2.05.2011

Brownie Limun mousse torta s kakao kuglicama/Brownie Lemon mousse cake with Cocoa balls

(Scroll down for recipe in English)


Inspiracija za ovu tortu nastala je sasvim slučajno:  krenula sam raditi kombinaciju Brownie pečene podloge i limun mousse kreme (original recept za mousse kremu) kako bih spojila divan okus čokolade s limunom, kada je zazvonio telefon. S telefonom u jednoj ruci, a s jajima u drugoj, krenula sam u akciju razbijanja jaja. Odvojila sam lijepo žumanjke od bjelanjaka, iscijedila sok od limuna i pripremila šećer. Naravno, ne možete raditi kolače i razmišljati o receptu te pričati na telefon u isto vrijeme, pa vam se dogodi da umijesto da sok od limuna i šećer ubacite u žumanjke (koji se trebaju kuhati kao u originalnom receptu),  cijela jaja lijepo izmiješate s šećerom i sokom od limuna :) Naravno, nisam od onih koji bacaju namirnice pa sam se stoga upustila u akciju u kojoj je nastala limun mousse krema i nepečena brownie podloga ( za čije smo se zadnje komade doslovno borili) :)


Potrebni sastojci (za 1 kolač, 26 cm):
Za Brownie podlogu:
250 g grubo mljevenog keksa s maslacem (Petit Beurre)
3 žlice margarina light (namaz)
4 kockice tamne čokolade, 60% kakaa
1 žličica meda

Za Limun mousse kremu:
200 ml soka od limuna, svježe iscijeđenog
ribana korica 1 limuna
5 žlica kristal šećera
3 cijela jaja
250 ml slatkog vrhnja za šlag (Hopla)
prstohvat soli

Za kakao kuglice:
2 žlice kakaa u prahu, nezaslađenog
1 žlica kristal šećera
1 limun, sok i ribana korica
1 žlica margarina light (namaza) ili maslaca
grubo mljveni keksi (Petit Beurre), oko 100-150 g


Priprema:
Kalup za torte  Ø 26cm obložite papirom za pečenje (uzmite kalup za torte s obručom da ga možete skinuti kada se torta stvrdne).
U lončiću pomiješajte cijela jaja s šećerom i svježe iscijeđenim sokom (meni su bila dosta 3 limuna, no sve ovisi koliko soka imaju). Lončić stavite na laganu vatru. Električnim mikserom miksajte smjesu oko 5 minuta sve kuhajući na laganoj vatri, dok se ne zgusne. Skinite lončić s vatre, premjestite kremu u hladnu posudu, stavite u hladnu vodu pa ohladite.
U međuvremenu pripremite podlogu. Kekse zamotajte u plastičnu vrećicu pa pomoću valjka za kolače lagano izvaljajte dok se ne usitne (neka budu grublje mljeveni). Kekse stavite u posudu, dodajte margarin namaz i med pa promiješajte. Čokoladu otopite na pari pa dodajte keksima. Smjesu dobro izmrvite rukama.
Pripremljenu podlogu utisnite u pripremljeni kalup, ostavite sa strane.
Vrhnje istucite u čvrsti šlag, dodajte ribanu koricu limuna pa sve umiješajte u pripremljenu kremu od limuna.
Kremu izlijte preko pripremljene podloge pa ostavite u hladnjaku preko noći.
Nakon što ste završili s tortom, pripremite kakao kuglice s limunom, a koje će vam služiti kao ukusan ukras na torti: sve sastojke pomiješajte, dodajte naribanu koricu i sok limuna, te na kraju dodajte mljevene kekse. Smjesa neka bude čvrsta kako bi od nje mogli oblikovati manje kuglice. Ostavite ih u hladnjaku da se stisnu.
Kada se torta stisnula, ukrasite ju kakao kuglicama, a prije posluživanja skinite obruč.
Poslužite hladno.


English version:
Brownie Lemon mousse cake with Cocoa balls

Inspiration for this cake was created with no intention to make it this kind :)  
At first, I started doing a combination of baked brownie base and 
lemon mousse cream (original recipe for lemon mousse cream) in order to connect the wonderful taste of chocolate with lemon, when the phone rang. With the phone in one hand, and eggs in another, I let myself into the action of breaking eggs. I separated the yolks from the whites well, squeezed lemon juice and prepared sugar. 
Of course, you can't do cakes and think about the recipe, and talk on the phone at the same time; so instead of lemon juice and sugar into egg yolks, I accidentally add it into egg whites and mix it into yolks.
Therefore, you can see this non baked brownie base with lemon mousse creme cake (for which the last piece we fought) :)


You need (for 8-12 people, for 10-inch cake):
For Brownie base:
250 ml coarsely minced butter biscuits
3 tablespoons light margarine (spread) or butter
4 cubes of dark chocolate, 60% cocoa
1 teaspoon honey

For the lemon mousse cream:
200 ml of lemon juice, freshly squeezed
grated zest of 1 lemon
5 tablespoons granulated sugar
3 whole eggs
250 ml heavy whipping cream 
pinch of salt

For cocoa balls:

2 tablespoons cocoa powder, unsweetened
1 tablespoon granulated sugar
1 lemon, juice and grated zest
1 tablespoon light margarine (spread) or butter (softened at room temperature)
roughly minced butter biscuits (about 1/2 cup)


Preparation: 
Mold cake pan Ø 26cm (10-inch) with baking  paper and set the mold ring around (the ring will hold the cream).
In a small pot, combine whole eggs with sugar and freshly squeezed lemon juice (I put  3 lemons, but it all depends on how much juice they have).  Put pot on low flame on the stove. With electric mixer mix the mixture for about 5 minutes never removing from the heat, until thickened. Remove the pot from the heat, move the cream into a cold pot, put bottom of pot in the cold water to chill. 
In the meantime, prepare the brownie base. Wrap butter cookies in plastic bag and smash them roughly by using a cookie roller.  Place biscuits in a pan, add butter and honey, stir. Melt chocolate and add into a biscuits. Mix well by hands. 
Impressed prepared brownie base into a cake pan, set aside.
Beat firm whipped cream, add grated lemon zest and stir all into chill lemon cream. Mix well.
Pour the cream over the prepared brownie base and leave in the refrigerator over night. 
After you finish the cake, prepare cocoa balls with lemon, which will serve as a tasteful decoration on the cake: Combine all ingredients, add grated zest and squeezed juice of 1 lemon, and in the end add the ground biscuits. Mixture should be firm so you can form the smaller balls. Leave in the fridge to cool.
Decorate the cake with cocoa balls and serve cold (remove the mold ring before serving).




P.S. For the measurements check out the kitchen chart!



Pin It Now!

5 comments:

  1. Bravo, na kraju je ispala odlična "nezgoda", ovo ti je super kombinacija! jako mi se sviđa :)

    ReplyDelete
  2. Obožavam broenie, a limun kreme još više, a tek cveće. Majo, ti si genije za aranžmane i kompoziciju. Fenomenalno!

    ReplyDelete
  3. @Tamara, hvala :)
    @Jelena, hvala ti! Obožavam poljsko cvijeće, no najdraže mi je kada badem i trešnja procvjetaju :)

    ReplyDelete
  4. Savrsen kolac kao da ga je liza pravila

    ReplyDelete