OK. Neću previše duljiti oko ovog
jednostavnog recepta.
M. i ja smo polizali sve tanjure
(doslovice) već po stoti put, a tako ih je lako i brzo napraviti.
Nekada koristim domaći ricotta sir,
nekada kupovni. Kada kupujete ricotta sir, morate biti pažljivi jer nisu svi
istog okusa. Ja sam recimo naišla na gorke ricotta sireve, šta po meni uopće ne
spada u ricottu jer ricotta mora biti slatkastog i neutralnijeg okusa. Od
najjeftinijih koji spadaju u kućanski budget ugodno me iznenadio Interšparov Budget ricotta sir za samo 10 kn :)
Ovi njokići jako su laganog okusa pa se
zbog toga mogu poslužti s bilo čime.
Nama su ipak bili najbolji u umaku od
smeđeg maslaca i kadulje – dakle: na zagrijanoj tavi dodati malo običnog maslaca
i na laganoj vatri miješajući pustiti da uhvati blago smeđu boju. U međuvremenu
dodati 2-3 listića svježe kadulje i lagano ih popržiti. Dodati kuhane njokiće i
poslužiti :)
Posluživali smo ih i same s maslinovim
uljem i kaduljom, te u umaku od tikvica (bez dodatka kozjeg sira).
Otkako sam ih prvi puta napravila, zbilja
smo ih se najeli :)
Original recept možete potražiti na blogu
La Tartine Gourmande.
Njoki od ricotte
(za 2 osobe)
Potrebni sastojci:
· 500 g ricotta sira
....................................................................................................................................................
· 2 žlice ribanog Parmezana
....................................................................................................................................................
· 1/2 žličice ribanog muškatnog
oraščića
....................................................................................................................................................
· 1 cijelo jaje
....................................................................................................................................................
· 4 velike žlice glatkog pšeničnog
brašna (tip 550)
....................................................................................................................................................
· prstohvat soli
....................................................................................................................................................
· pšenična krupica (gris)
....................................................................................................................................................
Priprema:
· Ricotta sir pomiješajte s
parmezanom, oraščićem i soli. Dodajte jaje pa umiješajte brašno, žlicu po
žlicu. Iako će vam se smjesa učiniti pomalo gnjecavom, nemojte dodavati više brašna
jer će vam njoki biti žilavi i pretvrdi.
...................................................................................................................................................
· Radnu plohu pospite grisom pa
istresite pripremljenu smjesu sa ricotta sirom. Oblikujte smjesu u valjak vidine
otprilike 3 cm pa dobro uvaljajte u gris sve dok se ne prestane lijepiti za
radnu ploču. Meni je bilo potrebno tek pola čaše grisa, pa i manje.
...................................................................................................................................................
· Od pripremljenog valjka pomoću
oštrog noža režite njoke debljine 1 cm. Izrezane njoke pospite s još malo
grisa.
...................................................................................................................................................
· U međuvremenu, u dublji lonac
stavite vodu da zavrije. Kada je voda zavrila blago ju posolite pa dodajte
njokiće. Nemojte dodavati sve dojednom da vam se ne slijepe.
...................................................................................................................................................
· Kada se njokići dignu na površinu,
ostavite ih da kuhaju još oko 30 sekunda, a potom ih izvadite iz vode i
prelijte umakom po želji. Poslužite vruće ili mlako.
...................................................................................................................................................
English version
Ricotta gnocchi
(serves 2)
You need:
· 500 g fresh ricotta cheese
....................................................................................................................................................
· 2 tbsp grated Parmesan cheese
....................................................................................................................................................
· 1/2 tsp grated nutmag
....................................................................................................................................................
· 1 whole egg
....................................................................................................................................................
· 4 large tbsp wheat flour
....................................................................................................................................................
· pinch of salt
....................................................................................................................................................
· semolina flour
....................................................................................................................................................
Steps:
· In a bowl, combine the ricotta
with the Parmesan, nutmag and salt. Add egg and flour. Do not add more flour, the consistency should
stay moist.
...................................................................................................................................................
· Turn dough on to a lighty floured
kitchen surface with semolina flour. You can cut dough into 2 equal sized
pieces. Using your hands, gently roll each peace out to form a long log, about
3 cm wide. Using a knife, cut each log into 1 cm long pieces. Sprinkle with more
semolina flour.
...................................................................................................................................................
