5.20.2011

Trešnje u aromatiziranom tijestu od badema i bourbon vanilije/Cherry amandines

Please, scroll down for recipe in English



Osjećate li miris ljeta u zraku i mjeseca lipnja koji nam se bliži?! Svibanj i lipanj su mi najdraži mjeseci u godini, ima nešto u zraku od čega se čovik odma osjeća bolje, neki topli povjetarac, malene voćke koje dozrijevaju na suncu, miris sunca, okus trešanja...


Ako jednom, samo jednom „stanete na loptu“, podignete glavu u vis, zatvorite oči i dopustite da vas sunčeve zrake pomiluju, zaboravit ćete na sve žurbe, na sve obveze, na sva nerviranja. Barem na trenutak osjetit ćete kao da živite sada i ovdje, osjetit ćete miris sunca, slatkasti, topli i proljetni... Voćni... Osjetit ćete se povezanim s  prirodom kao nikad prije... I vaš će se život preokrenuti, samo u sekundi...
Kada shvatite da dišete sada i ovdje. Kada shvatite da ste zdravi i sjetite se trenutaka kada niste bili. 
Zanimljivo kako nekada male stvari život znače.
Šaka svježe ubranih trešanja.


Zrake sunca koje se probijaju kroz krošnje trešnje, a vi stojite ispod njih!

Vi, dok skakućete i pokušavate ubrati najcrvenije trešnje, one na vrhu.
Okus prvih ovosezonskih trešanja, onih crvenih!
Ili šetnja po svježe pokošenoj livadi.
Neopisiv osjećaj koji sve to budi u vama... Osjećate li već???


Ovog tjedna smo M. i ja pomagali frendici u berbi trešanja. Ustvari, berbi trešnje jer je u pitanju jedno stablo, a mi smo bili pozvani više kao moralna podrška koja je na kraju pojela ono što je ubrala :)  
Najbolji posao na svijetu :)
Kući sam donijela tek malenu porciju svježih trešanja, a sjetila sam se divnog deserta koji sam davno vidjela kod Bée
a kojeg sam željela probati. U nedostatku pojedinih namirnica, nešto sam sitno promijenila, nešto dodala, nešto oduzela, te dobila savršeni desert bez brašna, a kojeg smo za sekund smazali!  
Ako nemate odbojnost ni prema bademima, ni prema trešnjama (ne mogu zamisliti nekog takvog!), onda će vam se ovo zasigurno svidjeti – brza mućkalica, a pećnica odradi svoje!


Trešnje u aromatiziranom tijestu od badema i bourbon vanilije
(za 4 x 10 cm ramekina)



      Potrebni sastojci:



·         2 cijela jaja

....................................................................................................................................................
·         4 žlice maslaca, otopljenog
....................................................................................................................................................
·         200 g fino mljevenih badema
....................................................................................................................................................
·         40 g smeđeg šećera
....................................................................................................................................................
·         10 g bourbon vanilin šećera
....................................................................................................................................................
·         4 žlice slatkog vrhnja za šlag ili Mascarponea
....................................................................................................................................................
·         240 g svježih trešanja, očišćenih
....................................................................................................................................................


      Priprema:

·         Zagrijte pećnicu na 200°C. Pripremite 4 manja ramekina, premažite ih s malo otopljenog maslaca pa ostavite sa strane.
...................................................................................................................................................
·         Trešnje očistite od peteljki i koštica.
...................................................................................................................................................
·         U manjoj zdjeli, pomiješajte maslac s šećerom i vanilija šećerom, dodajte jaja i Mascarpone. Na kraju dodajte fino mljevene bademe pa smjesu dobro istucite pjenjačom dok se svi sastojci ne spoje.
....................................................................................................................................................
·         Smjesu izlijte u pripremljene kalupiće. Po vrhu poslažite očišćene trešnje, neke čak možete i utisnuti u tijesto.
....................................................................................................................................................
·         Pecite oko 20 minuta, odnosno dok vam se ne uhvati zlatna korica na vrhu.
....................................................................................................................................................
·         Servirajte mlako.
            ....................................................................................................................................................




English version

                 

Can you just feel it? The smell of summer in the air?

There is something about me and summer. A warm breeze, the smell of the sun, the taste of fresh cherries... Don't you wont just for a few seconds in this life „step on the ball“, and feel alive?

Breathe the fresh air, feel the wormth of the sun reys on your face and just live in this moment!

It is interesting how sometimes the small things means life.
Handful of freshly picked cherries.
The rays of sun coming through the tree as you stand under it!

Taste of first cherries this season, the red ones!
Or walk along meadow.
Can you feel the change already?
This week M. and I was invited to cherry harvest. I pickled up few cherries for home, 'cause I'd remembered some recipe I saw on La Tartine Gourmande I want taste for so long.  I have no excuse – freshly cherries, domestic almonds... We were delighted!



