8.28.2012

Inspiracija bojama: Kuhinjski rekviziti i tkanine


Evo jednog posta bez recepta :)
Kako u zadnje vrijeme dobivam sve više mailova i upita gdje nabavljam tanjure/žličice/zdjelice ili tkanine/kuhinjske krpe, napokon sam si dala malo vremena i truda da sve to složim u jedan post (nadam se inspirativni). Ovaj post isključivo je namjenjen onima (ponajprije food blogericama) koje žele unijeti boje u svoj život, kuhinju i fotografije.
Meni su osobno u životu boje jako važne.
Pripremite se, jer neke stvari sigurno imate kod kuće (zalutale u ormarima), neke će vam i prijatelji pokloniti, dok ćete na druge izdvojiti malo novaca. Svatko po svom budžetu, vremenu i želji.
A neke stvari ste sigurno prije par mjeseci odbacili, a sada bi vam dobro došle. Često sam učila na takvim greškama. Ništa ne bacajte, sve pospremite!
Pa krenimo redom.


Hladna juha od cikle i naranče (recept slijedi),
kombinacija boje cikle s prošaranom tkaninom boje fuksije 

Boje.
Svijetloplava ili aqua i bijela dvije su moje omiljene „glavne“ boje. Nježne boje koje prevladavaju u mom životu. Osnove mog svijeta.
Ono što upotpunjava njih i mene jesu razne nijanse drugih boja koje tu i tamo dodajete kao detalje glavnim bojama. Ne samo žuta, zelena ili plava, već razne nijanse boja žute, crvene ili plave.
Plavo kao more, plavo kao nebo, tirkizna, zagasitno plava... Zelena boja trave, zelena boja krošnji, zelena boja lišća... Razne nijanse žute – od svijetlih pastelnih kada želite nešto nježnije ili žarko žuta boja sunca kada želite nešto veselije, boja sijena kada je bablje ljeto...
Nijanse bojaju život, donose osmijeh, radost, sreću, upotpunjavaju vas i vaše raspoloženje.
Zašto onda ne biste unijeli malo boja u svoj život, u svoju svakodnevnicu, u svoju kuhinju, jela i fotografije?
Boje su mi osobno kao dobro jutro, radost, mirisna kupka koja vas razbudi, novi parfem koji cvjetno miriše, pjesma koja vas odvede daleko u  svijet mašte, iznenadni nježni poljubac.
Volim boje na svakom koraku i moje fotografije apsolutno moraju imati boje na sebi! No, to je samo moje stajalište.
Pravilo: upotrijebite najviše tri boje da vam se ne stvori preveliki cirkus. Odvažite se kombinirati boje, iskušajte nešto novo, neka vas vodi trenutak i dobit ćete inspiraciju.
Evo nekoliko trikova koji su meni upalili: nikada nemojte uzeti crvenu tkaninu ili stolnjak kada želite naglasiti neko crveno jelo poput pudinga/sladoleda/pite od malina ili jagoda. Crvena tkanina u kombinaciji s crvenim jelom dolazi u obzir samo ako je prošarana s točkicama, kockicama, lišćem ili cvjetićima, primjerice. Jelo bi trebalo biti izraženo, iskakati s fotografije, a ne se stopiti s pozadinom. Priznajem da i ja nekada zgriješim, ali na greškama svi učimo :)

Mladi grašak u kombinaciji s tirkiznom
Slike hrane koje možete vidjeti u ovom postu možda vas inspiriraju.
Evo nekoliko meni omiljenih kombinacija boja:
1. Narančasta modra (recimo juhica od mrkve na modroj pozadini). Nemojte se ustručavati koristiti plavu boju na fotografijama, meni je ona osobno predivna, a lijepo će istaknuti narančasto jelo.

