Sjećate se recepta za Toskansku pitu?
Ovim putem želim s vama podijeliti jednu veliku novost i
zahvaliti svima na podršci koju ste mi pružili svojim komentarima ili ste barem
jednom svratili na moj blog.
Naime, prošli tjedan jedan internetski portal (www.zdravakrava.hr) učinio me
je neizmjerno sretnom kada je upravo moj recept Toskanske pite izabran za
recept tjedna, te je u skladu s time objavljen i intervju s menom, a morala sam
se i slikati za potrebe članka!
Receptić možete pronaći na gornjem linku, a možete ga pročitati i ovdje, a intervju Vam donosim na slijedećem linku (na kraju teksta kliknite na zelenu ikonicu "čitaj dalje" da biste pročitali cijeli članak).
Ili, jednostavno, nastavite čitati dalje, cijeli intervju donosim u nastavku :)
Ovo je za mene jedna velika novost koja me čini
neizmjerno sretnom jer sam se napokon usudila napraviti nešto samo za sebe, a
meni osobno predstavlja potvrdu da sam, od malene curice kojoj je kuhanje bila
igra, odrasla u djevojku kojoj je kuhanje postala velika ljubav i strast :)
Toskanska pita nije samo običan recept za mene, već
recept koji je u mojoj kuhinji najčešće isproban, a u sebi krije jednu tajnu
velikog i dugogodišnjeg prijateljstva, kao što sam Vam već i napisala u postu u
kojem sam stavila i sam recept, a što možete pročitati i u samom intervjuu.
Original intervju (autor: Ana Kirin, objavljen 01.02.2011.g. na portalu www.zdravakrava.hr, link)
"Maja se natječe za kuharicu zime"
'Maja je sa svojom Toskanskom pitom postala kuharica tjedna'
'Maja je sa svojom Toskanskom pitom postala kuharica tjedna'
Maja Matus iz Trogira poslala nam je svoj recept
za Toskansku pitu s borovnicama i crvenim ribizlom i tako postala
kuharica tjedna te ušla u izbor za kuharicu zime. Za svoju pitu Maja kaže da u
sebi krije veliku tajnu jednog dugogodišnjeg prijateljstva
Isprobaj Majin recept za Toskansku pitu!
'Kolači su moja strast'
''U prosincu prošle godine napunila sam 27 godina života,
a time i 27 godina moje ljubavi prema kuhanju. Posljednjih mjeseci ta je ljubav
orijentirana prema kolačima koje spremam svom suprugu i prijateljima. Naime, od
malena sam puzala po kuhinji živcirajući sve oko sebe dok sam se pokušavala
uspraviti do radnog stola, a prvi puta sam stala na noge držeći se upravo za
kuhinjsku ploču, kako kaže moja majka'', kaže Maja i nastavlja svoju priču
o ljubavi prema kuhanju:
"Ponekad mislim da moje kuhanje ima svoj životni
put. Na samom početku rodilo se kao pomaganje baki koja me većinu toga i
naučila o dalmatinskoj prehrani, potom je kao buntovni tinejdžer započelo svoju
kombinaciju okusa i sastojaka dok su ukućani bili pokusni kunići, a zatim je
preraslo u predivno pravljenje kolača."
Kolači su joj oduvijek bili izazov, prvenstveno iz
razloga što nije imala od koga učiti, a sanjala je upravo o pravljenju kolača.
Pristala je, kaže, na taj izazov, zasukala rukave i počela osmišljavati
svoje kombinacije okusa!
'Jednog dana ću izdati svoju kuharicu'
Maja nam je ispričala kako joj je u studentskim danima,
kada je spremala najteže ispite na fakultetu, pravljenje kolača bilo odmor,
a kuhinja spas. Tada se i učlanila na jedan internetski portal uz koji je
naučila male trikove od prekrasnih žena koje su joj pomagale sa svojim
savjetima. Tako je postala i Cool chef mjeseca srpnja 2007. godine.
Nedugo nakon toga, pokrenula je i svoj internetski
blog kako bi svoje recpete podijelila s drugima, a jednog dana ima u
planu izdati i svoju kuharicu.
Upravo iz tog razloga bila sam je ponosna i neizmjerno
sretna kada je Zdrava Krava izabrala njezin recept za recept tjedna, "jer
on u sebi krije veliku tajnu jednog dugogodišnjeg prijateljstva".
Prvi put je Toskansku pitu od borovnica i crvenog ribizla
Maja napravila u čast svjoj prijateljici Merici Mlinarić. Meri se odmah u nju
zaljubila pa je ta torta postala nezaobilazna na njihovim zimskim
nedjeljnim druženjima, kada jedna drugoj pripremaju kolače, te uz popodnevni
čaj prelistavaju kuharice i pričaju o tome što će slijedeće smisliti.
