7.08.2011

Džem od marelica (ljeto zatvoreno u staklenkama)/Apricot jam & passion for cooking jams

Please, scroll down for recipe in English


Džemovi su u našoj obitelji oduvijek bili poslastica kojom su se u kasnu jesen i zimu mazale palačinke prisjećajući se ljeta koje je ostalo za nama. Kada je baka prestala ukuhavati džemove, ja sam preuzela ulogu domaćice, nasljedivši time i bakinu recepturu koju je ona dobila od svoje majke, i tako redom unatrag s koljena na koljeno.


Kuhanje džemova veseli me svake godine, a posebno volim eksperimentirati novim okusima. 

Ove godine pripremila sam, pored neizostavnog džema od višanja, i posebne poslastice kojima ćemo se sladiti kada prođe ova predivna ljetna sezona: Džem od marelica, Džem od šumskog voća te Džem od lubenice (receptići slijede, budite strpljivi)  :)



Čitajući Pod suncem Toskane, Frances je opisala kako je kuhala džem (ne mogu se sjetiti da li su bile u pitanju breskve ili marelice), no sjećam se da je u džem stavila bademe iz koštica. Bademi su gorkastog okusa i džemu daju posebnu aromu! Zato si uzimam za pravo ovaj džem nazvati Toskanskim :)

Koštice marelica ne bacajte, sačuvajte ih i napravite Amaretto (vodite računa da vam neće sve koštice iz marelica biti zdrave jer će neke odmah u startu izgledati osušeno, pa prikupite više od 55 komada koliko vam je potrebno za liker). Moj se već prži na +30.

Ove godine u pripremi džema koristila sam Želin* od Podravke. Da ne bi bilo zablude, želin nije želatina već sastojak koji se sastoji od pektina, dekstroze i limunske kiseline, bez dodatka želatine. Džemovi budu fino ukuhani, sačuvaju arome i boje, nisu preslatki jer se šećer ne stigne karamelizirati na sat i pol kuhanja, a džem nije želatinaste teksture. Mi smo bili oduševljeni tako da je jedna staklenka već nestala i to bez palačinki :(

Za one koji žive van Hrvatske, slobodno koristite pektin ukoliko želite.
I zato, ne oklijevajte napraviti vlastitu zimnicu, bez obzira da li ćete ju ukuhavati na tradicionalan način ili ćete pak koristiti Želin.
Zatvorite ljeto u staklenci. 
I zasladite se dok vani pada kiša ili snijeg. Ili odmah ako pak ne možete čekati :)



Džem od marelica
(za oko 1.5 kg džema)

      Potrebni sastojci:

·         1 kg svježih marelica
....................................................................................................................................................
·         300 ml hladne vode
....................................................................................................................................................
·         500-600 g kristal šećera
....................................................................................................................................................
·         4-5 koštica marelica
....................................................................................................................................................
·         4 žličice (25 g) Želina*
....................................................................................................................................................


      Priprema:

·         Operite marelice i narežite ih na polovice ili na veće komadiće. Odstranite koštice iz marelica, pritom sačuvajte 4-5 koštica. Čekićem razbijte koštice i sačuvajte bademe iz njih. Bademe narežite na sitnije komadiće i ostavite sa strane (oni će dati pekmezu posebnu aromu).
...................................................................................................................................................
·         Želin pomiješajte s 2 žlice kristal šećera. Ostavite sa strane.
...................................................................................................................................................
·         U većem loncu, pomiješajte marelice s košticama marelica, ostatkom šećera i vodom. Stavite kuhati na srednje jakoj vatri uz povremeno miješanje oko 30 minuta, ili dok vam marelice ne omekšaju.
....................................................................................................................................................
·         Kada su marelice omekšale, izmiksajte ih štapnim mikserom u glatku smjesu (ako volite komadiće voća u pekmezu kao i ja, nemojte puno miksati).
....................................................................................................................................................
·         U međuvremenu, dok vam se pekmez kuha, sterilizirajte staklenke: opeite ih i stavite zajedno s poklopcima u hladnu pećnicu. Pećnicu zagrijte na 120°C pa ostavite staklenke unutra oko 20 minuta.
...................................................................................................................................................
·         Kada su marelice kuhane, dodajte želin pa kuhajte još oko 3 minute, stalno miješajući. Maknite pekmez s vatre. Ukoliko ne želite koristiti želin, dodajte sok svježe iscijeđenog limuna (koji služi kao prirodni konzervans) i kuhajte dok vam se marelice ne zgusnu, oko 1-1 i pol sat. Imajte na umu da će tada pekmez biti nešto drugačije, tamnije boje, te ćete dobiti i manju količinu pekmeza.
...................................................................................................................................................
·         Staklenke stavite na mokru krpu kako vam ne bi pukle prilikom punjenja. Vrući pekmez ulijte odmah u vruće sterilizirane staklenke, zatvorite poklopac pa ostavite na sobnoj temperaturi da se potpuno ohlade.
....................................................................................................................................................
·         Ohlađene staklenke stavite na tamno i suho mjesto. Ovako pripremljen dpekmez traje do 1 godine.
....................................................................................................................................................