Rižoto s dagnjama, u kombinaciji s plavom bojom
2.  Žuta svijetlo plava (recimo krumpir na nebeskoplavoj pozadini).
3. Crvenaboja fuksije/ljubičasta (recimo juhica od cikle na crvenoj tkanini ili tkanini boje fuksije, prošaranoj, ne jednobojnoj).
4. Zelena tirkizna (recimo juhica od graška na tirkiznoj pozadini).
5. Crvenatirkizna ili plava...
Bakine stare krpe i posuđe
Tkanine i kuhinjske krpe
I tu onda na red dolaze tkanine.
Moram priznati da od svih kuhinjskih rekvizita koje sam godinama skupljala, a vjerujte, M. se i dan danas pita gdje ćemo sa svim tim zdjelicama, žličicama i tanjurima,  tkanine su jedini rekviziti koji su korišteni samo na slikama. Sve zdjele, tanjuri, žličice pa čak i plastične obične čaše u mojoj su kuhinji u upotrebi barem jednom tjedno, neki i svakodnevno. Ili primjerice stare bakine krpe i posuđe od prije 50ak godina, u vintage stilu mi je osobno predivno.
Tkanine su druga priča. Točnije, bile su druga priča sve do jučer kada sam izvukla iz prašine staru bakinu šivaću mašinu i njima našla svrhu za naš novi stan u obliku stolnjaka ili salveta :)
Priča s tkaninama počela je kada se moja prijateljica J., oduvik talentirana i inspirativna, počela baviti izradom nakita, između ostalog, i od tkanina. I tako sam malo po malo počela koristiti tkanine na fotografijama. Moji favoriti koji najljepše ostaju na slikama (ovo je čisto subjektivno) jesu većinom bijele tkanine prošarane rozim/crvenim, plavim... pogađate? Cvijetićima ;) Što sitnijim, to boljim :)
Ako vas to zanima i želite poboljšati svoje fotografije bojama, zavirite u stare ormare baka ili mama, možda nešto i pronađete. Nešto će vam sigurno prijatelji i pokloniti (hvala vam I., J. i M. od srca!).
Neke ćete pak tkanine, ukoliko želite i imate novaca, kupiti.
Kada naručujem tkanine, onda ih naručujem s e-baya ili Etsyja. Etsy mi je puno jeftiniji, većina ljudi ima dostavu za cijeli svijet i poštarine su im manje. Da ne pričamo da tamo možete ostaviti cijelu svoju plaću jer imaju stvarno pregršt stvari od prelijepih rukotvorina, do vintage stvari poput podmetača, žlica... Vražji internet...
Evo popisa nekoliko meni omiljenih dućana s tkaninama:
Cure su simpatične, izrazito ljubazne i na usluzi za svako pitanje koje imate, a dostava brza. Često vam uz tkaninu pošalju i malu „thank you“ karticu koju osobno potpišu, nešto toliko simpatično da me oduševilo! Stalno nabavljaju nove tkanine pa ponekad prelistajte cijeli dućan. Osobno nisam imala nikakvih loših iskustava s njima, no ne preuzimam nikakvu odgovornost ukoliko se odlučite kupiti kod navedenih dućana. Kao ni kod dućana koje ću vam navesti u nastavku teksta.



Terra Ka-Za, ručno rađeni tanjur od keramike
Što se tiče tanjura, većinom koristim ono što već imamo kod kuće, no neke sam stvari i kupila jer sam luda za njima. A super je i imati prijatelje koji se snađu pa nađu neke stare bakine limene tanjure (hvala M.) ili imati kreativne prijatelje koji se bave keramikom i izrađuju prekrasne unikatne stvari. Jedna od njih je i moja K., posjetite njenu FB stranicu Terra Ka-Za, za nju ste sigurno čuli jer sam vam je već spominjala, a ako niste, onda sigurno hoćete ;)


Što se tiče zdjelica, mislim da imamo u kući više zdjelica nego što će nam biti potrebno za cijeli život :) Netko aute, netko zdjelice :)

