Sjećate se dana kada smo mogli jesti sladoled samo ljeti? Meni se čini kao da su ti dani odavno iza mene!! S otvaranjem trgovačkih centara jedina pozitivna strana je što sladoled možete jesti i usred zime, dok vani puše bura na minus i neki stupanj ili pljušti kiša, a vi se u toplini otvorenih prostora častite sladolednom ljepoticom!!
Veliki sam ljubitelj kokosa i nakon šta me Nina navukla na kokosovo mlijeko, ovaj tjedan sam se vratila po još jednu limenku - čisto isplanirano :)
Čim netko spomene sladoled, ima moju punu pozornost!! Samo kažem :)
Sladoled od kokosovog mlijeka i bijele
čokolade
(za cca. 600-700 ml sladoleda)
Potrebni sastojci:
·
200 ml nezaslađenog kokosovog
mlijeka
....................................................................................................................................................
·
300 ml punomasnog mlijeka, 3.2%
m.m.
....................................................................................................................................................
·
180 ml slatkog vrhnja za šlag
(Z'bregov ili Hopla)
....................................................................................................................................................
·
50 g bijele čokolade
....................................................................................................................................................
·
10 g bourbon vanilin šećera
....................................................................................................................................................
·
150 g kristal šećera
....................................................................................................................................................
·
2 pune žlice kokosovog brašna, po
želji
....................................................................................................................................................
·
1 žlica škrobnog brašna (Gustin)
....................................................................................................................................................
Priprema:
·
Pripremite aparat za sladoled ili
dublju plastičnu posudu s poklopcem (super su čaše od jogurta od pola litre).
Ostavite sa strane.
....................................................................................................................................................
·
U većem lončiću, pomiješajte 80 ml
vrhnja za šlag s mlijekom, kristal šećerom, vanilija šećerom i nalomljenom
bijelom čokoladom. Dodajte kokosovo mlijeko (kokosovo mlijeko prije uporabe
dobro protresite da se voda spoji s kremastom teksturom. Ja volim kada mi u
sladoledu ima mrvica kokosa, ali slobodno ga možete procijediti kroz kuhinjsku
gazu).
....................................................................................................................................................
·
Stavite lončić na srednje jaku
vatru i zagrijavajte smjesu neprestano miješajući sve dok se bijela čokolada ne
otopi, a kokosovo mlijeko ne spoji s vrhnjem i mlijekom, oko 3 minute. Maknite lončić
s vatre, umiješajte škrobno brašno pa vratite na vatru. Kuhajte sve dok se
smjesa ne zgusne u kremastu teksturu, oko 5-8 minuta. Smjesa će vam i dalje
biti malkice rijetka, ali ne brinite, kako se bude hladila, tako će se
stvrdnuti.
....................................................................................................................................................
·
Smjesi dodajte kokosovo brašno (po
želji), pa ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, oko 10-15 minuta.
....................................................................................................................................................
·
U međuvremenu, ostatak vrhnja za
šlag izmiksajte u čvrsti snijeg pa umiješajte u gornju mlaku smjesu. Dobro
izmiksajte da se svi sastojci spoje.
......................................................................................................................................................
·
Ako nemate aparat za sladoled (kao
npr. ja), onda smjesu izlijte u pripremljenu posudu, a poklopac zatvorite.
Ostavite u zamrzivaču. Pustite da se smjesa ohladi sat-dva, a potom je
promiješajte ili žlicom ili mikserom. Pustite da se smjesa ohladi preko noći,
najbolje više od 10 sati, a povremeno ju dok se hladi barem još 4-5 puta
promiješajte.
....................................................................................................................................................
·
Servirajte hladno.
....................................................................................................................................................
English version
Coconut milk & White Chocolate Ice cream
(for 600 ml ice cream)
Coconut milk & White Chocolate Ice cream
(for 600 ml ice cream)
You need:
·
200 ml unsweetened coconut
milk or coconut cream
....................................................................................................................................................
·
300 ml whole milk
....................................................................................................................................................
·
180 ml heavy whipping
cream, chilled
....................................................................................................................................................
·
50 g white chocolate
....................................................................................................................................................
·
10 g bourbon vanilla
sugar
....................................................................................................................................................
·
150 g granulated sugar
....................................................................................................................................................
·
2 tbsp coconut flour
....................................................................................................................................................
·
1 tbsp cornstarch
....................................................................................................................................................
Steps:
·
Prepare a container with the lid
in which to freeze the ice cream (or prepare the ice cream maker). Leave aside.
....................................................................................................................................................
·
In a large pot, combine 1/3 cup
(80 ml) heavy whipping cream with whole amount of sugar, vanilla sugar, milk
and white chocolate. Add coconut milk (i prefer the one with creamy texture, so
make sure you shake it well before you open; or just use cream of coconut).
....................................................................................................................................................
·
Bring all the ingredients to the
medium heat. Cook stirring continuously until coconut milk and white chocolate
dissolve into the milk and heavy cream, about 3 mins. Remove from the heat
before clumpsy, then add cornstarch and cook for more 5-8 mins or until the
mixture thickens and becomes creamy.
....................................................................................................................................................
·
Remove the coconut mixture from
the heat, add coconut flour and let cool on the room teperature, 10-15 mins.
....................................................................................................................................................
·
In the meantime, pour the rest of
the heavy cream in the mixture or blender, and blitz it until cream becomes
very thick and stiff peaks form.
....................................................................................................................................................
·
Fold the whipped cream with the
lukewarm coconut mixture. Combine well.
....................................................................................................................................................
