1.10.2011

Jeli smo Toskansku pitu s borovnicama i crvenim ribizlom/We ateTuscan pie with Blueberries and Red Currant

(Scroll down for English recipe)


Nedjelja nam je oduvijek bila najdraži dan. I ne, ne mislim pritom na supruga i sebe, već na svoju prijateljicu Mericu koju na žalost jedino onda (izuzev rijetkih prilika) mogu vidjeti.
Nedjelja je postala NAŠ dan – dan kada obje sjedimo i listamo kuharice, časopise i listove ručno zapisanih recepata pripremajući ukućanima iznenađenje. 
Svaka, za tu priliku, ispeče po kolačić da onu drugu ugosti, bez obzira u čijoj se kući nalazile :) 
Upravo zbog toga volim nedjelje!


Ni ova nedjelja nije bila izuzetak. Otkako sam prvi puta napravila Toskansku pitu, Merica se zaljubila u nju, a ovaj vikend smo zajedno skakutale u dvoru njene kuće kako bismo fotićem uhvatile dašak sunčeva svjetla što je provirilo kroz grane stabla naranče.
Draga moja Meri, samo za tebe:


Potrebni sastojci (za 6 osoba):
2 jaja
135 g kristal šećera
90 g otopljenog maslaca
60 ml domaćeg maslinovog ulja
75 ml mlijeka
1 žličica ekstrakta vanilije
200 g glatkog pšeničnog brašna
1/2 žličice praška za pecivo
prstohvat soli
125 g svježih ili zamrznutih borovnica
125 g svježih ili zamrznutih crvenih ribizla
ribana korica 1 naranče
ribana korica 1 limuna
šećer u prahu za posipanje


Priprema:
Jaja pomiješati s šećerom pa miksati oko 5 minuta dok smjesa ne postane gusta i svijetložuta.
U pripremljenu smjesu jaja dodajte rastopljeni maslac, maslinovo ulje, ekstrakt vanilije i mlijeko miješajući oko 1 minute između svakog dodavanja sastojka.
Na kraju dodajte ribanu koricu naranče i limuna, malo soli, malo po malo brašna, te prašak za pecivo.
Voće mora biti sobne temperature. Ako koristite zamrznuto, treba biti na pola odleđeno, nikako rastopljeno da iz njega izlazi sok. Voće pomiješajte s šećerom po volji.
1/4 voća umiješajte lagano kružnim pokretima u pripremljeno tijesto.
Kalup namastite s malo rastopljenog maslaca.
Smjesu izlijte u kalup i stavite peći 20 minuta u prethodno ugrijanoj pećnici na 175°C.
Nakon što je kolač na pola pečen, ostatak voća lagano poredajte po površini kolača pa lagano žličicom utisnite voće u biskvit. 
Stavite peći još 30 minuta na istoj temperaturi.
Poslužite posuto šećerom u prahu.


P.S. Recept sam preuzela od Jamiea Olivera, iako s dosta modifikacija. 
Riječ je o tradicionalnoj Toskanskoj piti s sitnim grožđem fragola. Meni se ipak svidjela više u kombinaciji s maslinovim uljem, ribizlima i borovnicama :)




English recipe:
Tuscan pie with Blueberries and Red Currant

Sunday has always been our favorite day. And no, I do not mean on my husband and me. I mean on my friend Merica, which I can see only on Sundays.
Sunday has become our day - the day when we both sit and list cookbooks, magazines 
and pages manually written recipes.  
Each of us, for that occasion, bake cake or pie, no matter whose house we met. That's why I love Sundays!
Neither this Sunday  was no exception. Ever since I first made the Tuscan pie, Merica fell in love with it, and this weekend we jumped together in  her front yard to caught with camera a whiff of the sunlight that peeked through the branches of an orange tree.
My dear Meri, 
this is just for you:

You need (serves 6):
2 eggs
135 g granulated sugar
90 g butter, melted
60 ml olive oil, homemade
75 ml milk
1 teaspoon vanilla extract
200 g cake flour
1/2 teaspoon baking powder
pinch of salt
125 g fresh (or frozen) blueberries
125 g fresh (or frozen) red currant
1 orange, finely grated zest 
1 lemon, finely grated zest
powdered sugar, for 
sprinkling

Steps:
Preheat your oven at 350 F (175°C).
In a bowl, combine whole eggs with sugar and mix for 5 minutes until mixture
becomes thick and light yellow.
Add the butter, olive oil, vanilla extract and milk continuously mixing for 1 minute between each ingredient.
Finally, add orange and lemon zest, pinch of salt, flour and baking powder.
Fruit must be at room temperature. If you're using frozen fruit, it should be  half-thawed, not melted. 
Mix gently 1/4 fruit (with circular movements) in the prepared mixture.
Brush the molds with melted butter.
Pour the mixture into a mold and bake 20 minutes on the same temperature.
After the cake is half baked, arrange the rest of the fruit lightly over the surface of the cake. 
Bake for another 20-30 minutes on the same temperature.
Serve with powdered sugar.

P.S. Recipe is adapted from Jamie Oliver cookbook, but I modificated the recipe (I add olive oil, currant and bluebrries instend of fragola which is traditional in Tuscany).


P.S. For the measurements check out the kitchen chart!



Pin It Now!

9 comments:

  1. Kakva divna tradicija koju ste započele vas dve. Jako mi se dopada. Ovde nema do smrznutih borovnica, iako ih izvozimo, a leti su paprene, ali može ovo i sa drugim voćem. Prelepe fotke, kao da sam tamo!

    ReplyDelete
  2. Prekrasno, obožavam ovakve fotke sa drvom kao pozadinom, a pita je fantastična :)) jesi li ti to izišla van da samo uslikaš pitu?? :DD takve stvari i meni priliče, da je vani '10 i snijeg, ja bih izišla va samo da kolač slikam na snijegu :)))

    ReplyDelete
  3. Hvala cure!
    @Jelena, može i sa drugim voćem. Prvi put kada sam ju radila bilo je po principu "stavi ono šta imaš" pa smo stavile borovnice i ribizle jer sam jedino to imala. Na kraju nam se svidilo i odsada ju stalno tako radimo :)
    @Ebba, upravo tako - takve su fotke najbolje :)

    ReplyDelete
  4. Izvrstan kolač i baš bi ovakav i trebao poslije svih onih silnih prazničkih kolača.
    A prijateljice su vrlo važne bar nama ženama i samo treba naći način za druženje. Ja sa svojima volim šetati:)

    ReplyDelete
  5. prekrasna nedjeljna tradicija i prekrasna pita :))

    ReplyDelete
  6. Ohohoho.Ma odlično..izgleda a sigurna sam i ukus je fanatstičan

    ReplyDelete
  7. Predobro izgleda, kad bi se preko zaslona računala moglo jesti :)

    ReplyDelete
  8. isprobana, nestala odmah dok je bila vruča :)

    ReplyDelete