Moji omiljeni dućani s kuhinjskim rekvizitima su:
Anthropologie (imaju dućane po Americi i Londonu, cijene su iste, samo izražene u drugim valutama. Londonska stranica nema dostavu za Republiku Hrvatsku, no Američka ima, a poštarina košta oko 55 dolara i redovito vam lupe carinu na cjelokupni iznos računa).
Butlers (na žalost, svi dućani u Republici Hrvatskoj su zatvorili, ali imate njihovu internetsku stranicu. Zadnji puta kada sam pogledala, nisu imali dostavu za Republiku Hrvatsku).
Coin Casa je dućan otvoren u West Gate (Zagreb) i novo otvoren u City Center 1 (Split). Uvijek imaju tematske stvari po bojama, cijene su im ok, pristupačne.
Zara home (Arena Zagreb), također jedan od omiljenih dućana, cijene su im kako za što – većinom paprene, ali dosta artikala se zna naći i na sniženju.

Sabre Paris teaspoons
Genevieve Lethu teaspoons

Što se tiče žličica, srebrene žličice koje možete vidjeti na mojim slikama sigurno su iz nekih 1950.-ih godina, ili barem 1970.-ih, nikada upotrijebljavane pa možete pretpostaviti da sam ih „maznila“ baki i prisvojila :)
Žlice/vilice ili općenito pribor za jelo možete naći u bilo kojem dućanu, u dućanima „sve po 9“ ili Konzumu (u Konzuma sam kupila set za 6 osoba: 6 žličica za čaj, 6 žlica za juhu, 6 vilica i 6 noževa u kariranoj boji fuksije za nekih 80-90 kn).
Plastične žličice koje često vidite na mojim slikama dolaze iz dva Francuska dućana – po cijenama enormno paprene za naš standard.
Genevieve Lethu, oba dućana nemaju dostavu za Republiku Hrvatsku. Uvijek ih naravno, možete kontaktirati i vidjeti da li su voljni poslati dostavu za RH. Neke njihove stvari imate i na e-bayu ili Amazonu. Neke će vam stvari i prijatelji pokloniti ili donjeti (hvala I. i T. od srca)! :)

I na kraju, ukoliko ne volite tkanine cvjetnog uzorka, uvijek su vam na raspolaganju stare vintage kuhinjske krpe, razni podmetači... Ili pak daske za fotkanje jer nitko od nas nema toliki prostor da ima tisuću i jedan stol :)
Po tavanu, šupi, garaži ili kod prijatelja potražite stare daske koje će vam rado ustupiti.
Mama od moje M. rado mi je dala svoju staru dasku za pranje robe. Fino sam je opiturala – koristila sam bijelu boju za drvo, tirkiznu akrilnu boju, modru boju za porculan, patinu za cipele, sve sam to sloj po sloj, kapljicu po kapljicu iskoristila, kapala i mazala, na kraju grebala vilicom, nožem i brusnim papirom dok nisam dobila onu nijansu plave koju želim, pomalo isprano, ofucano, kao da je već godinama staro :)

Nadam se da vam je post bio inspirativam, da će vam linkovi pomoći i da ćete sebi dozvoliti da vas boje inspiriraju na bilo koji pozitivni način :) I nemojte očajavati – ne morate imati sve odjednom, nitko nema toliko novaca da ih troši na svoj hobi. 
Ne morate odmah dobiti savršenu fotku jer to mogu samo profesionalci s profesionalnim okom i aparatima. Dovoljno je da ste vi zadovoljni i ispunjeni time što radite.
Sreća je u malim stvarima :) 
   

Pin It Now!

45 comments:

  1. Gorgeous! I wish I had such lovely props.

    cheers,

    Rosa

    ReplyDelete
  2. predivan post, i boje i zdjelice i žličice, ma sve:) ja obožavam boje, i stalno doma pokušavam našoj crno bijeloj minimalističkoj kuhinji dati malo života :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala ti :) Moja je kuhinja grafitnosivo-bijela, mediapan. Laminat mi je imitacija drva s godovima. Detalji su ono što daje kući život i boje. Da sad ponovno uređujem, sve bi drugačije napravila, takva sam, često mi se neki drugi stil sviđa :) Ali malo aqua plave i bijele, malo školjkica ili rustikalnih detalja, to mi je jako lipo :)

