Džemovi
su u našoj obitelji oduvijek bili poslastica kojom su se u kasnu jesen i zimu
mazale palačinke prisjećajući se ljeta koje je ostalo za nama. Kada je baka
prestala ukuhavati džemove, ja sam preuzela ulogu domaćice, nasljedivši time i
bakinu recepturu koju je ona dobila od svoje majke, i tako redom unatrag s
koljena na koljeno.
Kuhanje
džemova veseli me svake godine, a posebno volim eksperimentirati novim okusima.
Tako na Coolinariki možete naći moj recept za Džem od trešanja s bijelim rumom, a na ovom blogu mogli ste vidjeti Aromatični džem od limuna i kivija s crnim paprom, Sunčani džem, Džem od jabuka i lješnjaka, Džem od smokava i rogača, Džem od šljiva, te Džem od višanja.
Ove
godine pripremila sam, pored neizostavnog džema od višanja, i posebne
poslastice kojima ćemo se sladiti kada prođe ova predivna ljetna sezona: Džem
od marelica, Džem od šumskog voća te Džem od lubenice (receptići slijede, budite strpljivi) :)
Čitajući
Pod suncem Toskane, Frances je
opisala kako je kuhala džem (ne mogu se sjetiti da li su bile u pitanju breskve
ili marelice), no sjećam se da je u džem stavila bademe iz koštica. Bademi su
gorkastog okusa i džemu daju posebnu aromu! Zato si uzimam za pravo ovaj džem
nazvati Toskanskim :)
Koštice
marelica ne bacajte, sačuvajte ih i napravite Amaretto (vodite
računa da vam neće sve koštice iz marelica biti zdrave jer će neke odmah u startu izgledati
osušeno, pa prikupite više od 55 komada koliko vam je potrebno za liker). Moj se već prži na +30.
Ove
godine u pripremi džema koristila sam Želin* od Podravke. Da ne bi bilo zablude, želin nije
želatina već sastojak koji se sastoji od pektina, dekstroze i limunske
kiseline, bez dodatka želatine. Džemovi budu fino ukuhani, sačuvaju arome i
boje, nisu preslatki jer se šećer ne stigne karamelizirati na sat i pol
kuhanja, a džem nije želatinaste teksture. Mi smo bili oduševljeni tako da je jedna staklenka već nestala i to bez palačinki :(
Za one koji
žive van Hrvatske, slobodno koristite pektin ukoliko želite.
I
zato, ne oklijevajte napraviti vlastitu zimnicu, bez obzira da li ćete ju ukuhavati na tradicionalan način
ili ćete pak koristiti Želin.
Zatvorite
ljeto u staklenci.
I zasladite se dok vani pada kiša ili snijeg. Ili odmah ako
pak ne možete čekati :)
Džem od marelica
(za oko 1.5 kg džema)
Potrebni sastojci:
·
1 kg svježih marelica
....................................................................................................................................................
·
300 ml hladne vode
....................................................................................................................................................
·
500-600 g kristal šećera
....................................................................................................................................................
·
4-5 koštica marelica
....................................................................................................................................................
·
4 žličice (25 g) Želina*
....................................................................................................................................................
Priprema:
·
Operite marelice i narežite ih na
polovice ili na veće komadiće. Odstranite koštice iz marelica, pritom sačuvajte
4-5 koštica. Čekićem razbijte koštice i sačuvajte bademe iz njih. Bademe
narežite na sitnije komadiće i ostavite sa strane (oni će dati pekmezu posebnu
aromu).
...................................................................................................................................................
·
Želin pomiješajte s 2 žlice
kristal šećera. Ostavite sa strane.
...................................................................................................................................................
·
U većem loncu, pomiješajte
marelice s košticama marelica, ostatkom šećera i vodom. Stavite kuhati na srednje
jakoj vatri uz povremeno miješanje oko 30 minuta, ili dok vam marelice ne
omekšaju.
....................................................................................................................................................
·
Kada su marelice omekšale,
izmiksajte ih štapnim mikserom u glatku smjesu (ako volite komadiće voća u
pekmezu kao i ja, nemojte puno miksati).
....................................................................................................................................................
·
U međuvremenu, dok vam se pekmez
kuha, sterilizirajte staklenke: opeite ih i stavite zajedno s poklopcima u
hladnu pećnicu. Pećnicu zagrijte na 120°C pa ostavite staklenke unutra oko 20
minuta.
...................................................................................................................................................
·
Kada su marelice kuhane, dodajte
želin pa kuhajte još oko 3 minute, stalno miješajući. Maknite pekmez s vatre.
Ukoliko ne želite koristiti želin, dodajte sok svježe iscijeđenog limuna (koji
služi kao prirodni konzervans) i kuhajte dok vam se marelice ne zgusnu, oko 1-1
i pol sat. Imajte na umu da će tada pekmez biti nešto drugačije, tamnije boje,
te ćete dobiti i manju količinu pekmeza.
