8.23.2011

Dalmatinska juha od rajčica/Dalmatian home grown tomato soup

Please, scroll down for recipe in English


Prije nekoliko dana, M. i ja smo bili na farmi rajčica mog rođaka, pravim domaćim uzgojenim na suncu. Samo nas dvoje, rođakova obitelj, priroda i rajčice! 
Obožavam šljivarice, nekako su mi najdraže za umake, a najviše se koriste u talijanskoj kuhinji za spremanje umaka i općenito za pizza umak. Imam svoj recept za domaći pizza umak kojeg uvijek imam u zalihama i kada radim pizzu nikada ne koristim ketchup (u slijedećem postu ću vam odati svoj tajni recept za Pizza umak).
Volim domaću juhicu od rajčica i moram priznat da je ovo najbolja juha koju sam probala, a sve zahvaljujući mojoj prijateljici I. i njenoj mami. Kako sam nedavno kod nje probala tu juhicu, ovog puta na trajektu dok smo odlazili za Trogir s Malog Drvenika (opet!), pitala sam ju za recept. Jedino što sam izmijenila jest to da sam dodala origano te sam umijesto kupovnog umaka od rajčica (iz tetrapaka) skuhala svoj domaći umak, tj. bazu umaka od rajčica koju zaista možete upotrijebiti za sve, a ako nakuhate veće količine, slobodno ga možete uliti u staklene boce i zamrznuti.
Vjerujte, ova domaća Dalmatinska juhica neće vas razočarati, baš naprotiv :)



Dalmatinska juha od rajčica
(za dvije osobe)

      Potrebni sastojci:
       Za umak (bazni):

·         1 kg svježih rajčica (ja sam koristila šljivarice)
....................................................................................................................................................
·         250 ml obične vode, hladne
....................................................................................................................................................

      Za juhu:

·         500 ml obične vode, hladne
....................................................................................................................................................
·         2 žlice maslinovog ulja, domaćeg
....................................................................................................................................................
·         1 manji crveni luk, očišćen, ali ne i narezan
....................................................................................................................................................
·         1 režanj češnjaka, očišćen, ali ne i narezan
....................................................................................................................................................
·         1 list lovora
....................................................................................................................................................
·         1 žličica šećera
....................................................................................................................................................
·         1 žličica svježe mljevenog crnog papra
....................................................................................................................................................
·         prstohvat-dva morske soli
....................................................................................................................................................
·         listići svježeg origana, radi okusa (ako želite)
....................................................................................................................................................
·         svježi peršin za dekoraciju
....................................................................................................................................................


      Priprema:

·         Rajčice operite pod mlazom hladne vode, narežite ih na četvrtine, a potom ih stavite u jedan veći lonac. Prelijte ih s vodom pa uz stalno miješanje pazeći da na dnu ne zagore, kuhajte oko 30 minuta (ovisno o tvrdoći rajčice) ili dok se ne pretvore u kašu i raskuhaju. Rajčice nije potrebno guliti. Iako vam se učini malo, nemojte dodavati još vode jer će rajčice tijekom kuhanja pustiti svoju vodu.
...................................................................................................................................................
·         Kuhane rajčice pomoću cjediljke ocijedite dobro pritiskajući kako bi sav umak izašao van. Sačuvajte umak.
...................................................................................................................................................
·         U manjem loncu pomiješajte dobiveni umak od rajčica s vodom, cijelim lukom i režnjom češnjaka, začinima, maslinovim uljem. Kuhajte oko 20 minuta ili dok se juhica fino ne zgusne, a luk i češnjak budu skuhani. Juhu možete od začina i dodataka ocijediti, ali ja ju nisam cijedila.  Prije nego juhicu skinete s vatre provjerite okus pa dodajte još šećera, soli, papra po ukusu. Ako vams e učini gustom, slobodno dodajte još malo vode pa prokuhajte.
...................................................................................................................................................
·         Juhu podijelite u dvije zdjele pa servirajte dok je još vruća. Možete ju posuti s svježim listićima peršina.
..................................................................................................................................................