· In a large pot bring water to a
boil and add some salt. Gently place the gnocchi in the pot, but don't
overcrowd the pot.
...................................................................................................................................................
· Gnocchi are ready when they rise
to the surface.
...................................................................................................................................................
· Remove them from the water with a
large slotted spoon and serve with your favorite sauce.
...................................................................................................................................................
Znaci moja ljubav prema njokima ne moze se rijecima opisati. Meke, tvrde, žilave, krumpiraste, brašnaste, sir, špinat...sve ih volim! Nisam radila sa ricottom, a znam da si ih vec spominjala i sad sam ljuta na sebe sto ih jos nisam napravila grrrr Fotke. ajme. divneeee :)
ReplyDeleteAnja, onda je vrijeme da ih napraviš :) Možeš i bez dodatka parmezana, a možeš dodati i druge začine po želji :D
DeleteScrumptious and so refined tasting!
ReplyDeleteCheers,
Rosa
Thanks Rosa!
DeleteMaslac+kadulja su odlicni za njokice:) Tako sam prije radila za njokice od bundeve, ali sam ih jednom upropastila i otad su mi se zamjerili. Budem probala ja ovo! :)
ReplyDeleteOh, yes, od bundeve, krumpira i ricotte :) Spremit ćemo zajedno :D
Delete:D Pisi listu za te "zajedno cemo" recepte, postala je poduga :)
Deletesladak i dobar blog skroz ;)
ReplyDeleteHvala :D
DeleteDivno, Maja, kao i obicno. U pravu si i mene je iznenadio umak od maslaca i kadulje kad sam probala i jos malo sitno, sitno shallot luka na tom maslacu, preukusno. Prekrasni detalji i slike :)
ReplyDeleteGordana, hvala ti! Ja volim umak od maslaca i kadulje s ovakvim jednostavnim stvarima :D Probat ću drugi puta dodat i te malene kapulice :)
DeleteI ja bi ovde polizala tanjir ;), predivno!
ReplyDelete:D Onda nam dođi na more draga :)
DeleteTvoji jednostavni i lepi recepti mi uvek prijaju. Dosadili su mi jedni te isti njoki, ove moram da probam. Imam sve sastojke, unapred se radujem:-)))
ReplyDeleteDraga Vesna i ja se radujem :D
DeleteOvo je genijalan recept jer su njoki brzo gotovi. Još ako su ukusniji od krumpirovih,a čini mi se da jesu čim tako lijepo pišeš o njima. Fotke su odlične, a posebno mi se sviđa prva.
ReplyDeleteTamara, hvala ti :)
DeleteNjoki od krumpira su dosta teži i zasitniji, više mi pašu uz teže umake. Njoki od ricotte su toliko lagani da bi ih mogla jesti svaki dan.
Pravila sam knedle sa rikotom za gustu čorbicu od crvenih paprika ali nisam pravila njoke sa njim. Kod tebe je još uvek letoo u vazduhu i na tanjiru a kako je suditi ostaće onako sačuvano u svim tim jelima i teglicama u vašoj kuhinji. Večno morsko dete!
ReplyDeleteJelena, naravno :)
DeleteSjećam se tvojih njokića, vidiš, nije mi palo na pamet da bi ih mogla dodat kao prilog juhi :)
Ne moraš da ih kuvaš, samo ih ubaciš u bilo koju gustu čorbicu pred kraj.
Deletečekaj, kaj si i ti pravnica:)))) i ja hahahahaa
ReplyDeleteI ja :) ha ha ha
Deleteovo je jako dobro!!
ReplyDeleteHvala Tami :)
DeleteI meni su najnajbolji s maslacem, ovako nešto mi je baka spremala kad sam bila mala <3 Jako fino :)
ReplyDeleteJel da Anja? Hvala ti!
DeleteOvo je recept koji moram isprobati. Luda sam za njokama, ali nikako da mi ispanu baš onako kako ja hoću. Prve njoke koje sam probala bile su njoke moje strine koja je iz Istre kojoj recept njoka teče venama... Tako da ja godinama bezuspješno pokušavam da dosegnem visine strininih njoka:(
ReplyDeleteMene su njokići od ricotte oduševili. Od krumpira sam probala raznih - što dobre što loše, ali uvijek se vratim bakinima :)
Deletee ovo cu morati isprobati, mislim da nikad nisam ni jela njoke sa ricotta sirom.. a tvoji izgledaju jako primamljivo =)))
ReplyDeleteHvala Vam Jovanka :D
DeleteObožavam njoke, svakojake, od krumpira, sa sirom, povrćem...a radila sam čak i bez jaja.
