5.18.2011

Sladoled od kokosovog mlijeka i bijele čokolade/Coconut milk & White Chocolate Ice cream

Please, scroll down for recipe in English


Kokosovo mlijeko. Bijela čokolada. Bourbon vanilija. Kad vam kažem!






Sjećate se dana kada smo mogli jesti sladoled samo ljeti? Meni se čini kao da su ti dani odavno iza mene!! S otvaranjem trgovačkih centara jedina pozitivna strana je što sladoled možete jesti i usred zime, dok vani puše bura na minus i neki stupanj ili pljušti kiša, a vi se u toplini otvorenih prostora častite sladolednom ljepoticom!!
Veliki sam ljubitelj kokosa i nakon šta me Nina navukla na kokosovo mlijeko, ovaj tjedan sam se vratila po još jednu limenku - čisto isplanirano :)
Čim netko spomene sladoled, ima moju punu pozornost!! Samo kažem :)




Sladoled od kokosovog mlijeka i bijele čokolade
(za cca. 600-700 ml sladoleda)

      Potrebni sastojci:

·         200 ml nezaslađenog kokosovog mlijeka
....................................................................................................................................................
·         300 ml punomasnog mlijeka, 3.2% m.m.
....................................................................................................................................................
·         180 ml slatkog vrhnja za šlag (Z'bregov ili Hopla)
....................................................................................................................................................
·         50 g bijele čokolade
....................................................................................................................................................
·         10 g bourbon vanilin šećera
....................................................................................................................................................
·         150 g kristal šećera
....................................................................................................................................................
·         2 pune žlice kokosovog brašna, po želji
....................................................................................................................................................
·         1 žlica škrobnog brašna (Gustin)
....................................................................................................................................................


      Priprema:

·         Pripremite aparat za sladoled ili dublju plastičnu posudu s poklopcem (super su čaše od jogurta od pola litre). Ostavite sa strane.
....................................................................................................................................................
·         U većem lončiću, pomiješajte 80 ml vrhnja za šlag s mlijekom, kristal šećerom, vanilija šećerom i nalomljenom bijelom čokoladom. Dodajte kokosovo mlijeko (kokosovo mlijeko prije uporabe dobro protresite da se voda spoji s kremastom teksturom. Ja volim kada mi u sladoledu ima mrvica kokosa, ali slobodno ga možete procijediti kroz kuhinjsku gazu).
....................................................................................................................................................
·         Stavite lončić na srednje jaku vatru i zagrijavajte smjesu neprestano miješajući sve dok se bijela čokolada ne otopi, a kokosovo mlijeko ne spoji s vrhnjem i mlijekom, oko 3 minute. Maknite lončić s vatre, umiješajte škrobno brašno pa vratite na vatru. Kuhajte sve dok se smjesa ne zgusne u kremastu teksturu, oko 5-8 minuta. Smjesa će vam i dalje biti malkice rijetka, ali ne brinite, kako se bude hladila, tako će se stvrdnuti.
....................................................................................................................................................
·         Smjesi dodajte kokosovo brašno (po želji), pa ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, oko 10-15 minuta.
....................................................................................................................................................
·         U međuvremenu, ostatak vrhnja za šlag izmiksajte u čvrsti snijeg pa umiješajte u gornju mlaku smjesu. Dobro izmiksajte da se svi sastojci spoje.
......................................................................................................................................................
·         Ako nemate aparat za sladoled (kao npr. ja), onda smjesu izlijte u pripremljenu posudu, a poklopac zatvorite. Ostavite u zamrzivaču. Pustite da se smjesa ohladi sat-dva, a potom je promiješajte ili žlicom ili mikserom. Pustite da se smjesa ohladi preko noći, najbolje više od 10 sati, a povremeno ju dok se hladi barem još 4-5 puta promiješajte.
....................................................................................................................................................
·         Servirajte hladno.
            .................................................................................................................................................... 







English version
Coconut milk & White Chocolate Ice cream
(for 600 ml ice cream)



     You need:

·         200 ml unsweetened coconut milk or coconut cream
....................................................................................................................................................
·         300 ml whole milk
....................................................................................................................................................
·         180 ml heavy whipping cream, chilled
....................................................................................................................................................
·         50 g white chocolate
....................................................................................................................................................
·         10 g bourbon vanilla sugar
....................................................................................................................................................
·         150 g granulated sugar
....................................................................................................................................................
·         2 tbsp coconut flour
....................................................................................................................................................
·         1 tbsp cornstarch
....................................................................................................................................................


      Steps:

·         Prepare a container with the lid in which to freeze the ice cream (or prepare the ice cream maker). Leave aside.
....................................................................................................................................................
·         In a large pot, combine 1/3 cup (80 ml) heavy whipping cream with whole amount of sugar, vanilla sugar, milk and white chocolate. Add coconut milk (i prefer the one with creamy texture, so make sure you shake it well before you open; or just use cream of coconut).
....................................................................................................................................................
·         Bring all the ingredients to the medium heat. Cook stirring continuously until coconut milk and white chocolate dissolve into the milk and heavy cream, about 3 mins. Remove from the heat before clumpsy, then add cornstarch and cook for more 5-8 mins or until the mixture thickens and becomes creamy.
....................................................................................................................................................
·         Remove the coconut mixture from the heat, add coconut flour and let cool on the room teperature, 10-15 mins. 
....................................................................................................................................................
·         In the meantime, pour the rest of the heavy cream in the mixture or blender, and blitz it until cream becomes very thick and stiff peaks form.
....................................................................................................................................................
·         Fold the whipped cream with the lukewarm coconut mixture. Combine well.
....................................................................................................................................................
·         No ice cream maker? It's no problem! Pour the cream into a prepared container and freeze for a couple of hours. Take it out and whip it with an electric mixer or immersion blender, freeze it again, whip it again.... do that four or five times.
....................................................................................................................................................
·         Serve cold.
....................................................................................................................................................