      Delete
  3. Odlicna ideja za post i sjajan post :) Super savjeti i prijedlozi. Ja uvijek imam problema kad treba nesto crveno uslikati, ne znam zasto.
    Sve ti je super, svi detalji, boje. Hvala za odlican post :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Gordana, hvala ti na lijepim riječima :)
      Možda je do fotoaparata. Moj stari fotoaparat, obični P&S digitalac je imao istu manu - sve šta je crveno, narančasto ili žuto bilo bi prekričavo i nerealno. Nekad imam problema s crvenom i na novom fotiću ( s žutom pogotovo), ali danje svjetlo sve to riješi. Nemam svoj "kučni studio s napravljenom rasvjetom" pa ovisim o danjem tj. jutarnjem svjetlu. Popodnevne fotografije čak i s novim fotićem mi znaju ispast loše, ali to je vjerojatno zato jer ga još nisam prokužila :) Ali nikada ne slikajem na auto opciji, puno su mi draže Manual i Aperature opcija zbog ISO opcija i boja :)

      Delete
  4. Prekrasne stvari! Baš si me inspirirala! :)

    ReplyDelete
  5. Bas lep post. Vidim da si pazarila onu tirkiznu korpicu za voce u Anthropologie, ja ih imam originalne papirne. Kod nas se ta radnja nedavno otvorila, i stvarno je sve slatko, samo kad ja udjem sa duplim kolicima i sa divljom decom nema tu puno vremena za istrazivanje i kupovinu. Ja bih volela da koristim vise props u mojim fotografijama ali kod mene je to sve na juris... potpuni nedostatak vremena i mira:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. O, tirkizna košarica je bila među prvima koje sam dobila :)

      Delete
  6. Diiiivan post, krasne fotke I sve sto je na njima :) voljela bi Imati takvu kolekciju jednog dana :D hvala ti na inspiraciji ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anja, hvala tebi :) Želim ti ovakvu i još veću kolekciju jednog dana :)

      Delete
  7. Ajme, super je,..inače sam luda za keramikom
    i posuđem u kuhinji, posebno me oduševljavaju
    posudice Anthropologie!!!
    Bloomingville ima isto takve slične!
    boje su ti mrak
    Jedno pitanje: Da li možda znaš da li u Njemačkoj,
    točnije Munchenu Anthropologie ima svoj dućan???
    Putujem u 10 mjesecu, pa bi ga baš volila posjetiti,..
    meni se čini da sam viđala po blogovima da ga ima!
    Slike su za pet
    topli pozdrav
    annie xx

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anita, hvala ti! Znala sam da će se tebi svidit ove malene zdjelice iz Anthropologije :) Bloomingville sam otkrila preko tebe, imaju super stvari :)
      Btw, baš sam išla na store locator provjeriti da li imaju i dućana u Njemačkoj, ali ništa mi ne izbacuje. Osobno nisam nikada čula da imaju, ali pogledat ću ti još pa ti javim ako nađem šta :)

      Delete
  8. Baš mi je drago da si napisala ovakav post! Užitak je promatrati tvoje fotke, ne samo zbog hrane koju pripremaš, nego i zbog kombinacija boja. Budući da je i meni plava omiljena boja, znaj da su mi najdraže sve tvoje fotke koje uključuju ovu boju. Post je prava riznica linkova i sad ću se zabaviti na nekoliko sati u linkovima za tkanine.
    Coin Casa redovito posjećujem kad sam u Italiji, a kako u Zaru ne zalazim nisam znala da imaju i taj odjel, morat ću škicnuti šta nudi ova moja riječka trgovina ili eventualno negdje vani.

    ReplyDelete
  9. Divan, koristan i jaaaako inspirativan:)
    Ja inace jako volim nacin na koji stilizujes fotke. Taj pregrst dobro uklopljenih boja i dezena me uvek oduesevi.
    Hvala ti na ovom postu, imas stvarno posebne rekvizite!