ReplyDeleteS ricottom su jako fini.
Tvoji baš primamljivo izgledaju u ovom aromatiziranom umaku. :)
Hvala ti :)
DeleteSlazem se, jednostavni recepti su cesto najbolji, jos kad se svi sastojci fino i pazljivo odmere, dobija se savrseni ukus... da znas da me bas mame na probu.:))
ReplyDelete:)
Deleteta jednostavnost veoma ukusnuh jela, poput ovih njoki i odličnog umaka, mene čini jako srećnom...sve izgleda prste da poližeš
ReplyDeleteSenka, hvala :) Doduše, ja sam ih jela i bez umaka :)
DeleteOvo je jednsotavno a izgleda predivno i preukusno! Tvoje fotografije samo još više pojačaju dojam savršenosti. :D
ReplyDeleteHvala, hvala :D
DeleteOvo moram isprobati. Definitvno! Odlično izgledaju!
ReplyDeleteNadam se da će ti se svidit, toliko su lagani okusom, a zasitni i ne možeš ih previše pojest :)
Deleteprekrsni i tako jednostavni, inače ne volim krumpirovo tijesto al ovo ću isprobati
ReplyDeleteNema u njima krumpira, tako da sam sigurna da će ti se svidit :D
DeleteČim sam vidjela da ima ricotte, već sam bila oduševljena! Tako jednostavno za pripremiti, a vjerujem preukusno... Mislim da ću ih praviti sutra, ovo se mora isprobati :) Fotografije očaravajuće, kao i uvijek :-)
ReplyDeleteJako mi se sviđa ova kombinacija iako još nisam probala nešto ovakvo. Sviđa mi se i što nije komplicirano za pripremu a dobije se nešto jako fino!
ReplyDeleteObavezno cu ih probati. Volim sve vrste ovakvih priloga. Davim se u njima, bukvalno... :)
ReplyDeletemaslac i kadulja mi je fino u kombinaciji sa raviolima, a naravno da pašu i sa noklicama, rikota također ovdje odličnon paše
ReplyDeleteOve njokice su odlične ! Ja nisam preveliki ljubitelj njoka od krumpira, ali ovo je nešto sasvim drugo i odmah bilježim recept. Kadulja u kombinaciji me posebno zainteresirala. I koliko god mi njokice super izgledaju toliko mi je žličica na prvoj slici baš lijepa i preslatka ! :)
ReplyDeleteMoja baka je pravila neke slicne knedlice od sira i griza koje su bile bozanstvene a na zalost niko od nje nije uzeo ni zapisao recept...da li si ikada pravila ove njoke i umesto brasna stavila samo griz? Cini mi se da bi moglo da bude nesto sto lici na bakine...probacu...
ReplyDeleteCao !
Marina, nisam probala dodati samo griz u njih, nekako mi se čini da bi onda bile više brašnaste i da bi se mogle poslužiti kao dodatak juhama.
DeleteKakva divna kombinacija,kadulju obožavam kao dodatak jelu,..tvoje slike uvijek zrače nekom toplinom i posebnošću:)
ReplyDeleteRadila bi to svaki dan, meni je to savršeno.
ReplyDeletekakva harmonija ukusa!!! kadulja, maslac, njoki-wooow!
ReplyDeletefotke <3 <3 <3!!!
mmmm divni su! Obožavam i njoke i sir! :)
ReplyDeleteOdlično iugledaju.
ReplyDeleteHvala vam svima na komentarima :D
ReplyDeleteĆao, ja sam okačila tvoj recept na moj blog za kroasane, navela sam tvoj link i da je recept preuzet sa tvog bloga, ali s obzirom da sam oduševljena receptom i da je postao redovna postava u meniju nisam odolela, a da ga i kod sebe ne objavim. Nadam se da to nije problem jer sam upravo skontala da sam možda trebala prvo da te pitam. U svakom slučaju javi da li ti je ok.
ReplyDeleteBjanka, hvala vam na komentaru. Baš mi je drago da su vam se kroasani svidjeli :)
DeleteI nema problema za objavu recepta, sve dok je link naveden :)
Hvala vam!
Naveden :) Thanx!
Delete