9.16.2012

Njoki od ricotte/Ricotta gnocchi

Please, scroll down for recipe in English



OK. Neću previše duljiti oko ovog jednostavnog recepta.
M. i ja smo polizali sve tanjure (doslovice) već po stoti put, a tako ih je lako i brzo napraviti.
Nekada koristim domaći ricotta sir, nekada kupovni. Kada kupujete ricotta sir, morate biti pažljivi jer nisu svi istog okusa. Ja sam recimo naišla na gorke ricotta sireve, šta po meni uopće ne spada u ricottu jer ricotta mora biti slatkastog i neutralnijeg okusa. Od najjeftinijih koji spadaju u kućanski budget ugodno me iznenadio Interšparov Budget ricotta sir za samo 10 kn :)
Ovi njokići jako su laganog okusa pa se zbog toga mogu poslužti s bilo čime.
Nama su ipak bili najbolji u umaku od smeđeg maslaca i kadulje – dakle: na zagrijanoj tavi dodati malo običnog maslaca i na laganoj vatri miješajući pustiti da uhvati blago smeđu boju. U međuvremenu dodati 2-3 listića svježe kadulje i lagano ih popržiti. Dodati kuhane njokiće i poslužiti :)
Posluživali smo ih i same s maslinovim uljem i kaduljom, te u umaku od tikvica (bez dodatka kozjeg sira).
Otkako sam ih prvi puta napravila, zbilja smo ih se najeli :)
Original recept možete potražiti na blogu La Tartine Gourmande.


    Njoki od ricotte
   (za 2 osobe)


      Potrebni sastojci:

·       500 g ricotta sira
....................................................................................................................................................
·       2 žlice ribanog Parmezana
....................................................................................................................................................
·       1/2 žličice ribanog muškatnog oraščića
....................................................................................................................................................
·       1 cijelo jaje
....................................................................................................................................................
·       4 velike žlice glatkog pšeničnog brašna (tip 550)
....................................................................................................................................................
·       prstohvat soli
....................................................................................................................................................
·       pšenična krupica (gris)
....................................................................................................................................................

   
      Priprema:

·       Ricotta sir pomiješajte s parmezanom, oraščićem i soli. Dodajte jaje pa umiješajte brašno, žlicu po žlicu. Iako će vam se smjesa učiniti pomalo gnjecavom, nemojte dodavati više brašna jer će vam njoki biti žilavi i pretvrdi.
...................................................................................................................................................
·       Radnu plohu pospite grisom pa istresite pripremljenu smjesu sa ricotta sirom. Oblikujte smjesu u valjak vidine otprilike 3 cm pa dobro uvaljajte u gris sve dok se ne prestane lijepiti za radnu ploču. Meni je bilo potrebno tek pola čaše grisa, pa i manje.
...................................................................................................................................................
·       Od pripremljenog valjka pomoću oštrog noža režite njoke debljine 1 cm. Izrezane njoke pospite s još malo grisa.
...................................................................................................................................................
·       U međuvremenu, u dublji lonac stavite vodu da zavrije. Kada je voda zavrila blago ju posolite pa dodajte njokiće. Nemojte dodavati sve dojednom da vam se ne slijepe.
...................................................................................................................................................
·       Kada se njokići dignu na površinu, ostavite ih da kuhaju još oko 30 sekunda, a potom ih izvadite iz vode i prelijte umakom po želji. Poslužite vruće ili mlako.
...................................................................................................................................................




   English version

    Ricotta gnocchi
    (serves 2)


      You need:

·       500 g fresh ricotta cheese
....................................................................................................................................................
·       2 tbsp grated Parmesan cheese
....................................................................................................................................................
·       1/2 tsp grated nutmag
....................................................................................................................................................
·       1 whole egg
....................................................................................................................................................
·       4 large tbsp wheat flour
....................................................................................................................................................
·       pinch of salt
....................................................................................................................................................
·       semolina flour
....................................................................................................................................................