English version

A few days ago, M. & I were picking sun grown tomatoes on my cousin's tomato farm. It was an experience to remember! Nature, plums, my cousine's family and two of us! I especially love the plum tomatoes, so every year I picked a ton! Plum tomatoes are often used in Italian cousine for Pizza sauce (in the next post I will give you my secret recipe for Pizza sauce 'cause I never use ketchup when making pizza, stay tuned).
This year my friend's mom gave me a recipe for tomato soup, but instead of using factory packed tomato sauce, I made my own tomato sauce for the base and then cooked the most famous and beautiful soup I've tried in my life.  I. & T. thank you for the recipe :)
So, I cooked tomato sauce for the base. You can cook it in enormal quantity and freeze it for later, like I do every year. You can use it for pizza sauce, for any sauce as a matter a fact, or to make a Tomato soup. I hope you'll enjoy :)


Dalmatian home grown tomato soup
(serves 2)

      You need:
       For the base:

·         2 pounds (1 kg) fresh tomatoes, home grown (I used plum tomatoes)
....................................................................................................................................................
·         250 ml plain water
....................................................................................................................................................

      For the Tomato soup:

·         500 ml plain water
....................................................................................................................................................
·         2 tbsp olive oil, domestic or extra virgin
....................................................................................................................................................
·         1 small red onion, peeled
....................................................................................................................................................
·         1 garlic clove, peeled
....................................................................................................................................................
·         1 bay leaf
....................................................................................................................................................
·         1 tsp granulated sugar
....................................................................................................................................................
·         1 tsp freshly ground black pepper
....................................................................................................................................................
·         pinch (or two) of salt
....................................................................................................................................................
·         fresh oregano, optional (to taste)
....................................................................................................................................................
·         fresh parsley
....................................................................................................................................................


      Steps:

·         Wash, slice into quaters and put tomatoes into a large pot. Pour over cold water and cook constantly stirring for 30 minutes, or until turn into mush.  Do not add more water. You need to be careful not to burn tomatoes while cooking (later, it will be easier 'couse they will made their own juice).
...................................................................................................................................................
·         Strain cooked tomatoes trough strainer, pressing hard until all the sauce is out. Save the sauce. You can use it for the soup or you can freeze it in a glass bottles for later.
...................................................................................................................................................
·         In a small pot, combine tomato sauce with more water, olive oil, oregano, bay leaf, sugar, salt, pepper, whole onion and garlic. Cook for more 20 mins or until creamy.
...................................................................................................................................................
·         Serve sprinkled with fresh parsley. Serve while it is stil worm.
...................................................................................................................................................

P.S. For the measurements check out the kitchen chart!

Pin It Now!

20 comments:

  1. Wow, Maja! Home-grown tomatoes have a taste of their own...unbeatable. and when you make something so delicious with these, how can anybody not drool.

    ReplyDelete
  2. Nista bolje od domace supe od paradajza.Ova tvoja je bas super :)

    ReplyDelete
  3. Obožavam juhu od rajčice, već mi cure zazubice od finog slatkasto kiselog okusa.

    ReplyDelete
  4. Majo, ja sam se skoro slikala kod suprugovih kad smo bili na nekoj proslavi, a iza restorana sam ugledala polje sa paradajzom. Ja onako nalickana sa vrežama paradajza. Super je slika.
    Ja pamtim paradajz čorbu po Splitu, verovala ili ne. Nekako kad sam bila mala uvek mi je tako prijala posle kupanja, ali tada se spremala ona iz kesice. Sada isključivo kupujem Barilla testeninu one male zvezdice i sa njima kuvam pravu čorbu da bude kao iz kesice.

    ps tagujem te u igri 7 linkova, pa oko želiš da učestvuješ u interesantnoj igri sa osvrtom na tvoj blog skokni do mog bloga i pogledaj pravila. Ja obično ne učestvujem u takvim stvarima ali mi je ovo bilo zanimljivo.