    ReplyDelete
  10. Majo, Majo kao pisano za mene. Prvo da se pohvalim curama koje ovo čitaju da si ti jedno veliko srce i da je paket sa ovim krasnim tkaninama doneo poštar Peca na moju adresu. Još nisam krenula sa njima jer sam se malo zamorila od fotkanja pa ću narednih nekoliko meseci izdavati nakupljenih 40 postova u draftu, ali one su mi kao pravo blago.

    I ja slikam po dnevnom svetlu, prvo je bilo na prozoru na dasci koja se klatila, koju sam držala jednom rukom, a drugom aparat, a sad slikam na stolu za ručavanj koji ima svetlo samo od 11-13 časova i to je problem. Perspektiva koju najviše volim, ptičija, kod mene je neizvodljiva pošto je nemoguće dobiti dobru fotku u tom položaju, a sam položaj sunca me usmerava da slike uvek fotkam iz iste pozicije. Sa tvojim krpicama biće to mnogo, mnogo bolje.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jelena, svi se mi ponekad zasitimo svega. Meni je baš prije par tjedana došlo da se ostavim fotkanja :) Inspiracija dolazi iz raznih smjerova. Drago mi je da su tkanine došle, najdraže mi je kad ostaneš iznenađena :)

      Delete
  11. Kad sam otkrila food blogove, otkrila sam i svakakva čudesa u maminim ladicama s krpicama, stoljnacima, posuđem, a baš su me blogovi i divne fotke natjerali na traženje. Tvoje fotke su definitivno izvor inspiracije :)

    Sad imam želju za kupovanjem sitnica, ali toliko toga mi je kod kuće još ostalo neistraženo, da se suzdržavam :D Još nisam "opustošila" bakine ladice :D

    Hvala za prijedlog dućana :)

    ReplyDelete
  12. šta da ti napišem a da već ne znaš???
    još jednom se zahvaljujem na krpicama koje si velikodušno podjelila sa mnom, bile su divno iznenađenje.....i ja često naletim na sitnice..i odmah pomislim kako će to biti super za fotkanje...toliko se krpica, žličica, podmetača skupilo da planiram tajno skrovište za svo moje blago....
    i moja je kuhinja kao i tvoja bijela, s tim da imam veliku staklenu ploču crvene boje između gornjih i donjih elemenata tako da je većina stvari kojih kupujem crvene boje...rijetko je kod mene nešto plavo, za razliku od tebe

    ReplyDelete
  13. Majo, odlican post! I ja imam gomilu rekvizita i jos svasta bih kupila. Ne kupujem na Internetu jer mi je skupo, ali zato svake nedelje obilazim nas 'stari buvljak' - mesto gde se bas moze iskopati svasta, skoro pa dzabe. :) ja posebno volim bas stare stvari, pomalo ostecene, izgrebane i tako to...

    ReplyDelete
  14. Baš ti je super kolekcija stvarčica za forkanje, no ti si kreativna i imaš "oko", pa mala zraka sunca, jedna travkica na šarenoj krpici izgleda čarobno. Lijepi si stil izgradila. Bravo.

    ReplyDelete
  15. Predivan post, predivne boje, predivne šare, predivne činijice... ma sve je predivno, obožavam tvoje fotografije, tvoje kombinovanje boja, oblika, hrane... svega :)

    ReplyDelete
  16. Hvala ti na ovom krasnom, inspirativnom postu. Baš mi je trebalo nešto takvo. Već se veselim kad ću nabavljati svoje suđe i dobro je znati gdje se sve i što može nabaviti. Posuđe ti je divno, boje su krasne, i samo sam slinila gledajući sve te divote. Hvala ti još jednom što si sve ovo podijelila s nama!

    ReplyDelete
  17. Gdje su boje tu je i život a to tvoje i fotke dokazuju.