   
      Steps:

·       In a bowl, combine the ricotta with the Parmesan, nutmag and salt. Add egg and flour.  Do not add more flour, the consistency should stay moist.
...................................................................................................................................................
·       Turn dough on to a lighty floured kitchen surface with semolina flour. You can cut dough into 2 equal sized pieces. Using your hands, gently roll each peace out to form a long log, about 3 cm wide. Using a knife, cut each log into 1 cm long pieces. Sprinkle with more semolina flour.
...................................................................................................................................................
·       In a large pot bring water to a boil and add some salt. Gently place the gnocchi in the pot, but don't overcrowd the pot.
...................................................................................................................................................
·       Gnocchi are ready when they rise to the surface.
...................................................................................................................................................
·       Remove them from the water with a large slotted spoon and serve with your favorite sauce.
...................................................................................................................................................

 P.S. For the measurements, check out the Kitchen chart! 



Pin It Now!

58 comments:

  1. Znaci moja ljubav prema njokima ne moze se rijecima opisati. Meke, tvrde, žilave, krumpiraste, brašnaste, sir, špinat...sve ih volim! Nisam radila sa ricottom, a znam da si ih vec spominjala i sad sam ljuta na sebe sto ih jos nisam napravila grrrr Fotke. ajme. divneeee :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anja, onda je vrijeme da ih napraviš :) Možeš i bez dodatka parmezana, a možeš dodati i druge začine po želji :D

      Delete
  2. Scrumptious and so refined tasting!

    Cheers,

    Rosa

    ReplyDelete
  3. Maslac+kadulja su odlicni za njokice:) Tako sam prije radila za njokice od bundeve, ali sam ih jednom upropastila i otad su mi se zamjerili. Budem probala ja ovo! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh, yes, od bundeve, krumpira i ricotte :) Spremit ćemo zajedno :D

      Delete
    2. :D Pisi listu za te "zajedno cemo" recepte, postala je poduga :)

      Delete
  4. Divno, Maja, kao i obicno. U pravu si i mene je iznenadio umak od maslaca i kadulje kad sam probala i jos malo sitno, sitno shallot luka na tom maslacu, preukusno. Prekrasni detalji i slike :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Gordana, hvala ti! Ja volim umak od maslaca i kadulje s ovakvim jednostavnim stvarima :D Probat ću drugi puta dodat i te malene kapulice :)

      Delete
  5. I ja bi ovde polizala tanjir ;), predivno!

    ReplyDelete
    Replies
    1. :D Onda nam dođi na more draga :)

      Delete
  6. Tvoji jednostavni i lepi recepti mi uvek prijaju. Dosadili su mi jedni te isti njoki, ove moram da probam. Imam sve sastojke, unapred se radujem:-)))

    ReplyDelete
  7. Ovo je genijalan recept jer su njoki brzo gotovi. Još ako su ukusniji od krumpirovih,a čini mi se da jesu čim tako lijepo pišeš o njima. Fotke su odlične, a posebno mi se sviđa prva.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tamara, hvala ti :)
      Njoki od krumpira su dosta teži i zasitniji, više mi pašu uz teže umake. Njoki od ricotte su toliko lagani da bi ih mogla jesti svaki dan.

      Delete
  8. Pravila sam knedle sa rikotom za gustu čorbicu od crvenih paprika ali nisam pravila njoke sa njim. Kod tebe je još uvek letoo u vazduhu i na tanjiru a kako je suditi ostaće onako sačuvano u svim tim jelima i teglicama u vašoj kuhinji. Večno morsko dete!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jelena, naravno :)
      Sjećam se tvojih njokića, vidiš, nije mi palo na pamet da bi ih mogla dodat kao prilog juhi :)

      Delete
    2. Ne moraš da ih kuvaš, samo ih ubaciš u bilo koju gustu čorbicu pred kraj.

      Delete
  9. čekaj, kaj si i ti pravnica:)))) i ja hahahahaa

    ReplyDelete
  10. I meni su najnajbolji s maslacem, ovako nešto mi je baka spremala kad sam bila mala <3 Jako fino :)

    ReplyDelete
  11. Ovo je recept koji moram isprobati. Luda sam za njokama, ali nikako da mi ispanu baš onako kako ja hoću. Prve njoke koje sam probala bile su njoke moje strine koja je iz Istre kojoj recept njoka teče venama... Tako da ja godinama bezuspješno pokušavam da dosegnem visine strininih njoka:(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mene su njokići od ricotte oduševili. Od krumpira sam probala raznih - što dobre što loše, ali uvijek se vratim bakinima :)

      Delete
  12. e ovo cu morati isprobati, mislim da nikad nisam ni jela njoke sa ricotta sirom.. a tvoji izgledaju jako primamljivo =)))

