9.05.2011

Pizza s gorgonzolom i smokvama/Figs & Gorgonzola cheese Pizza

Please, scroll down for recipe in English


Moja kuhinja ostaje zatvorena cijeli mjesec i vjerujte da ja najviše patim zbog toga. Moj fotić miruje u nekom kutu sobe, a budući da mi je radni stol pokriven knjigama, spisima i papirima, moram biti iskrena da više niti ne znam tko mi glavu nosi od ranog jutra do kasnih večernjih sati samo s  pauzom za ručak od najviše 30 minuta... I tako još cijeli ovaj mjesec... Iako sam poprilično uživala u ljetu, moram reći da mi je jako brzo prošlo, da se čovik nije niti okrenia, a da je jesen tik pred vratima i imam blagi osjećaj da ću i nju lagano propustit s glavom u knjigama i spisima... Ali, kako se moj ispit bliži, nadam se da ću i ubrati plodove tog rada i da mi moja kuhinja i moj suprug neće biti na savjesti  :) 




Ovaj receptić zapravo je bio eksperiment napravljen još dok su smokve bile u punom cvatu, a u folderu na sigurnom čekao je i on strpljivo na objavu sigurno nekih mjesec dana. Pogostili smo se M. i ja i za tren je nestala ova slatka pizza. Vjerujte da nisam nikada jela kombinaciju sira i smokava s tijestom i čak sam sumnjala u okus, ali kada sam probala okus pljesnjivog sira i medastih smokvi, totalno sam ostala razuvjerena, a M. je tražio još iako sam bila sigurna da će zagrintat na ovakav tip "slastice". 
Za ovaj recept upotrijebila sam ljubičaste smokve jer su mi teksturom puno gušće, slađe, više medastog okusa od onih osvježavajućih zelenih. A opet, ima toliko vrsta zelenih da ni one nisu sve iste, tako da sam sigurna da se mogu sve upotrijebiti :) A kad me pitate za sortu mojih "ljubičastih" smokava, evo vam odgovora mame od mog vjenčanog kuma: "Aj bogati, al' ti ja znan. To su ljubičaste i gotovo!" 
Neka ovo bude moj mali doprinos talijanskoj poslastici poznatoj u gurmana širom svijeta, jer me neplanirano, Toskana ni Rim ove godine u rujnu neće gledati... Upravo suprotno, gledat će me Zagreb sigurno i više nego što bi to htio...
I na kraju se ispričavam svima čije recepte nisam stigla prokomentirati, samo da znate da sam tu i da s vremena na vrijeme povirim da vidim šta ste radile i onda se tješim šta je moja kuhinja prazna... Nakon šta uhvatim malo vremena, sve ću pogledati s zaostatkom :) 
Do tada, uživajte u ovom divnom babljem ljetu...




Pizza s gorgonzolom i smokvama
 (za 1 veliku ili 2 manje pizzete)

      Potrebni sastojci:
       Za tijesto:

·         1 kocka (40 g) svježeg kvasca
....................................................................................................................................................
·         1 žličica kristal šećera
....................................................................................................................................................
·         2 žlice maslinovog ulja, domaćeg
....................................................................................................................................................
·         250 ml tople vode
....................................................................................................................................................
·         oko 500-700 g glatkog pšenićnog brašna
....................................................................................................................................................
·         1 žličica morske soli, vrhom ravna
....................................................................................................................................................

      Za nadjev:

·         1 žlica tekućeg meda ili kristal šećera
....................................................................................................................................................
·         100 g Gorgonzola sira, narezanog na tanke kriške
....................................................................................................................................................
·         2 žlice maslinovog ulja
....................................................................................................................................................
·         svježe smokve, prepolovljene
....................................................................................................................................................
·         grančice timijana
....................................................................................................................................................


      Priprema:

·         U mlakom mlijeku rastopite svježi kvasac s žličicom šećera, dobro promiješajte da se cijeli kvasac otopi, pa pospite s malo brašna po vrhu. Ostavite oko 10 minuta na sobnoj temperaturi da se kvasac digne.
...................................................................................................................................................
·         U drugoj zdjeli pomiješajte brašno s šećerom i soli pa dodajte maslinovo ulje. Izmrvite tijesto rukama da se ulje upije, a potom dodajte dignuti kvasac. Zamijesite tijesto koje se lijepi za ruke, ali ne previše. Tijesto ne smije biti ljepljivo za radnu površinu, a mora biti žilavo. Ako je potrebno dodajte još brašna, ja to uvijek odmjerim odokativno. Tijesto premjestite na pobrašnjenu radnu ploču pa ga mijesite oko 5 minuta. Oblikujte tijesto u kuglu, stavite u plastičnu zdjelu i pokrijte suhom kuhinjskom krpom. Ostavite na sobnoj temperaturi da se diže oko 15-20 minuta.
...................................................................................................................................................
·         U međuvremenu, smokve operite, posušite i prepolovite. Gorgonzolu narežite na tanje kriške.
...................................................................................................................................................
·         Zagrijte pećnicu na 200°C. Premažite tepsiju za pizzu s malo ulja. Ostavite sa strane.
...................................................................................................................................................
·         Tijesto istresite iz zdjele nakon što se dignulo (nije potrebno da se tijesto skroz digne, što tanje to bolje). Podijelite tijesto na dva dijela ako ćete raditi 2 pizzete. Tijesto rastegnite rukama pazeći da ne popuca ili ga razvaljajte što je tanje moguće. Premijestite u tepsiju ili kalup za pečenje pizze (ja ga uvijek razvlačim rukama u tepsiji da ga ne moram premiještati).
...................................................................................................................................................
·         Tijesto premažite s maslinovim uljem, posložite kriške sira, dodajte smokve. Poprskajte smokve medom ili šećerom (ja sam koristila šećer jer se isti fino karamelizira u pečenju). Pospite s grančicama svježeg timijana.
...................................................................................................................................................
·         Pecite dok tijesto ne uhvati koricu, a gorgonzola se fino otopi, oko 15-20 minuta pazeći da dno ne zagori.
...................................................................................................................................................
·         Poslužite mlako.
...................................................................................................................................................