    ReplyDelete
  18. :) Sto reci da nije receno ljetos?! Nadam se da ce sve naci svoje mjesto u stanu i da ces u svemu uzivati i puno vise nego trenutno! Drago mi je da ti se darak svidio, hug!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala vam od srca na predivnim poklonima! :D

      Delete
  19. A otkud tebi novci za sve to? Ja sam završila studij, ali sa svojih 2400 kn plaće ni ne razmišljam o kupovini takvih stvari. Ali očiito ima puuuuuuuuuuuuuuuuno dobro potkoženih ljudi kad te stalno ispituju gdje kupuješ sve to.
    Bez brige, znam da nećeš dopustiti objavljivanje ovog komentara; tješi me što ćeš morati uložiti par sekundi svog parama ispunjenog života da ovaj komentar pošalješ u smeće.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bez brige, komentar ću unatoč vašem mišljenju dopustit sve dok se odnosi na temu posta i ne vrijeđa mene i druge. O tome što je u njemu, nije na moju sramotu.
      Moj život kao prvo nije ispunjen nikakvim parama, a sve što sam stekla zaradila sam sama. Čak sam si sama i fakultet nadoplaćivala, kao i knjige, jer mi majka svojom plaćom nije mogla sve priuštit. Dok su drugi skitali i zabavljali se, ja sam ljeti bila uporna, učila sam za ispite i radila da bih si mogla priuštiti studij. Jer sam to htjela.
      Moj suprug hvala Bogu ima iznadprosječnu plaću za naše standarde pa svejedno imamo ograničen budžet jer nam 2/3 njegove plaće odlazi na stambeni kredit. To šta ću ja radije sebi kupiti neku krpicu ili glupost za naš stan, a ne parfem ili komad odjeće, to je moja stvar. Vjerujem da tako razmišljaju i druge cure. Ne možeš imati sve odjednom - i odjeću i putovanja i novce za svoje hobije.
      Btw, ja ne radim za 2400 kn - nakon završenog pravnog studija i položenog pravosudnog ispita, u mojoj struci za VSS plaća nije ispod 6000kn neto.

      Delete
    2. Hvala što ste objavili moj komentar.
      Zanimljiva mi je konstatacija da Vama ništa nije palo s neba, i kako ste se naradili i kako ste sve krvavo zaradili, a onda se pohvalite kako Vaš suprug ima natprosječnu plaću. Maja, molim Vas objasnite mi kako se to «krvavo zarađuje bogati suprug»???
      Možda Vama suprugova natprosječna plaća nije bogatstvo, ali za mene jest. Ne sanjam ja o suprugu sa milijunskom, niti troznamenkastom, pa čak ni dvoznamenkastom plaćom, ja bih se zadovoljila da moj suprug ima 8000 kn, ja imam 2200 pa bismo zajedno imali oko 10 000 kn – s obzirom na stanje u Hrv. ja bih s tim bila više nego zadovoljna.
      Da nemate tog muža, da Vam 2/3 Vaše plaće otpada na kredit za stan, ne bi Vi mogli kupovati sve te krpe i žlice. I još tvrdite da Vam bogati muž nije pao s neba? A joj da, nije pao s neba, Vi ste ga krvavo zaradili.
      U redu, nije lako uhvatiti takvog, sigurno ste se naradili. Molim Vas, kako «zaraditi» takvog supruga?
      Zadnji s kojim sam ja hodala imao je 3 500 kn plaće, a onda je dobio otkaz i završio na burzi. Iako smo prije toga razgovarali o vjenčanju, ja sma prekinula tu vezu kad je dobio otkaz jer meni ne pada na pamet da još i njega uzdržavam sa svojih 2200 kn. Mene zaista zanima kako «krvavo zaraditi bogatog muža», tj. da taj bogati muž s 8000 kn plaće ne padne s neba, nego da ga zaradiš? Kako se to radi???
      Molila bih da mi napravite šalabahter o «krvavom i napornom stjecanju bogatog muža», da i ja nesnalažljiva glupača naučim kako se krvavo i naporno stječe i zarađuje muž s natprosječnom plačom.
      Stvarno mi je potreban takav šalabahter jer je moja plaća sve manja, u srpnju sam imala 2400 jer sam imala nekih prekovremenih, a u kolovozu je bilo 2200 kn, tonem polako, ali sigurno. Fakat mi treba muž da me uzdržava.