'Godišnja doba na tanjuru'
''Odrasla sam u obitelji koja mi je usadila ljubav prema
domaćoj hrani, a posjedujemo i mali vrt iz kojeg baka uvijek donosi svježe i
ekološki uzgojeno sezonsko voće i povrće te svježe začinsko bilje. Upravo iz
tog razloga smatram da je moja ljubav usmjerena upravo na pripremanje sezonske
hrane jer volim domaće i svježe namirnice'', kaže Maja.
Ističe kako voli sva godišnja doba upravo zbog
svježih namirnica koje se mogu upotrijebiti na razne načine:
"Za mene je proljeće divna kombinacija okusa koje
priroda daje budeći se iz zimskog sna, ljeto je puno slasnih šumskih plodova i plodova
mora, jesen volim zbog citrusa iz našeg vrta, a zimu zbog mogućnosti koje nam
pružaju jabuke, kruške, domaće maslinovo ulje. Zbog tih svježih plodova htjela
bih vrištati od sreće, u isti mah probati sve te okuse koji mi prolaze glavom
dok razmišljam koji ću slijedeći kolač ispeći."
'Kuća u kojoj nikad ne manjka svježih namirnica'
Najdraže su joj namirnice bogate vitaminima poput
cikle, špinata, borovnica, ribizla, jagoda i malina, morski plodovi te
nazaobilazno domaće maslinovo ulje. Napominje kako ima sreću što većina toga
raste u bakinom vrtu ili se može ubrati u šetnji prirodom, a budući da joj je
brat ribar, uvijek u kući imaju i svježe ribe, tako da im zdravih i
ukusnih namirnica u kući nikad ne fali, a pravoj kuharici to nije teško
iskoristiti.
Maja kaže da zimi uvijek kuha u skladu s vremenom,
koristeći svježe namirnice, a trudi se da svaki ručak završi slatkim
desertom na kraju, i to sa sezonskim voćem iz bakinog vrta.
U slobodno vrijeme voli čitati knjige, sa suprugom šetati
prirodom, no na kraju se ta šetnja uvijek pretvori u njezino traženje
slasnih šumskih plodova pa već putem kući smišlja nove recepte...
English version:
Tuscan
pie, a recipe for a newspaper article & interview
I would like to share with you a great news in my life, so
keep reading!
First of all, I would like to thank those who supported my
blog with comments, and everyone who stopped by on my blog at least once :)
Last week some Croatian web site (www.zdravakrava.hr) made me immensely happy
when they chosen my Tuscan pie recipe for the recipe of the week. In that
purpose, they made an article about me :)
About interview you can read here: (make shure to include
Google translate), or just keep reading, I will translate it for You :), and recipe you can find here (Please, scroll down for recipe
in English).
This is a great news that makes me extremely happy
because I finally dared to do something just for myself. Personally, it was a
confirmation that I grew up from little girl who play games in the kitchen into
a women who become passionated by cooking!
Tuscan pie is not just an ordinary pie recipe, it is
recipe that is most often baked in my kitchen, and it hides a big secret and
long-time friendship, as I already written in post.
Maja Matus from Trogir sent us her recipe for Tuscan pie with blueberries and red currant, and thus became the chef of the week.
For her pie Maja says that hides a great secret of a long-standing friendship.
Try Maja's Tuscan pie recipe!
Try Maja's Tuscan pie recipe!
'Cakes are my
passion’
''In December last year I turned 27 years of life, and thus 27 years of my love for cooking. In recent months, this love is oriented for preparing cakes and pastries for my husband and my friends, ''said Maja and continues her story:
''In December last year I turned 27 years of life, and thus 27 years of my love for cooking. In recent months, this love is oriented for preparing cakes and pastries for my husband and my friends, ''said Maja and continues her story:
"Sometimes I think my cooking has its way
of life. In the beginning it was born as a helping my grandmother who learned me
everything I know about the Dalmatian food, then as
arebellious teenager began its combination of flavors and
ingredients experimenting on family, and then grew up into making beautiful cakes. "
For me cakes has always been a
challenge, primarily because I did not have anyone to learn
from. I accepted this challenge and began to devise my own flavor
combinations!
'One day I'll publish my own cookbook'
Maja told us that she, in her worst student days when she was preparing the most difficult exams in law school, made cakes to relax. Then she signed in to a web site from where she
had learned little tricks from the wonderful women who helped her with advices. So she became a Top Chef of July 2007.
Shortly after, she launched her own online blog to share her recipes with others, and one day she planning to publish her own cookbook. For that reason, she was so proud and extremely happy when we chose her recipe for a recipe of the week, "because it hides a great secret of a long-standingfriendship. "
Tuscan pie was the first pie Maja made in honor her
friend Merica Mlinaric. Meri fall in love for this pie first time she
tasted it, so that this cake has become a staple on their
winter Sunday's gathering, when they enjoy in afternoon tea
and planed which the pie they do next.