P.S. For the measurements check out the kitchen chart!

Pin It Now!

17 comments:

  1. Uh, savršeno, ništa manje. Volim! :) Svaki put kad vidim divne izvedbe sladoleda prisjetim se kako si moram napokon kupiti taj aparat za sladoled!

    ReplyDelete
  2. Hvala Tami :) Ja ga planiram sebi kupiti već dulje vrijeme, ali kada se uselimo u novi stan, baš ga želim!!! Probala sam sladoled iz aparata i mogu samo reći da je puno bolji od ovog koji se ručno miješa :) :)

    ReplyDelete
  3. ovo mi se baš sviđa!
    kombinacija koju volim i to u obliku sladoleda koji obožavam.
    super izgleda!
    lijepi pozdrav :)

    ReplyDelete
  4. Draga Maja, kod mene te čeka nagradica :)

    ReplyDelete
  5. Hvala cure, baš mi je drago da vam se sviđa :)
    @Branka, hvala ti!!!

    ReplyDelete
  6. Dakle molim vas imajte obziraaaa.Dva moja omiljena kokos i bela cokolada(narocito ovo zadnje!).Lizala bih sad monitor iako je ovde bas zahladnelo:)

    ReplyDelete
  7. ajmeee koji sladoled Majo :)))), svaki put jedva čekam otvoriti tvoj novi post jer znam da ćeš nas nečime iznenaditi. :))
    nisam u zadnje vrijeme neki ljubitelj kokosa, kao da mi je postao prejak..više mi paše u slanim verzijama :).. U zadnja 2 tjedna napravila sam i ja 3 sladoleda, od tamne čokolade (ispao je na veliko iznenađenje savršeno kremast, ko kupovni), od vanilije i jagoda i jedan alla cheesecake. :)
    eh i da, u Trstu ima za kupiti mali stroj za sladoled za 40 eura :), pa da neću to kupiti ovo ljeto, stvarno nije skupo. :D

    ReplyDelete
  8. imam u planu kupnju aparata za sladoled, no i bez aparata često napravim sladoled, volim kokosovo mlijeko i čini mi se idealna kombinacija sa bijelom čokoladom

    ReplyDelete
  9. @Nevena,blago tebi kada ti je Trst blizu, meni je baš izvan ruke :(
    Hoću recepte za te sladolede!!
    Ja svoje kremaste sladolede radim po istoj bazi - tu i tamo dodajem razne sastojke, no uglavnom recepti (osnovna smjesa za vaniliju i osnovna smjesa za voćne sladolede) su iz neke stare kuharice otprije 40-ak godina, a dala mi ih je mama od mog vjenčanog kuma, tako da znam da su provjereni :)
    @Nina, hvala ti! Funkcioniramo i bez aparata, zar ne? :)

    ReplyDelete
  10. Po mom guštu sve...i da ja koristim aparat za sladoled prva liga već ga imam 10 godina Philipsov i odličan je kad krenu dani sladoleda on non-stop vrti.

    ReplyDelete
  11. Evo i mene konačno! E baš sam pre neki dan mislila kako ću letos fotkati nefotogeničan sladoled i pomislila da moram kupiti kornete koje sam videla u slobodnoj prodaji, kad ono evo ih kod tebe. Ovaj up-side-down mi je super.

    Moje sećanje na sladoled seže do Splita. Sećam se jedne male poslastičarnice gde je čika nakon stavljanja kugli u kornet pitao mamu hoću li čokoladu preko. Naravno. Onda je uzeo sladoled okrenuo ga naopačke i umočio u vrelu čokoladu. Čokolada se stegla a meni je i eto do dan danas to ostalo kao najsleđe sećanje na letovanje u Splitu. prvi put sam to videla neke 82g. Čokolada na sladoledu naopačke umočenom. Ostala sam nema, da nisam ni trepnula. Prosto mi je bilo žao da ga jedem.

    Kokos obožavam i znam da ste sve pravile prošlog leta puno sladoleda koje ću teg ovog leta isprobavati jedan po jedan.

    ReplyDelete
  12. Kokos i bijela cokolada... Joj, Majo, sta mi radis? ;) i uz to jos i tako krasno prezentirano. Fantasticno!!!

    ReplyDelete
  13. Jelena,bas sam se slatko nasmijala!!!znas ja sam ti isto bila puna iznenzadenja kada sam iz slavonije otisla u Istru da zivim...pocevsi od maslina,lignji,pa sve ostalo...ali sada sve volim !!!!:)
    Majo,sladoled je samo za pozeljeti ,posebno sto nema jaja ..nesto ih ne volim ,ne samo u sladoledu,nego inace nisam ljubitelj jaja !!

    ReplyDelete
  14. Sladoled ti je savršen ! Ja baš ne volim puno bijelu čokoladu ali sigurna sam da bi se u ovu kombinaciju sa kokosovim mlijekom i crna čokolada dobro uklopila.Baš ću isprobati pa ti javim kako je ispalo.
    Kod tebe je super ispalo! I opet imaš prekrasne slikice !

    ReplyDelete
  15. Prije par godina (ili malo više od par) Ledo je imao sladoled od kokosa koji mi je bio omiljeni. Ne znam iz kojeg razloga su povukli s tržišta ali ja ga nikad nisam prežalila. :)
    Ne moram ni reći da me ova tvoja kombinacija podsjetila na taj omiljeni sladoled. Jako mi se sviđa kako ti ispao i baš me mami da ga čim prije isprobam. :)

    ReplyDelete