      Delete
    3. Draga Vedrana, ako sam dobro shvatila da se tako zovete, ja se vama nemam šta opravdavat jer kao prvo - vi mi niste nikakav faktor u životu i kao drugo - ni ja ni moj suprug ne trošimo vaš niti ičiji tuđi novac.
      Ali ako vas baš zanima, moj suprug nema 8000 kn, imamo mi zajedno puno manje, a samo nam 4000 kn mjesečno odlazi na stambeni kredit. Jer naravno, nismo imali roditelje koji bi nam kupili i poklonili stan. A unatoč tome šta ja imam i pravni fakultet i položen pravodudni ispit, nije me sramota ništa raditi - niti u struci niti izvan nje. I tako sebi honorarno zaraditi neki novac.
      To šta vi radite za 2200 kn kao pripravnik možete biti sretni jer sam i ja odrađivala svoj pripravnički i s puno manje.
      Ja svog muža nisam zaradila, mi smo zajedno od 18-e godine, a kako ste sami izjavili da ste fakultetski obrazovani, pretpostavljam da znate matematiku pa vam ja ne moram objašnjavati da smo se upoznali prije nego smo krenuli na fakultet, a kamoli da smo znali di ćemo radit i kolike će nam plaće bit.
      Toliko o tome. Molim vas da se ostavite mog privatnog života jer moj blog nije posvećen poslovima, zarađivanju, lifestylu i štatigajaznam, već hrani.
      Svoje frustracije o tome kako vama nije dobro i kako vi malo imate u životu rješite na drugi način i s drugim ljudima jer vam ubuduće komentare neću objavljivati. Nadam se da imate kojeg prijatelja i da ćete malo opustiti svoj gard i upoznati neke nove ljude na malo ljpši način od ovog kojim se predstavljate. Jer ja nemam niti vremena niti volje trošiti na vas upravo zbog vaših komentara kojima na mom blogu nije niti mjesto niti vrijeme.
      Hvala.

      Delete
    4. Daj ženska glavo, idi se liječit,ostavi Maju i njene krpice i tećice i ostale uber skupe stvari na miru.Nije ti ona kriva šta ih sebi ne možeš priuštit.I zamisli Maja ima i prijatelje koji joj stvarčice za koje misle da bi joj se svidile poklone.Zamisli ima čak i toliko bogate prijatelje.
      E draga moja pravo prijateljstvo i dobar muž se ne mogu zaradit,za to ne postoje šalabahteri,to imaju smo dobri ljudi.A ja ću ti odat Majinu tajnu divna je ko osoba,pravi je prijatelj i isto tako divna je žena i kao takva zaslužuje samo najbolje.

      Eto sad znaš šta ti je činit,razmisli malo o sebi i svojoj osobnosti,pa će ti sve bit jasnije zašto nemaš momka,a očito ni prijatelje jer teško da bi se ko moga družit s osobom kao šta si ti,s nekim ko je zavidan i na osobe koje niti ne poznaje!

      P.S. Frustracije se rješavaju kod psihića,a ne po tuđim blogovima
      Sritno ti bilo!
      Judita

      Delete
  20. Bravo Majo,....svaka čast! Stvarno mi nije jasno
    čemu ovakva zavist kod ovih ljudi!
    Recimo ima i uvijek je bilo ljudi koji imaju ili su imali
    " više od drugih",sigurno je de se u nekoj ljestvici kategoriziranja
    i ja nalazim u odnosu nekoga tko ima previše ili premalo, ali to mi ne daje
    za pravo da budem zavisna, u protivnom se radi o jako frustirajućem problemu
    koji ta osoba ima!
    Jako tužno za nju, a tebi svaka čast što si taj komentar podijelila sa nama.
    Oprosti, ali stvano sam morala komentirati, ti samo naprijed sa svojim
    predivnim, malim "skupim" , stvarčicama koje tako volim, jer fala bogu
    mogu si barem neke priuštiti!
    veliki pozdrav
    anita xoxo