    ReplyDelete
  13. Obožavam njoke, svakojake, od krumpira, sa sirom, povrćem...a radila sam čak i bez jaja.
    S ricottom su jako fini.
    Tvoji baš primamljivo izgledaju u ovom aromatiziranom umaku. :)

    ReplyDelete
  14. Slazem se, jednostavni recepti su cesto najbolji, jos kad se svi sastojci fino i pazljivo odmere, dobija se savrseni ukus... da znas da me bas mame na probu.:))

    ReplyDelete
  15. ta jednostavnost veoma ukusnuh jela, poput ovih njoki i odličnog umaka, mene čini jako srećnom...sve izgleda prste da poližeš

    ReplyDelete
    Replies
    1. Senka, hvala :) Doduše, ja sam ih jela i bez umaka :)

      Delete
  16. Ovo je jednsotavno a izgleda predivno i preukusno! Tvoje fotografije samo još više pojačaju dojam savršenosti. :D

    ReplyDelete
  17. Ovo moram isprobati. Definitvno! Odlično izgledaju!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nadam se da će ti se svidit, toliko su lagani okusom, a zasitni i ne možeš ih previše pojest :)

      Delete
  18. prekrsni i tako jednostavni, inače ne volim krumpirovo tijesto al ovo ću isprobati

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nema u njima krumpira, tako da sam sigurna da će ti se svidit :D

      Delete
  19. Čim sam vidjela da ima ricotte, već sam bila oduševljena! Tako jednostavno za pripremiti, a vjerujem preukusno... Mislim da ću ih praviti sutra, ovo se mora isprobati :) Fotografije očaravajuće, kao i uvijek :-)

    ReplyDelete
  20. Jako mi se sviđa ova kombinacija iako još nisam probala nešto ovakvo. Sviđa mi se i što nije komplicirano za pripremu a dobije se nešto jako fino!

    ReplyDelete
  21. Obavezno cu ih probati. Volim sve vrste ovakvih priloga. Davim se u njima, bukvalno... :)

    ReplyDelete
  22. maslac i kadulja mi je fino u kombinaciji sa raviolima, a naravno da pašu i sa noklicama, rikota također ovdje odličnon paše

    ReplyDelete
  23. Ove njokice su odlične ! Ja nisam preveliki ljubitelj njoka od krumpira, ali ovo je nešto sasvim drugo i odmah bilježim recept. Kadulja u kombinaciji me posebno zainteresirala. I koliko god mi njokice super izgledaju toliko mi je žličica na prvoj slici baš lijepa i preslatka ! :)

    ReplyDelete
  24. Moja baka je pravila neke slicne knedlice od sira i griza koje su bile bozanstvene a na zalost niko od nje nije uzeo ni zapisao recept...da li si ikada pravila ove njoke i umesto brasna stavila samo griz? Cini mi se da bi moglo da bude nesto sto lici na bakine...probacu...
    Cao !

    ReplyDelete
    Replies
    1. Marina, nisam probala dodati samo griz u njih, nekako mi se čini da bi onda bile više brašnaste i da bi se mogle poslužiti kao dodatak juhama.

      Delete
  25. Kakva divna kombinacija,kadulju obožavam kao dodatak jelu,..tvoje slike uvijek zrače nekom toplinom i posebnošću:)

    ReplyDelete
  26. Radila bi to svaki dan, meni je to savršeno.

    ReplyDelete
  27. kakva harmonija ukusa!!! kadulja, maslac, njoki-wooow!
    fotke <3 <3 <3!!!

    ReplyDelete
  28. mmmm divni su! Obožavam i njoke i sir! :)

    ReplyDelete
  29. Hvala vam svima na komentarima :D

    ReplyDelete
  30. Ćao, ja sam okačila tvoj recept na moj blog za kroasane, navela sam tvoj link i da je recept preuzet sa tvog bloga, ali s obzirom da sam oduševljena receptom i da je postao redovna postava u meniju nisam odolela, a da ga i kod sebe ne objavim. Nadam se da to nije problem jer sam upravo skontala da sam možda trebala prvo da te pitam. U svakom slučaju javi da li ti je ok.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bjanka, hvala vam na komentaru. Baš mi je drago da su vam se kroasani svidjeli :)
      I nema problema za objavu recepta, sve dok je link naveden :)
      Hvala vam!

      Delete