Potrebni sastojci (za 6 kalupića):
250 ml punomasnog mlijeka
100 g svježe Gorgonzole
2 cijela jaja
60 g maslaca
250 g glatkog pšeničnog brašna + koliko tijesto popije
1 režanj češnjaka, fino naribanog
2 prstohvata soli
1/2 žličice papra, mljevenog
1 žličica ljute crvene paprike, fino mljevene
1/2 žličice origana
1/2 žličice timijana
Priprema:
Zagrijati pećnicu na 180°C.
Kalupiće premazati s malo otopljenog maslaca.
U lončić staviti mlijeko i maslac pa zagrijavati na
srednjoj vatri dok se maslac ne otopi.
Dodati sitno nasjeckanu gorgonzolu pa zagrijavati 5
minuta uz povremeno miješanje.
Dodati ribani češnjak, sol, papar te ostale začine.
Skinuti s vatre, dodati jaje i brašno. Ako je smjesa
prerijetka dodati još do 100 g brašna. Tijesto mora biti gušće (kao za pincess
krafne).
Pripremljenim tijestom napuniti kalupiće do vrha.
Peći u unaprijed zagrijanoj pećnici 35-40 minuta.
P.S. Umjesto kalupića možete tepsiju obložiti papirom za
pečenje pa pomoću žličice stavljati tijesto na papir (od ove količine tijesta
ispadne cca. 18 pogačica).
English version:
The taste of gorgonzola cheese and fresh herbs savory muffins
You need (for 6 ramekins):
250 ml whole-fat milk 100 g fresh Gorgonzola cheese 2 whole eggs 4 Tbsp. butter 250 ml plain flour + 100 g more, if necessary 1 clove garlic, finely grated 2 pinches of salt 1/2 teaspoon pepper, minced 1 teaspoon hot red pepper, finely minced 1/2 teaspoon oregano 1/2 teaspoon thyme
Steps:
Preheat your oven at 350 F (180°C).
Prepare ramekins. In the pot, cpmbine milk and butter and cook over medium heat until the butter has melted. Add finely chopped gorgonzola cheese and cook 5 minutes occasionally stirring. Add grated garlic, salt, pepper and other spices. Remove from the heat, add egg and flour. Mix well. If it's necessary, add 100 g more flour (mixture should be slightly thick). Pour mixture into prepared ramekins, to the top.
Bake in preheated oven for 35-40 mins.
P.S. For the measurements check out the kitchen chart! |
jako fino! Ja sam zakleti ljubitelj gorgonzole :) Imam jedan recept za muffine s gorgonzolom samo s kukuruznim brašnom, ovi tvoji mi isto odlično izgledaju, fotke su prekrasne!
ReplyDeleteMeni ovo zvuči fantastično, volim slane kolačiće, kruščiće i sve što miriše na friško pečeno.
ReplyDeleteStil tvojih fotografija je prekrasan, kao iz magazina.
Hvala cure :)
ReplyDelete@Tamara, moooolim te objavi recept, obožavam Gorgonzolu u svakoj kombinaciji!!
Par riječi o fotografiji: u zadnje vrijeme (kao šta ste i primjetili) slikam s istim fotićem kojiimam - obični digitalni Sony sa 7.2 mpx (iako se u dogledno vrijeme planiram prebaciti na DSLR fotiće). Uvijek slikam u formatu 3:2, podesila sam funcije da mi slika u sharp (oštrom) formatu, svijetlijem kontrastu, ISO 100 (nikada više jer slike ispadaju prezrnaste), a koristim danje svjetlo i auto blic (jer nemam svoju rasvjetu). Slike ne fotošiparm jer nemam Photoshop, ali koristim Picasu 3 i to za slijedeće funcije: smanjim format slike da mi stane na stranicu, koristim auto boju kako bih izbjegla žute kontraste, a po potrebi sliku malo izoštrim i posvijetlim (volim kada je blještavo!). Napominjem da,ako već obrađujete slike, treba biti umjeren, pomicati kotačiće samo milimetar-dva kako slika ne bi bila preumjetna :) Nadam se da sam pomogla :)
Objavit ću jednog dana kad opet napravim, jer imam neke stare fotke tog recepta od prije godinu dana koje su očajne :D
ReplyDeletetvoje su fotke predivne, tim više što slikaš s digitalcem, a ja znam kako je to jer također slikam s digitalcem, mada se u skorijoj budućnosti nadam pravom fotiću :) Jako me veseli to što mi je momak prije tjedan dana napravio rasvjetu pa mi to mnogo pomaže! Preporučam, stavila sam na svoj blog pod link "fotografija" upute, ali u principu je to isko kao kućna rasvjeta o kojoj su svojedobno pisale mamajac i monika, tako da vjerujem da ste s tim već upoznati :)
Slažem se, digitalci su očajna stvar pogotovo pod žutim (običnim) kućnim žaruljama... Sanjam DSLR fotić :)
ReplyDeleteMorat ću i ja napravit nekakvu rasvjetu, jer me ubija ovo slikavanje od 9-11h kada mi je svjetlo najbolje jer sve poslije toga ispadaju neprirodne, tamne boje na fotografijama...
Čitala sam na Coolinarici na forumu ima dosta objašnjena od Monike, Maje i Palachinke kako fotkati i kakos am napraviti rasvjetu :)
Evo nekih linkova za rasvetu. I ja nikako da ih napravim, tj. nemam gde da ih stavim u našem malenom stanu. Fioke su mi mnogo glomazne iako mi izgledaju kao najbolje rešenje.
ReplyDeletehttp://www.thefoodinmybeard.com/2011/01/how-to-build-a-softbox-photography-light.html
http://simplycooked.blogspot.com/2010/03/light-box-for-staging-food-photography.html
http://www.coolinarika.com/diskusije/coolinarika/pohvale-i-kritike/50587/?page=14
Ove slane mafine obožavam, a sletke nešto ne ljubim. A joj, koliko detaljčića na slici tako ukomponoanih. Zaljubljena sam u tvoje slike. Odličan receptić!
ps Neću biti u Koprivnici, dalek je to put, ali možda neko organizuje ovde okupljanje kao što je bilo na Adi pre 2 godine, gde je bila Maslinka, Lana, Nale....pa razmenimo fotke susreta
Jelena, hvala na linkovima :) I meni je problem s rasvjetom s tim ladicama jer ih nemam gdje staviti, ali već ću nešto smislit :)
ReplyDeleteBaš mi je žao šta nećeš doć, ali valjda će bit još neka prilika :)
slike su ti kao i uvijek prekrasne.
ReplyDeleteDigitalac ti je očigledno jako dobar, a imaš i "oko" :)