    ReplyDelete
  21. Maja draga uživam u ovom postu i stvarčicama koje si nam pokazala. Ono što bih ja voljela je da imam više smisla izabrati ovako lijepe stvari. Ali nemam, nego idem uvijek na sigurno i kod mene je sve nekako minimalistički. Zato rado vidim i pročitam ovo što si napisala i dobijem želju da i ja malo osvježim moje stvarčice. Detalji su na kraju ono što je važno, još ću se detaljnije vratiti na stranice na koje si nas uputila, i hvala ti puno na ovakvom postu !

    ReplyDelete
    Replies
    1. Branka, hvala ti! Kod mene je isto minimalistički šta se tiče boja, ne volim kad mi prevladava više boja odjednom. Tko zna, možda još promijenim mišljenje :)

      Delete
  22. Ovo je predivno! Tek sam sad pronašla tvoj blog. Predivan je! Obavezno te pratim :)

    ReplyDelete
  23. Hvala na ovako divnom postu. Sve u vezi Vaseg bloga je fantasticno!! Veliki sam fan...Uh sta bih dala za ove krpice...boje su diiiivne! Samo napred!

    ReplyDelete
  24. Draga moja! Meni je ovo predivno. Naravano, ne da samo ne mogu to sebi priuštiti nego ne bih znala ni naći:) ali, svejedno uživam i zahvalna sam ti na tome što svoje znanje dijeliš s nama ostalima. Baš sam uživala, uživala i kada na fb ugledam tvoj komentar ostadoh onako ... paf! Šta je ovo?

    ReplyDelete
  25. Lijep ti je post jako, volim pronaci nove info iako znam da mi je u slijedecih 12 mjeseci zabranjeno pazariti ista on line lololol. No zelim istaci da imam odlicnu svekrvu kojoj svako malo otudjim neki kuhinjski predmet za koji smatram da bi mi pasao u nekoj varijanti. Znaci nemam bogatog muza, ali posto sam draga i ugodna za svoju okolinu - mnogi, pa tako i sveki ne libe se dati mi svoje antikno posudje, krpe, cjediljke za caj itd, a sve u svrhu proljepsanja zivotnog nam okruzenja. ;-)

    ReplyDelete
  26. Majo, ma nemoj da dozvoliš da ti ovu tvoju oazu zagade ovakvi ljudi. Moj savet, IGNORE. Nisi ti dužna nikome da se pravdaš. Meni je fascinantno kako ljudi vole da zaviruju u tuđe tanjire a onda se niko od njih ne pita čega si se ti sve odrekla da bi sebi ovo prijuštila. Zadovoljstva u životu se nalaze u malim stvarima, kao što su sve ove tvoje šoljice, krpice, stolnjaci, daske...svako ima svoj favorit, a oni koji su šuplji i prazni e oni gledaju u tuđe tanjire i zavide im. I meni je jasno da ima ljudi koji kad gledaju naše blogove pomisle da mi ovako jedemo svaki dan. ja npr. pravim budžet za hranu i kupovinu za dve nedelje i to unapred. U dinar znam koliko ću potrošiti šta ću napraviti, a to što znam da kuvam to vadi situaciju pa mi jedemo bogovski svaki dan. pomeneš nekome u Bgd. da jedeš školjke on pomisli koliko li ovaj ima, a ne znaju da one koštaju duplo manje od mesa. Elem, ne mari i briši te komentare njene i uživaj, jer mi uživamo u tebi!

    ReplyDelete
  27. Draga Majo, divan ti je blog, divne su ti fotografije a recepte cu tek da probam!
    Kako mi se cini, slucajno sam otkrila blog ali cu mu se namerno vracati!

    Veliki pozdrav iz Beograda

    Marija

    ReplyDelete