...................................................................................................................................................
·
Staklenke stavite na mokru krpu
kako vam ne bi pukle prilikom punjenja. Vrući pekmez ulijte odmah u vruće
sterilizirane staklenke, zatvorite poklopac pa ostavite na sobnoj temperaturi
da se potpuno ohlade.
....................................................................................................................................................
·
Ohlađene staklenke stavite na
tamno i suho mjesto. Ovako pripremljen dpekmez traje do 1 godine.
....................................................................................................................................................
English version
Do you remember those glorious mornings
in a late fall when your Mom serve you pancake with homemade jam?
Jams have always been a delicacy often used in the late
fall and winter. When my
Grandma aged, she pass to me her mom’s recipes which I gladly accepted. Since
then, I always try to find new tastes which will make us happy whole winter.
So, this year I prepared Apricot jam with apricot karnels (traditional jam
in Tuscany, Italy), Berry jam and my favourite Watermelon jam. Stay tuned for
the recipes :)
If you don’t want to use No sugar
powdered pectin (like I did this year), just add freshly
squeezed 1 lemon juice and cook for 1 hour more.
This year
for the first time I used pectin with fully natural ingredients to save colours
and tastes (and what is the most important thing, the texture of jams are not gelatine texture, contrary
to the opinion of the majority, because pectin is not gelatin).
You can also find my recipes for: Lemon & Kiwi Peppercorn jam, Sunny jam, Apple & Hazelnut jam, Figs & Carob jam, Plum jam, Sour cherry jam.
So, preserve summer in a jar!
Apricot jam
(makes 3.3 pounds (1.5 kg) jam)
You need:
·
2.2 pounds (1 kg) fresh apricots
....................................................................................................................................................
·
300 ml cold water
....................................................................................................................................................
·
600 g granulated sugar
....................................................................................................................................................
·
4-5 apricot karnels
....................................................................................................................................................
·
4 tsp (25 g) no sugar powdered
pectin
....................................................................................................................................................
Steps:
·
Wash and cut the apricots in half.
Remove karnels, but keep for 4-5 karnels. Break the karnels and save the almonds
inside. Crush almonds (they will give the aroma to the jam), leave aside.
...................................................................................................................................................
·
Combine pectin with 2 tbsp of sugar.
Mix well and leave aside.
...................................................................................................................................................
·
Combine apricots with crushed
almonds, rest of the sugar and water. Bring to boil on a medium heat on the
stove, and cook continuously stirring for about 30 mins, or until the fruits
are softened.
....................................................................................................................................................
·
Mix softened apricots with hand
mixer until smooth.
....................................................................................................................................................
·
In the meantime, sterilize jars by
putting them in the cold oven. Heat oven on 250 F (120°C) and leave jars inside
for 20 mins.
...................................................................................................................................................
·
Add pectin mixture and
continuously stirring cook for 3 minutes. Remove from the heat.
...................................................................................................................................................
·
Remove jars from the oven and put
them on wet kitchen cloth (to avoid cracking glass). Immediately pour cooked
jam in a hot jars and close the lids. Let them cold on the room temperature,
then put them in a dark place. They can last for 1 year.
....................................................................................................................................................
|
7.08.2011
Džem od marelica (ljeto zatvoreno u staklenkama)/Apricot jam & passion for cooking jams
Please, scroll down for recipe in English
Pin It Now!
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Koje boje, koje fotke, i koja lepa podloga!
ReplyDeletep.s.
čekam sutra kajsije s placa, pa na kuvanje...
Those jams look delicious! I love how bright and colorful they are :D
ReplyDelete@ Majo, hvala ti :) Obožavam ukuhavati džemove, a vjerujem da ćeš i ti i ove godine sebi napaviti zimnicu :)
ReplyDelete@ Heidi, thank you so much :)
Sve je divno!Bas si bila vredna!
ReplyDeleteNeke od tvojih specijalnih dzemova i kompota cu sigurno isprobati akd moj vocnjak na leto ozivi.kako sve divno izgleda;)
ReplyDeleteprekrasne su ti fotke, džem i ova podloga! Jako zanimljivo mi je ovo s bademima iz koštica u džemu, svakako valja isprobati. Idem sad pogledati i ove ostale receptiće koje si navela, super zvuče. Inače, i ja sam ovo ljeto za sve pekmeze koristila taj Želin i super mi je. Ja sam radila od svega po malo i kako smo krenuli, nekako mi se čini da nećemo imati pekmeza da nas sladi zimi, bome ga tamanimo :)
ReplyDeleteVolim ovu knjigu Pod suncem Toskane, sad si me sjetila da krajem ljeta idem u Toskanu i jako se, jako veselim :)
Hvala :)
ReplyDelete@ Tamara, o tome ti pričam :) U Toskani će ti biti super, sve zabilježi , garantiram ti! I mi idemo u Toskanu, samo mislim da ćemo to odgodit za iduće proljeće ili ljeto jer je to moj i ne baš tako "tajni" poklon za položeni pravosudni :D Baš se veselim ka malo dite :D
Odličan izraz - ljeto zatvoreno u staklenkama, a boja džema od marelice je odlična i čini mi se kao da si i samo sunce uspjela pospremiti u staklenke.