·
No ice cream maker? It's no
problem! Pour the cream into a prepared
container and freeze for a couple of hours. Take it out and whip it with an
electric mixer or immersion blender, freeze it again, whip it again.... do that
four or five times.
....................................................................................................................................................
·
Serve cold.
....................................................................................................................................................
Uh, savršeno, ništa manje. Volim! :) Svaki put kad vidim divne izvedbe sladoleda prisjetim se kako si moram napokon kupiti taj aparat za sladoled!
ReplyDeleteHvala Tami :) Ja ga planiram sebi kupiti već dulje vrijeme, ali kada se uselimo u novi stan, baš ga želim!!! Probala sam sladoled iz aparata i mogu samo reći da je puno bolji od ovog koji se ručno miješa :) :)
ReplyDeleteDivne fotke i odlican sladoled!
ReplyDeleteovo mi se baš sviđa!
ReplyDeletekombinacija koju volim i to u obliku sladoleda koji obožavam.
super izgleda!
lijepi pozdrav :)
Draga Maja, kod mene te čeka nagradica :)
ReplyDeleteHvala cure, baš mi je drago da vam se sviđa :)
ReplyDelete@Branka, hvala ti!!!
Dakle molim vas imajte obziraaaa.Dva moja omiljena kokos i bela cokolada(narocito ovo zadnje!).Lizala bih sad monitor iako je ovde bas zahladnelo:)
ReplyDeleteajmeee koji sladoled Majo :)))), svaki put jedva čekam otvoriti tvoj novi post jer znam da ćeš nas nečime iznenaditi. :))
ReplyDeletenisam u zadnje vrijeme neki ljubitelj kokosa, kao da mi je postao prejak..više mi paše u slanim verzijama :).. U zadnja 2 tjedna napravila sam i ja 3 sladoleda, od tamne čokolade (ispao je na veliko iznenađenje savršeno kremast, ko kupovni), od vanilije i jagoda i jedan alla cheesecake. :)
eh i da, u Trstu ima za kupiti mali stroj za sladoled za 40 eura :), pa da neću to kupiti ovo ljeto, stvarno nije skupo. :D
imam u planu kupnju aparata za sladoled, no i bez aparata često napravim sladoled, volim kokosovo mlijeko i čini mi se idealna kombinacija sa bijelom čokoladom
ReplyDelete@Nevena,blago tebi kada ti je Trst blizu, meni je baš izvan ruke :(
ReplyDeleteHoću recepte za te sladolede!!
Ja svoje kremaste sladolede radim po istoj bazi - tu i tamo dodajem razne sastojke, no uglavnom recepti (osnovna smjesa za vaniliju i osnovna smjesa za voćne sladolede) su iz neke stare kuharice otprije 40-ak godina, a dala mi ih je mama od mog vjenčanog kuma, tako da znam da su provjereni :)
@Nina, hvala ti! Funkcioniramo i bez aparata, zar ne? :)
Po mom guštu sve...i da ja koristim aparat za sladoled prva liga već ga imam 10 godina Philipsov i odličan je kad krenu dani sladoleda on non-stop vrti.
ReplyDeleteSladoled od kokosa mljac
ReplyDeleteEvo i mene konačno! E baš sam pre neki dan mislila kako ću letos fotkati nefotogeničan sladoled i pomislila da moram kupiti kornete koje sam videla u slobodnoj prodaji, kad ono evo ih kod tebe. Ovaj up-side-down mi je super.
ReplyDeleteMoje sećanje na sladoled seže do Splita. Sećam se jedne male poslastičarnice gde je čika nakon stavljanja kugli u kornet pitao mamu hoću li čokoladu preko. Naravno. Onda je uzeo sladoled okrenuo ga naopačke i umočio u vrelu čokoladu. Čokolada se stegla a meni je i eto do dan danas to ostalo kao najsleđe sećanje na letovanje u Splitu. prvi put sam to videla neke 82g. Čokolada na sladoledu naopačke umočenom. Ostala sam nema, da nisam ni trepnula. Prosto mi je bilo žao da ga jedem.
Kokos obožavam i znam da ste sve pravile prošlog leta puno sladoleda koje ću teg ovog leta isprobavati jedan po jedan.
Kokos i bijela cokolada... Joj, Majo, sta mi radis? ;) i uz to jos i tako krasno prezentirano. Fantasticno!!!
ReplyDeleteJelena,bas sam se slatko nasmijala!!!znas ja sam ti isto bila puna iznenzadenja kada sam iz slavonije otisla u Istru da zivim...pocevsi od maslina,lignji,pa sve ostalo...ali sada sve volim !!!!:)
ReplyDeleteMajo,sladoled je samo za pozeljeti ,posebno sto nema jaja ..nesto ih ne volim ,ne samo u sladoledu,nego inace nisam ljubitelj jaja !!
Sladoled ti je savršen ! Ja baš ne volim puno bijelu čokoladu ali sigurna sam da bi se u ovu kombinaciju sa kokosovim mlijekom i crna čokolada dobro uklopila.Baš ću isprobati pa ti javim kako je ispalo.
ReplyDeleteKod tebe je super ispalo! I opet imaš prekrasne slikice !
Prije par godina (ili malo više od par) Ledo je imao sladoled od kokosa koji mi je bio omiljeni. Ne znam iz kojeg razloga su povukli s tržišta ali ja ga nikad nisam prežalila. :)
ReplyDeleteNe moram ni reći da me ova tvoja kombinacija podsjetila na taj omiljeni sladoled. Jako mi se sviđa kako ti ispao i baš me mami da ga čim prije isprobam. :)