English version

Do you remember those glorious mornings in a late fall when your Mom serve you pancake with homemade jam?
Jams have always been a delicacy often used in the late fall and winter. When my Grandma aged, she pass to me her mom’s recipes which I gladly accepted. Since then, I always try to find new tastes which will make us happy whole winter.
So, this year I prepared Apricot jam with apricot karnels (traditional jam in Tuscany, Italy), Berry jam and my favourite Watermelon jam. Stay tuned for the recipes :)


If you don’t want to use No sugar powdered pectin (like I did this year), just add freshly squeezed 1 lemon juice and cook for 1 hour more. 
This year for the first time I used pectin with fully natural ingredients to save colours and tastes (and what is the most important thing, the texture of jams are not gelatine texture, contrary to the opinion of the majority, because pectin is not gelatin).

So, preserve summer in a jar!


Apricot jam 
(makes 3.3 pounds (1.5 kg) jam)

      You need:

·         2.2 pounds (1 kg) fresh apricots
....................................................................................................................................................
·         300 ml cold water
....................................................................................................................................................
·         600 g granulated sugar
....................................................................................................................................................
·         4-5 apricot karnels
....................................................................................................................................................
·         4 tsp (25 g) no sugar powdered pectin
....................................................................................................................................................


      Steps:

·         Wash and cut the apricots in half. Remove karnels, but keep for 4-5 karnels. Break the karnels and save the almonds inside. Crush almonds (they will give the aroma to the jam), leave aside.
...................................................................................................................................................
·         Combine pectin with 2 tbsp of sugar. Mix well and leave aside.
...................................................................................................................................................
·         Combine apricots with crushed almonds, rest of the sugar and water. Bring to boil on a medium heat on the stove, and cook continuously stirring for about 30 mins, or until the fruits are softened.
....................................................................................................................................................
·         Mix softened apricots with hand mixer until smooth.
....................................................................................................................................................
·         In the meantime, sterilize jars by putting them in the cold oven. Heat oven on 250 F (120°C) and leave jars inside for 20 mins.
...................................................................................................................................................
·         Add pectin mixture and continuously stirring cook for 3 minutes. Remove from the heat.
...................................................................................................................................................
·         Remove jars from the oven and put them on wet kitchen cloth (to avoid cracking glass). Immediately pour cooked jam in a hot jars and close the lids. Let them cold on the room temperature, then put them in a dark place. They can last for 1 year.
....................................................................................................................................................

P.S. For the measurements check out the kitchen chart!

Pin It Now!

23 comments:

  1. Koje boje, koje fotke, i koja lepa podloga!

    p.s.
    čekam sutra kajsije s placa, pa na kuvanje...

    ReplyDelete
  2. Those jams look delicious! I love how bright and colorful they are :D

    ReplyDelete
  3. @ Majo, hvala ti :) Obožavam ukuhavati džemove, a vjerujem da ćeš i ti i ove godine sebi napaviti zimnicu :)

    @ Heidi, thank you so much :)

    ReplyDelete
  4. Sve je divno!Bas si bila vredna!

    ReplyDelete
  5. Neke od tvojih specijalnih dzemova i kompota cu sigurno isprobati akd moj vocnjak na leto ozivi.kako sve divno izgleda;)

    ReplyDelete
  6. prekrasne su ti fotke, džem i ova podloga! Jako zanimljivo mi je ovo s bademima iz koštica u džemu, svakako valja isprobati. Idem sad pogledati i ove ostale receptiće koje si navela, super zvuče. Inače, i ja sam ovo ljeto za sve pekmeze koristila taj Želin i super mi je. Ja sam radila od svega po malo i kako smo krenuli, nekako mi se čini da nećemo imati pekmeza da nas sladi zimi, bome ga tamanimo :)
    Volim ovu knjigu Pod suncem Toskane, sad si me sjetila da krajem ljeta idem u Toskanu i jako se, jako veselim :)

    ReplyDelete
  7. Hvala :)
    @ Tamara, o tome ti pričam :) U Toskani će ti biti super, sve zabilježi , garantiram ti! I mi idemo u Toskanu, samo mislim da ćemo to odgodit za iduće proljeće ili ljeto jer je to moj i ne baš tako "tajni" poklon za položeni pravosudni :D Baš se veselim ka malo dite :D

    ReplyDelete
  8. Odličan izraz - ljeto zatvoreno u staklenkama, a boja džema od marelice je odlična i čini mi se kao da si i samo sunce uspjela pospremiti u staklenke.

