9.05.2012

Hladna ljetna juha od cikle i naranče/Summer Chilled Beet & Orange Soup

Please, scroll down for recipe in English



Kada sam u hladnjaku našla domaće cikle, bila sam više nego oduševljena. Prvo mi je na pamet palo da napravim juhicu od pečenih cikli i mrkvice pa sam ih stavila peći zajedno s češnjakom i malo ružmarina. Ovu juhu možete napraviti i od većih cikli, samo smanjite količinu.
U međuvremenu sam se dosjetila da bi nam na ovim ljetnim vrućinama odgovarala i hladna juhica od cikle, pa sam odlučila eksperimentirati s dodatkom naranče. 
Ako ste probali u juhicu od mrkve dodati jabuku koja je moj totalni i osvježavajući favorit, zavoljet ćete i ovu laganu juhicu. Naranča je taman dala „ono nešto“ juhici od cikle, a da ne govorimo koliko je zdrava.
Kod nas je planila za tren!





























    Hladna ljetna juha od cikle i naranče   
    (za 4 osobe)
 

      Potrebni sastojci:

·       10 manjih domaćih cikli, oguljenih
....................................................................................................................................................
·       2 manje mrkve, narezane na četvrtine
....................................................................................................................................................
·       1 cijela velika naranča, oguljena i očišćena od koštica i opne
....................................................................................................................................................
·       2 režnja češnjaka
....................................................................................................................................................
·       800 ml hladne vode
....................................................................................................................................................
·       3-4 žlice domaćeg maslinovog ulja
....................................................................................................................................................
·       sol, papar u zrnu, nekoliko grančica svježeg ružmarina
....................................................................................................................................................

   
      Priprema:

·       Zagrijte pećnicu na  200°C.
...................................................................................................................................................
·       Ciklu ogulite, operite pa prerežite na četvrtine. Mrkvu operite pa narežite na manje komade. Sve stavite u aluminijsku foliju, dodajte neoguljeni češnjak, poprskajte s maslinovim uljem, soli, paprom i listićima ružmarina. Zamotajte foliju preko povrća.
...................................................................................................................................................
·       Pecite u unaprijed zagrijanoj pećnici oko 40 minuta do 1 sat, odnosno sve dok vam cikla i mrkva ne bude mekana. Izvadite iz pećnice, maknite foliju pa povrće stavite u plastičnu posudu.
...................................................................................................................................................
·       Pečeni češnjak istisnite iz opne pa dodajte ostalom povrću. Dodajte meso naranče, 1 žlicu maslinovog ulja, vodu, sol i papar ako je potrebno. Sve usitnite štapnim mikserom dok se ne pretvori u pire.
...................................................................................................................................................
·       Juhicu ostavite u hladnjaku najmanje 2 sata prije posluživanja.
....................................................................................................................................................
·       Poslužite hladno.
....................................................................................................................................................





   English Version

    Summer Chilled Beet & Orange Soup   
    (serves 4)
 

      You need:

·       10 baby beets, peeled
....................................................................................................................................................
·       2 small carrots, halved
....................................................................................................................................................
·       1 whole orange, peeled
....................................................................................................................................................
·       2 garlic cloves
....................................................................................................................................................
·       800 ml cold water
....................................................................................................................................................
·       3-4 tbsp olive oil
....................................................................................................................................................
·       salt, pepper, few fresh rosemary leaves
....................................................................................................................................................

   
      Steps:

·       Preheat the oven to 200°C (400 F).
...................................................................................................................................................
·       Clean beets and carrot, slice it in quarters and place in a foil. Add unpeeled garlic cloves, sprinkle with olive oil, rosemary, salt and pepper. Wrap the foil.
...................................................................................................................................................
·       Bake for 40 minutes to 1 hour or until the beets are very soft. Remove from the foil, but be careful.
...................................................................................................................................................
·       Squeeze garlic cloves from peel, add roasted beets, carrots, orange, 1 tsp olive oil, water, salt and pepper, if needed. Puree until smooth.
...................................................................................................................................................
·       Put the soup in the refregerator at least 2 hours before serving.
....................................................................................................................................................
·       Serve chilled.
....................................................................................................................................................