Cherry amandines
(for 4 x 4-inch ramekins)
     You need:

·         2 eggs
....................................................................................................................................................
·         4 tbsp unsalted butter, melted
....................................................................................................................................................
·         200 g almond meal
....................................................................................................................................................
·         40 g brown sugar
....................................................................................................................................................
·         10 g bourbon vanilla sugar (or ½ tsp pure vanilla extract)
....................................................................................................................................................
·         4 tbsp whipping cream or Mascarpone cheese
....................................................................................................................................................
·         240 g fresh cherries
....................................................................................................................................................


      Steps:

·         Preheat the oven at 400 F (200°C). Butter 4 small ramekins. Leave aside.
...................................................................................................................................................
·         Wash the cherries and remove pits. Leave aside.
...................................................................................................................................................
·         In a bowl, combine melted butter with sugar and bourbon vanilla sugar, add eggs and cheese. In the end add almond meal and beat well until incorporated.
....................................................................................................................................................
·         Divide the batter between the ramekins and arange the cherries on top.
....................................................................................................................................................
·         Bake for 20 mins, or until the crust become golden in colour.
....................................................................................................................................................
·         Serve lukewarm.
....................................................................................................................................................


P.S. For the measurements check out the kitchen chart!

Pin It Now!

12 comments:

  1. jako lijepo :) naše su još malo zelene, još samo malo sunca i bit će spremne za papanje, jedva čekam :)

    ReplyDelete
  2. :D
    Ja ih obožavam, a najdraže mi je popet se u trešnju i jest odmah s stabla :)
    Nama su neke tek počele, neke su već dozrijele, zavisi koja sorta... Hvala ti :)

    ReplyDelete
  3. Prekrasan blog..prepun prekrasnih fotkica i divnih receptića,i ovaj mi se posebno svidjeo i svakako bit će isproban:)velika pusa!

    ReplyDelete
  4. E moje tresnje su prosle,inace ovaj tvoj desert izgleda tako primamljivo.Mozda sledece sezone;)

    ReplyDelete
  5. Prelijep post... Dobila sam neodoljivu zelju za tresnjama, i to svjeze ubranim... Nazalost ovdje u Austriji nemam prilike negdje otici i ubrati koju, ma jedva da i vidim koju u trgovinama ili pijaci...:( Ah, vratila si me u djetinjstvo, kada bismo se kod bake u Bosni penjali po tresnjama! Btw, slike su divne,, narocito mi se dopada ona gdje (ti?) drzis zrele tresnjice u rukama!

    ReplyDelete
  6. Majo, da ne znam da si se udala prošle godine rekla bi da ste ti i M. tu negde pred venčanje jer ceo post kipi od radosti i sreće. To je znak da te i dalje pazi i mazi!

    Ne sećam se poslednjih lepih trešanja koje sam jela, onih pravih pravcatih. Sećam se kada je mama kupovala male svežnjeve i donosila ih sa pijace kada se prvi put pojave. To je bio znak da je leto na pragu. Nisu bile nešto, a ja bi onda tražila one što su spojene i kačila ih kao minđuše.

    Jednostavan desert...bademi...trešnje...pa ko bi odoleo!

    ReplyDelete
  7. Hvala cure!
    @Nely, drago mi je vidjeti te i ovdje :)
    @Tanja, ja zaozbiljno trešnjama ne mogu odoljeti. Ne znam uistinu kako bih se osijećala da ih ne mogu ubrati, a kamoli pojesti svježe...
    @Jelena, predivne uspomene :) Btw, i ja sam to radila kao dijete :)

    ReplyDelete
  8. Divno Maja, divan je desert a i pričica o trešnjama i uživanju u onome "biti ovdje". Često malo zastanem i budem ovdje, predivni su ti trenutci, a još važnije je da me drže i kada krenem dalje.
    Desert je i ovaj put "po mome" . Odličan.
    U slikama trešanja baš uživam, jako lijepo !

    ReplyDelete
  9. Baš smo i mi jučer brali trešnje kod frneda, samo mi ni jednu nismo donijeli doma, sve smo ih pojeli na licu mjesta. :)
    Jako mi se sviđa ova kombinacija s trešnjama i bademima. Mislim da je ovo neodoljivo ukusno i svakako ću isprobati recept dok još ima trešanja na tržnicama. :)

    ReplyDelete
  10. trešnjice obožavam, gledam obližnju trešnju i čekam još koji dan da navalim :)
    nisam isprobala kombinaciju trešanja i badema, ali sigurno da loše biti ne može

    ReplyDelete
  11. Obozavam burbon vanilu, a i bademe i tresnje. Uvek mi previse brzo prodju....

    ReplyDelete