    Obožavam džemove, stoga idem virnuti na sve one linkove.

    ReplyDelete
  9. Ah! Zaista i boje i fotke i podloga...a mogu da zamislim tek ukus! Bas su mi zanimljive te kostec u dzemu.

    ReplyDelete
  10. prekrasne teglice, jedva čekam recept za džem od lubenice!!

    ReplyDelete
  11. Ma divno, sunce je u fotkama! Nisam nikada bila u Toskani, tim vise se radujem tvojim fotkama (pa makar i za koji mjesec).
    Sto se dzemova tice, ja sam se vratila korijenima i ove godine imam samo jednostavne bez dodataka (ciste marelice, jagode, ribizle i zute sljive + secer)

    ReplyDelete
  12. Ajme koje prekrasne slike!! Stvarno odmah privuku da isprobam recept :)

    ReplyDelete
  13. Maja ovo je prekrasno ! Možeš samo zamisliti kako na mene koja toliko volim kuhati marmelade ili džemove djeluju ove slike :) . Primjetila sam već tvoje recepte za džemove na Coolki , odlični su ! Ovaj sa smokvama i rogačem se spremam svakako ovo ljeto isprobati, a sunčani već jesam.
    I ovaj od marelica ti odličan. I ja sam ga neki dan radila (biti će i post), a i koštice su u likeru.
    Predivne su ti ove slike, baš uživam u ovom postu !

    ReplyDelete
  14. Obožavam pekmez od marelica, radim ga isto samo sa želinom i šećerom i odličan je.
    Slike su divne

    ReplyDelete
  15. Mogu samo da zamislim tvoju policu sa džemovima i marmeladicama. Teba da fotkaš celu kolekciju. Nisam ih do sada pravila ali znam gde ću doći po recept. Kod tebe i Branke. Dok ima ovih prelepih domaćih kajsija koje i dalje mirišu na pravo voće treba ih koristiti u svim oblicima.

    ReplyDelete
  16. Divne su ti slicice, tvoje fine maremelade znam sa Coolke ali opet se radujem da ih vidim i ovde... ovo godine voce nesto tako brzo prolazi da nisam stigla da napravim sve sto sam planirala, ali valjda cu stici da isprobam neki od vasih receptica!;))

    ReplyDelete
  17. Super ti izgleda džem. I ja sam ga kuhala ovaj vikend bilo mi je turbo vruće li kada sam se sjetila kako zimi uživam u njemu pa mi je odmah bilo lakše.

    ReplyDelete
  18. Cure, hvala vam!
    Nadam se da ćete stići napraviti svoju zimnicu :) Lana, istina, ove godine voćke tako brzo prolaze da nisam stigla uopće napraviti džem od trešanja niti od pola voća koje sam planirala... Barem sam ih se nauživala jedeći ih sirove ili u kolačima, ali kada imaš svježe i friške voćkice nikada ti nije dosta... Zato obožavam proljeće i ljeto, no nekako mi prebrzo prođe...

    ReplyDelete
  19. I kod nas se rade džemovi i marmelade. Prošle godine smo radili od trešanja i kivija, bilo je tu i od smokava, a tatina sestrična iz Slovenije nam svake godine donese džema od marelica i šljiva koji ona isto sama pravi. Sa bademima iz koštica marelice si me skroz iznenadila tako da jedva čekam kraj sezone da se mogu na miru opustiti i uputiti u knjižnicu po knjigu. :) Jedva je čekam pročitati a također i njen nastavak :) Inače recept je izvrstan :)

    ReplyDelete
  20. I am dreaming how wonderful the taste of the jam would be! Amazing photographs. I love every bit of your blog. The recipe looks perfect.

    ReplyDelete
  21. marelice su mi omiljeno voće, sreća pa ih je ove godine bilo i više nego dovoljno za sve pa tako i za marmelade i džemove, sviđa mi se ovaj džem i stvarno prekrasna boja

    ReplyDelete
  22. Fotke sve govore, divno je! Kajsije jako volim ali ih uglavnom jedem sveze, retko da pripremim nesto od njh za zimu, a kad napravim palacinke setim se da sam mogla napraviti malo dzema al tad bude vec kasno:))) Mozda stignem da napravim barem 2-3 tegle jer ovo mi se jako dopada:)))

    ReplyDelete
  23. Vratila sam se iz Toskane u bakin i dedin voćnjak, nabrala kašetu marelica i krenula u potragu za receptima. Ovaj je došao kao naručen, napravila sam najfiniji džem od marelica koji sam ikad probala :))) još sam dodala koru cimeta i ostavila ih u šećeru prije kuhanja pa ih nisam miksala, nego samo izgnječila. Hvala na divnom receptu!

    ReplyDelete