 P.S. For the measurements check out the kitchen chart!
Pin It Now!

23 comments:

  1. Predivno, ovo je kao gazpacho od cikle ;)

    ReplyDelete
  2. Divine! I would love to eat this delicious soup for lunch...

    Cheers,

    Rosa

    ReplyDelete
  3. Vise nego predivno! Jako zanimljiv recept, nisam jos probala supu od cikle, ali ova je stvarno jako privlacna. Slike su fantasticne, detalji kao sto ti to samo znas, a favorit su mi tufnaste kasicice :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Gordana, ja sam juhu od cile prvi puta probala u Poljskoj, ali mi je ipak draža u ovim našim varijantama bez vrhnja :)

      Delete
  4. Tako su mi lijepe fotke <3 I ako ne volis ciklu inace kako da ju ne zavoliš kad vidiš ove boje :)) Zanimljiva kombinacija, mislim da joj super paše naranca, da ju baš podigne ta kiselkasta nota...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anja, ja ti prva nisam volila ciklu kao mala, ali sam ju morala piti zbog krvi. Mama nam je stalno miješala ciklu s raznim povrćem i voćem, pa zašto ne i sa narančom? :) Nama je bila odlična!!

      Delete
  5. Ja i cikla nismo na istoj valnoj dužini, ali moji doma bi se sigurno oduševili ovom juhom. Fotke su prekrasne!

    ReplyDelete
  6. Naranca? E, to moram probati, zvuci dobro. Ali jabuka zvuci odlicno! Isla sam vidjeti i onaj drugi recept :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Draga, jabuka u juhici od mrkve mi je totalni favorit! Mi smo kao dica stalno pili svježe sokove od cikle s mrkvom, jabukom ili s narančom. Pa zašto ne i hladnu juhicu? Stvarno nam se svidila!

      Delete
  7. Cikla me uvijek oduševljava, volim tu njenu tamno violet boju koja se "ljepi" za sve, a zemljani okus mi je super za kombinirati s mnogim stvarčicama, volim ju u društvu s gljivama i finokiom, a ova juhica je famozna, predivne fotkice.

    ReplyDelete
  8. Kraasno, krasno, cikla je pravo čudo, prefina i preeetamnocrvena, ali na dobar način ;)
    I ta svježa domaća mi je najdraža, na salatu s malo mrkve, mmm :)
    Juhica će se isprobati, ideja mi je divna!

    ReplyDelete
  9. Jako dobro izgleda, boja juhice je genijalna.

    ReplyDelete
  10. Jako volim ciklu i konačno sam se odmaknula od one uobičajene varijante na salatu i rado je smjestim u svaku kombinaciju. Ova juha mi predobro izgleda, super iskombinirana , a slike su i više nego prekrasne !

    ReplyDelete
  11. nikad nisam jela ovakvu juhicu, ali jako zanimljivo djeluje, i krasna joj je boja, a o zdravlju i vitaminima da i ne pričam :)

    ReplyDelete
  12. ova naranča mi ne da mira, stvarno ne znam kako se ovdje uklapa i moram pod hitno vidjeti imam li još domaće cikle da isprobam :)

    ReplyDelete
  13. Kombinacija mi je baš neobična, nikad nisam probala ovakvo nešto. Boje su divne, fotke još bolje, nemam riječi.

    ReplyDelete
  14. po naslovu sam očekivala da je ovo jedna "raw" juha
    a kad ono krasna juha od pečenog povrća. Mljac

    ReplyDelete
  15. Nisam ljubitelj cikle, ali su me zato fotke očarale potpuno ;)

    ReplyDelete