'Seasons on the plate'
''I grew up in a family that has instilled my love of homemade food, also, my grandmother has a small garden from she always bring us fresh and ecologically grown fruits and vegetables and fresh herbs. It is for this reason I believe that my love is just focused on preparing seasonal food because I love local and fresh ingredients'', says Maja.
She point out that she like all seasons because of the fresh foods that can be used in various ways:
"For me, spring is a wonderful combination of flavors that nature gives us, summer is a full of delicious wild fruits and seafood, I love fall because of citrus from our garden, and winter because of the possibility to give us apples, pears and homemade olive oil.
''I grew up in a family that has instilled my love of homemade food, also, my grandmother has a small garden from she always bring us fresh and ecologically grown fruits and vegetables and fresh herbs. It is for this reason I believe that my love is just focused on preparing seasonal food because I love local and fresh ingredients'', says Maja.
She point out that she like all seasons because of the fresh foods that can be used in various ways:
"For me, spring is a wonderful combination of flavors that nature gives us, summer is a full of delicious wild fruits and seafood, I love fall because of citrus from our garden, and winter because of the possibility to give us apples, pears and homemade olive oil.
Because of the fresh fruit I want to scream with joy, at the same time try all the flavors!
‘The house in which never lack of fresh foods’
Her favorite food are rich in vitamins such as beetroot, spinach, blueberry, currant, strawberry and raspberry, seafood and homemade olive oil.
Her favorite food are rich in vitamins such as beetroot, spinach, blueberry, currant, strawberry and raspberry, seafood and homemade olive oil.
Maja says that in winter she always cook using
fresh ingredients, and try to complete every lunch with
sweet seasonal dessert.
In her spare time she enjoys reading books, nature walk with her
husband, but at the end of their walk always turned in her search of
delicious wild berries and then with the house comes up
with new recipes ...
Sve čestitke i samo napred!!
ReplyDeleteOlivera, hvala od srca :)
ReplyDeleteMajo! Deja vu :) čitam upravo ovaj tvoj post, jučer sam i ja stavila jedan iste tematike-skupa smo u utrci na zdravoj kravi za kuharicu zime i mogu samo reći da mi je od tuđih recepata do sada ovaj tvoj favorit! Jak mi je drago što si baš ti izabrana za natjecanje i lijepo te vidjeti na onim fotkama u članku. Članak je super. Sretno! :)
ReplyDeleteDraga Najo, videla sam ovaj članak juče i htela sam onako natenane da ga pročitam. ČESTITAM!!!!
ReplyDeletePa ovo je prelepo! Mislim da bi se ja ponajviše radovala ovoj fotoknjizi koju ćeš dobiti. Ne samo da je pita fantastična, nego si ti tako medena i mila. Tako mi je drago što od ovih TV kuvara stranih i domaćih, neko vredniji pažnje dođe na red! Kada budeš izdala kuvaricu moraš mi je poslati! Već se predplaćujem unapred.
Brat ribolovac. Genijalno. Menjam moj Dunav za tvoje more i svežu ribu. Pa naravno da su one korice za arancine potekle iz bakinog vrta. Predivno! Čestitam ti još jednom i samo tako nastavi, a može i jedan post od jače polovine o tome šta on tebi pravi. Tikvu izrezbarenu smo videli, ali hajde sad jedna muška večera da padne za našu pobednicu!
@Tamara, hvala ti :) Nisam imala pojma, al tako mi je drago radi tebe :) Ostavila sam ti (poduži) komentar ispod posta i u svemu ga potpisujem :)
ReplyDelete@Jelena moja, hval ti od srca :) :) Mislim da ćeš na kuharicu ipak morat pričekat koju godinu jer je to ipak projekt koji zahtjeva malo više vremena i pažnje,a namjeravam si i kupit bolji fotić :)
Btw, što se tiče mog supruga, bojim se da tu priču nećemo dočekat :) On zna doslovno pofrigat jaje, napravit Francuski toast i bolje od mene razvlači kore za Bosansku sirnicu i mesnu pitu :) Budemo ti to pripremili :)
Čestitke i puno uspjeha u natjecanju! Recept je odličan! :)
ReplyDeleteČestitam! Sve sam pročitala i želim ti sreću u izboru! I ja sam se prijavila pa znam kakav je osjećaj kad te izaberu! Pita izgleda predivno, a Merica je prava sretnica jer ju može probati! :)
ReplyDeleteDraga Majo, čestitke sa zakašnjenjem!
ReplyDeletepita je stvarno zaslužila nagradu :)
Hvala vam svima!
ReplyDelete