2.08.2011

Bosanska sirnica (izgubljeni bakin recept)/Bosnian cottage cheese phyllo pie (grandma's lost recipe)

(Scroll down for recipe in English)


Uvijek kada pravim Bosansku sirnicu (ili kako je mi u Dalmaciji pogrešno zovemo Burek sa sirom), sjetim se djetinjstva, odlazaka baki na selo, njenih razvučenih kora, domaćeg kravljeg sira i vrhnja, te sirnica koje smo brat, rođaci i ja jedva dočekali i žlicama jeli još vruće, nakon čega bi trčkarali za kozama po zelenoj livadi kojoj nije bilo kraja...Iako sam tada bila još mala da bih zapamtila bakine recepte, mama je manji dio sačuvala, a većinu njih sam sama dorađivala kako bi bili po mom ukusu...
Iako mi je u krvi razvlačenje kora za sirnice i pite, moram priznati da mom suprugu to ide bolje od mene i uvijek kada pravimo pite, uvijek ih radimo zajedničkim snagama...
Donosim vam malo prilagođeni bakin recept sa slikama izrade (usitinu je jednostavnije nego što mislite, a jednom kada usavršite razvlačenje kora, više ih nikada nećete kupovati).


Potrebni sastojci (za 6 osoba):
Za kore:
1 čaša mlake vode (250 ml)
3 čaše glatkog pšeničnog brašna (750 g)
1 dl neutralnog ulja
1 žličica morske soli
Za nadjev:
1 kg svježeg kravljeg sira
180 ml milerama
2 jaja
1 žličica soli
Za premaz:
180 ml milerama
2 žlice mlijeka
Još:
neutralno ulje


Priprema:
U većoj zdjeli pomiješati brašno s soli.
Dodati mlaku vodu i ulje pa lagano rukama zamijesiti glatko, mekano tijesto. Po potrebi dodati još malo brašna.
Tijesto podijeliti na tri kuglice, svaku premazati s uljem, pokriti čistom kuhinjskom krpom pa ostaviti 20 minuta sa strane.
U međuvremenu, svježi sir pomiješati s soli, jajima i mileramom. Dobro izmiješati da se svi sastojci spoje. Nadjev podijeliti na tri dijela.
Preko kuhinjskog stola staviti stari stoljnjak te ga dobro pobrašniti. Ja koristim glatko (ne oštro) brašno koje dobro raspršim rukama da mi se tijesto ne lijepi za stoljnjak.
Pećnicu zagrijati na 200°C.
Tepsiju za pečenje nauljite i pospite s malo brašna.
Prvu kuglicu tijesta dobro rukama pritisniti (spljoštiti), premazati s 1 žlicom ulja pa premjestiti na stoljnjak. Rukama lagano počnite razvlačiti tijesto počevši od sredine prema krajevima.  Prstima povlačite tijesto od sredine prema sebi sve dok ne postane prozirno. Odrežite zadebljane krajeve.
Kada ste razvukli tijesto, premažite ga s malo ulja, prepolovite tupim nožem po dužini pa premažite s prvim dijelom nadjeva (kao na slici).
Sa svake strane tijesta pomoću stoljnjaka  tijesto zarolajte, a zatim svaku savijaču premjestite u nauljenu tepsiju te za zavijte u spiralu (kao na slici).
Postupak ponovite s ostatkom nadjeva i kora.
Gotovu sirnicu premažite s malo ulja.
Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 200°C prvih 20 minuta, a potom sirnicu izvadite, premažite s mješavinom mlijeka i milerama pa vratite u pećnicu na 180°C još nekih 30 minuta.
Pečenu izvadite, narežite i poslužite uz čašu mlijeka.


English version:
Bosnian cottage cheese phyllo pie (Grandma's lost recipe)

Whenever I make Bosnian cottage cheese pie, I remember my childhood;  trips to grandma in a village, her stretching pastry, homemade cottage cheese and cream, and her cheese pie that my brother, my couisines and I ate with spoons right from the oven,  chasing goats across a meadow...
Then I was to little to remember grandma's recipes, but Mom has preserved small part of it, and the other part I tried adapted on my taste.
When it comes to phyllo pastry, I must admit that my husband does it better then me, so we always work together.
I bring you a little adapted Grandma's recipe with images (truly, it is easier than you think, and once you perfect your filo pastry, you'll never buy it again).


