·       Let the prepared mixture cool for 10 minutes, then add milk. Whisk well to combine.
...................................................................................................................................................
·       Pour prepared mixture into your cups. Refrigerate overnight.
....................................................................................................................................................
·       Serve chilled topped with fresh raspberries.
....................................................................................................................................................


 P.S. For the measurements check out the kitchen chart!


              Isprintaj recept


Pin It Now!

36 comments:

  1. Prekrasno izgleda, dobro bi dosla sad jedna casa :)

    ReplyDelete
  2. Delightful! A fabulous summer dessert.

    Cheers,

    Rosa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rosa, it is! Thanks, you're so nice, as always :)

      Delete
  3. Obožavam, slike su fantastične i zbilja me mame, a već mi je i desert sam po sebi dovoljan da me privuče :)

    ReplyDelete
  4. voleeeem! :)) krasne fotkice

    ReplyDelete
  5. Prava ljetna delicija. Naviknuta sam na panna cottu s voćnim preljevima pa me je baš oduševila ova kombinacija cijelih malina i pistacija

    ReplyDelete
  6. Odlično izgleda s malinama (morat ću to probat). Meni je najdraža kombinacija s dulche-om ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Juby, ja jaoš nisam uspjla kod nas nabaviti dulche de leche, a nisam ni našla vrimena da ga napravim, uvijek je nešto važnije :)
      Hvala ti!

      Delete
  7. Pravljenje panna cotte me čeka na godišnjem u Dbk jer je moja sestra doslovno obožava i može je jesti svaki dan. Ova tvoja je odlična, sa malinama izvrsna kombinacija !

    ReplyDelete
    Replies
    1. Branka, uživaj u Dubrovniku :)

      Delete
  8. Jedna od omiljenih poslastica, a sa malinama još više obožavana. Divne fotke!

    ReplyDelete
  9. Majo, samo ti možeš uklopiti ovako jednostavno posuđe da izgleda svetski. Urađeno sa ukusom, savršeno. Još i karo šara na kašičici. Mogla bi biti i stilista u slobodno vreme.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jelena moja, hvala ti! Uvijek mi laskaš :)

      Delete
  10. Dosta puta sam vec komnetarisala da ne volim ovaj desert, ali uvek tako lepo izgleda da sam u iskusenju da opet probam... Mozda po ovom tvom... Stvarno prelepo izgleda!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Miki, svi recepti su više manje slični, okus Panna Cotte može se razlikovati u nijanse radi vrhnja ili mlijeka koje koristiš. Ja sam ga zavolila prvi put čim sam ga probala.

      Delete
  11. Ma ja obožavam panna cottu :). Fotke su ti prelepe :).

    ReplyDelete
  12. Zahvaljujući postu na Tamarinom blogu i tvom komentaru saznala sam i za tvoj blog i moram reći da sam - blago rečeno - oduševljena!
    Receptići su ti odlični, fotke stvarno prekrasne - pa što mi onda drugo preostaje nego te pratiti i na listi blogova i na FB ako ga imaš.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aria, hvala ti na komentaru, sad se crvenim :)

      Delete
  13. Sure a yummy dessert that is wonderful to make for the season! It's pretty too!

    ReplyDelete
  14. Panna cottu obožavam, kombinacija malina i panna cotte je mmm :) Sviđa mi se posluživanje u plastičnim čašama :)

    ReplyDelete
  15. kako bi sad zagrabila žlicom, krasno izgleda!

    ReplyDelete
  16. Hi Maja! Hmmm sounds absolutely lovely. I don't know why but at restaurants when I order panna cotta, it's always hit or miss. I don't know why. I think I have to try making myself to see what's the important part. I'm now hesitant to try at a restaurant after having some not so great panna cotta. Time to make it at home, and yours look very nice!

    ReplyDelete
  17. Taman sam je ovih dana htjela napraviti, imam već nekakav recept, ali
    budem probala i ovaj tvoj!!!
    slikice za pet,....mislim da je nama blogerima prava investicija
    aparat! Možda nekima ne, ali ja i detalji i boje,...oko za lipo,..
    ne mogu odolit!
    lipi pozdrav sa Čiova
    anita

    ReplyDelete
  18. Ajme, kako dobro izgleda, kombinacija malina i panna cotte- vrhunska! :)

    ReplyDelete
  19. Divna panna cotta! Jedan od mojih omiljenih deserata. Najviše je volim kada je tako uparena sa svežim voćem, bez preliva. Mislim, volim ja i sa prelivom naravno:)

    ReplyDelete
  20. Majo redivno izgleda. Tako mi bi sada dobro odosla jedna casica. :)
    Obozavam tvoje vesele prezentacije.

    ReplyDelete