    ReplyDelete
  5. Obožavam juhu od rajčica i radim ju na sličan način, jedino što ne stavljam lovor.

    Veselim se otkrivanju tajne savršenog pizza umaka.

    ReplyDelete
  6. @ Purabi, thanks!
    @ Jelena, ova juhica zapravo i potječe iz Splita :) Šta se tiče sudjelovanja, pogledat ću na tvom blogu, ali u vezi sudjelovanja ne mogu ništa obećat jer imam točno par minuta pauze i onda opet na posao i tako sve do kraja rujna.
    @ Hvala cure :)

    ReplyDelete
  7. Draga Majo upravo sam skuzila da te i Jelena izabrala za igru 7 linkova:)
    Pa evo jednim udarcem 2 muhe (naime i ja sam te izabrala):
    http://cooktobe.blogspot.com/2011/08/nagrade-7-links-tag-game.html!!!

    ReplyDelete
  8. mojo, krasno izgleda juhica. inače, to mi je najdraža juha, nema je bolje nego od domaćeg paradajza :))
    mi smo baš prije desetak dana skuhali litre i litre soka od šljivara za zimnicu, bit će juhiceee....

    fotke, šta reć, uvijek divne!

    ReplyDelete
  9. Majo, m ne opterećuj se sa igricom. Tebe sam se setila jer si mi tako draga a znam da ima postova kod tebe koje si ranije objavljivala i na Coolki koji su u zapećku. Ja nisam baš ljubitelj igara, ali ovo mi se dopalo. Završavaj svoja posla.
    Kiss

    ReplyDelete
  10. Super je juha, obožavam! I slikice su prave umjetničke!

    ReplyDelete
  11. baš si me dobro podsjetila!! nisam još skuhala juhu od pomidora a i ja je radim s pravima.
    možda sutra??!!

    ReplyDelete
  12. Odlična juha, jedna od mojih najdražih!! :) Vraća me u djetinjstvo jer sam je i ja rado jela kad bi s roditeljima bila u Splitu! Hvala na receptiću!

    ReplyDelete
  13. Eto meni jos jedne Paradajz corbe koju cu jednom morati probati... Dacu sansu svim receptima, pa cu ju valjda postepeno i zavoleti... :) Divno izgleda!

    ReplyDelete
  14. Draga Maja, kasnije se vraćam na recept a sada te želim pozvati da preuzmeš igricu koju imaš na mom blogu. Pozdrav !

    ReplyDelete
  15. Juhica me oduševila, prava , dalmatinska, aromatična i ukusna. Još kada je napraviš od pravih domaćih mirisnih rajčica, ne može biti nego savršena a tako i izgleda !

    Nadam se da će ti gužva ubrzo proći, a što se igrice tiče i ja sam te uključila, ali pomalo, ima vremena za igricu.

    ReplyDelete
  16. ja strašno volim juhu od rajčica, bilo je prije nekoliko godina da sam je kuhala svaki dan, no sad sam se malo ohladila pa je tek povremeno
    divno si uslikala juhicu

    ReplyDelete
  17. Predobra!Predivna boja!Ja sam od onih sto paradajz jedu kao jabuku...:)

    ReplyDelete
  18. Ah te šljivarice, imaju poseban ukus! Prelepa čorbica, baš onakva kakvu volim. Zanimljiv mi je način pripreme sosa od paradajza.

    ReplyDelete
  19. Sjajan blog Majo! Baš inspirativan. I ja sam nedavno pokrenula svoj o restoranima u Dalmaciji pa sam njuškajući naišla i na vaš. Ne znam što mi se više sviđa. Recepti ili fotografije. Posebno mi je drago vidjeti recepte i na engleskom. Jedva čekam nove postove.

    ReplyDelete
  20. Hi! I found your website while searching info and recipes for a project I have to do on Croatian immigrants in Chile. Just wanted to say thanks, really enjoyed reading your recipes, and the photos are incredibly beautiful! (so hungry right now :)

    ReplyDelete