ReplyDeleteObožavam džemove, stoga idem virnuti na sve one linkove.
Ah! Zaista i boje i fotke i podloga...a mogu da zamislim tek ukus! Bas su mi zanimljive te kostec u dzemu.
ReplyDeleteprekrasne teglice, jedva čekam recept za džem od lubenice!!
ReplyDeleteMa divno, sunce je u fotkama! Nisam nikada bila u Toskani, tim vise se radujem tvojim fotkama (pa makar i za koji mjesec).
ReplyDeleteSto se dzemova tice, ja sam se vratila korijenima i ove godine imam samo jednostavne bez dodataka (ciste marelice, jagode, ribizle i zute sljive + secer)
Ajme koje prekrasne slike!! Stvarno odmah privuku da isprobam recept :)
ReplyDeleteMaja ovo je prekrasno ! Možeš samo zamisliti kako na mene koja toliko volim kuhati marmelade ili džemove djeluju ove slike :) . Primjetila sam već tvoje recepte za džemove na Coolki , odlični su ! Ovaj sa smokvama i rogačem se spremam svakako ovo ljeto isprobati, a sunčani već jesam.
ReplyDeleteI ovaj od marelica ti odličan. I ja sam ga neki dan radila (biti će i post), a i koštice su u likeru.
Predivne su ti ove slike, baš uživam u ovom postu !
Obožavam pekmez od marelica, radim ga isto samo sa želinom i šećerom i odličan je.
ReplyDeleteSlike su divne
Mogu samo da zamislim tvoju policu sa džemovima i marmeladicama. Teba da fotkaš celu kolekciju. Nisam ih do sada pravila ali znam gde ću doći po recept. Kod tebe i Branke. Dok ima ovih prelepih domaćih kajsija koje i dalje mirišu na pravo voće treba ih koristiti u svim oblicima.
ReplyDeleteDivne su ti slicice, tvoje fine maremelade znam sa Coolke ali opet se radujem da ih vidim i ovde... ovo godine voce nesto tako brzo prolazi da nisam stigla da napravim sve sto sam planirala, ali valjda cu stici da isprobam neki od vasih receptica!;))
ReplyDeleteSuper ti izgleda džem. I ja sam ga kuhala ovaj vikend bilo mi je turbo vruće li kada sam se sjetila kako zimi uživam u njemu pa mi je odmah bilo lakše.
ReplyDeleteCure, hvala vam!
ReplyDeleteNadam se da ćete stići napraviti svoju zimnicu :) Lana, istina, ove godine voćke tako brzo prolaze da nisam stigla uopće napraviti džem od trešanja niti od pola voća koje sam planirala... Barem sam ih se nauživala jedeći ih sirove ili u kolačima, ali kada imaš svježe i friške voćkice nikada ti nije dosta... Zato obožavam proljeće i ljeto, no nekako mi prebrzo prođe...
I kod nas se rade džemovi i marmelade. Prošle godine smo radili od trešanja i kivija, bilo je tu i od smokava, a tatina sestrična iz Slovenije nam svake godine donese džema od marelica i šljiva koji ona isto sama pravi. Sa bademima iz koštica marelice si me skroz iznenadila tako da jedva čekam kraj sezone da se mogu na miru opustiti i uputiti u knjižnicu po knjigu. :) Jedva je čekam pročitati a također i njen nastavak :) Inače recept je izvrstan :)
ReplyDeleteI am dreaming how wonderful the taste of the jam would be! Amazing photographs. I love every bit of your blog. The recipe looks perfect.
ReplyDeletemarelice su mi omiljeno voće, sreća pa ih je ove godine bilo i više nego dovoljno za sve pa tako i za marmelade i džemove, sviđa mi se ovaj džem i stvarno prekrasna boja
ReplyDeleteFotke sve govore, divno je! Kajsije jako volim ali ih uglavnom jedem sveze, retko da pripremim nesto od njh za zimu, a kad napravim palacinke setim se da sam mogla napraviti malo dzema al tad bude vec kasno:))) Mozda stignem da napravim barem 2-3 tegle jer ovo mi se jako dopada:)))
ReplyDeleteVratila sam se iz Toskane u bakin i dedin voćnjak, nabrala kašetu marelica i krenula u potragu za receptima. Ovaj je došao kao naručen, napravila sam najfiniji džem od marelica koji sam ikad probala :))) još sam dodala koru cimeta i ostavila ih u šećeru prije kuhanja pa ih nisam miksala, nego samo izgnječila. Hvala na divnom receptu!
ReplyDelete