You need (serves 6):
For the fresh phyllo (homemade):
250 ml lukewarm water 
750 g plain flour 
100 ml neutral oil
1 teaspoon sea salt
For the filling:
1 kg fresh cottage cheese
180 ml sour cream
2 eggs
1 teaspoon salt
For the coating:
180 ml sour cream
2 tablespoons milk
You also need:
neutral oil

Steps:
In a large bowl, combine the flour with sea salt.
Add lukewarm water and neutral oil. Knead with your hands in a smooth, soft dough. If necessary, add more flour.
Divide fresh dough into three balls, each coated with oil. Cover with clean kitchen towel and set aside for 20 mins.
Meanwhile, combine cottage cheese with salt, eggs and sour cream. 
Divide filling into three parts.
Put an old tablecloth over the kitchen table, sprinkled with a handfull of flour. 
Preheat your oven at 400 F (200°C).
Prepare baking pan.
Press with hands 
the first dough ball, brush with 1 tablespoon oil and move to the tablecloth. 
Begin to stretch the dough gently using fingers, starting from the middle towards the end, until it becomes transparent (see pictures bellow). Cut  thickened ends.
When your pdough is stretch, sprinkle with 1-2 tbsp oil, cut with a blunt knife lengthwise and coat with the first part of the cheese stuffing (see pictures bellow).
On each side of the dough, using a tablecloth, roll the dough, and then move each pastry to oiled baking pan, making the spiral (see pictures bellow).
Repeat with the rest of the dough.
Remove to the baking dish.
Bake in the preheated oven at 400 F (200°C) the first 20 minutes, then remove from the oven, spread with a mixture of milk and sour cream and return to the oven at 350 F (180°C) for more 30 mins.
Remove from the oven, slice on 6 parts and serve with a glass of milk.


P.S. For the measurements check out the kitchen chart!



Pin It Now!

7 comments:

  1. Nisam do sada radila domaće kore, a tako em to mami. Imam problem sa prostorom. Majo, kolike su dimenzije stola na kome radiš i kolika je dimenzija tepsije u kojoj se pita peče?
    Predivno, domaće i sve pohvale za mušku pomoć. Pa nije lako razvijati kore, mora tu i muška ruka da pomogne!:P

    ReplyDelete
  2. predivna je, kako ste ju divno razvukli (kore) svaka čast na tome! ja se još ne usudim sama ih raditi :)

    ReplyDelete
  3. Obozavam ovakve pite!
    Moja baka je redovno razvlacila kore, ali godine su je stigle, pa to sad radi retko.
    Nema mi druge nego da sama naucim:)
    Hvala za recept i objasnjenje.

    ReplyDelete
  4. Hvala!
    @Tamara, zaista nije problem jer kada ti jednom netko pokaže kako to napraviti, nije teško :)
    Prvih par puta ni meni nije uspjevalo, ali se ispraksiraš :)
    @Ana, hvala ti :)
    @Jelena, stol je okrugli, mislim da je nekih 150 cm u promjeru, a tepsija je kvadratna standardna koju dobiješ sa pećnicom. Kada jednom napravim kore i savijem ih u savijaču, motam ih u obliku puža (spirale) u krug, ali možeš uzet i okruglu tepsiju npr. za pizzu.
    Ponekad koristim i kajmak koji mi je puno draži od milerama, ali ga u Trogiru teže nalazim :)

    ReplyDelete
  5. Prava je! Svaka čast, pogotovo za muža koji je to usavršio:)

    ReplyDelete
  6. Tu se u potpunosti slažem s tobom ,kad jednom otkriješ i naučiš kao ja razvlačenje kora stvarno uživaš u njima.

    ReplyDelete
  7. LOOKS SOOO TASTY. Check out my teenage, baking blog at http://teenage-baking.blogspot.com/

    ReplyDelete