English version
Figs & Gorgonzola cheese Pizza
(makes 1 big or 2 small pizzas)

      You need:
       For the pizza crust:

·         40 g fresh yeast
....................................................................................................................................................
·         1 tsp granulated sugar
....................................................................................................................................................
·         2 tbsp olive oil, domestic or extra virgin
....................................................................................................................................................
·         240 ml luke-warm water
....................................................................................................................................................
·         500-700 g white plain flour (for bread)
....................................................................................................................................................
·         1 tsp sea salt
....................................................................................................................................................

      For the pizza topping:

·         1 tbsp liquid honey or granulated sugar
....................................................................................................................................................
·         100 g Gorgonzola cheese, cutted into pieces
....................................................................................................................................................
·         2 tbsp olive oil, domestic or extra virgin
....................................................................................................................................................
·         fresh figs, halved
....................................................................................................................................................
·         springs of thyme
....................................................................................................................................................


      Steps:

·         Disolve crumbled yeast in lukewarm water with sugar. Sprinkle with pinch of flour (optional) and leave aside to rise, for about 10 mins.
...................................................................................................................................................
·         In a separate bowl, combine flour with sugar and salt, then add olive oil. Mix well to make a crumble dough, then add water with yeast. Mix well until all ingredients incorporated. If necessary, add more flour to get a little sticky dough. Remove the pizza dough to the floured kitchen surface and knead for 5 minutes. Form the dough into a ball and place in a plastic bowl. Cover with clean kitchen towel. Leave aside to rise for 15-20 minutes at room temperature.
...................................................................................................................................................
·         In a meantime, slice gorgonzola cheese into thin slices.
...................................................................................................................................................
·         Preheat the oven to 400 F (200°C). Coat pizza pan with olive oil. Leave aside.
...................................................................................................................................................
·         Punch the dough down on a lighty floured kitchen surface. Devide the dough into two peaces, and roll out into rounds as thinly as possible. Place in a prepared pizza pan.
...................................................................................................................................................
·         Sprinkle each pizza dough with olive oil. Arrange cheese and figs on the top of it, sprinkle ith honey or sugar and add few springs of thyme.
...................................................................................................................................................
·         Bake pizza until the crust becomes crisp, or for about 15-20 minutes.
...................................................................................................................................................
·         Serve luke-warm.
...................................................................................................................................................

P.S. For the measurements check out the kitchen chart!

Pin It Now!

26 comments:

  1. A joj divote! Majo, spoj meni omiljenih smokvica i plavog sira, ma fenomenalno. Prošle godine sam jela tu kombinaciju u restoranu, ali su prilično škrtarili sa smokvama. Dopalo mi se jako. Ovo je bolje od restorana.
    Ova krpa okačena sa štipaljkom ti je genijalna ideja! Gledam slike i pomislim kako se ja sto godina da imam da slikam toga nikada ne bih dosetila.
    Znam kako je učiti po celi celcati dan. Tad čovek vidi kako bi mu bilo lakše njivu da ore celi dan nego da uči. Kad se samo setim svog državnog. Doduše tad smo moj suprug i ja počeli zajednički život pa državni zajedno spremali. Moš misliti kako nam je bilo lepo!

    ReplyDelete
  2. Hvala ti Jelena! :) Onda sigurno znaš kakvog je okusa otprilike, ja sam stvarno bila oduševljena!!
    Btw, i moj suprug i ja spremamo zajedno moj ispit jer on pati koliko i ja i skupa s menom :) Ma naučila sam ja sve do sada, ali uvijek se nešto nađe dok ponavljaš, a da ne spominjem kako se fino Ministarstvo sjeti prominit mi literaturu pred sam ispit, nadodat koji novi Zakon, ili ne daj Bože stavit u literaturu zakon koji je na snazi nego one stare koji više ne vride otprije par godina, sve samo kako bi nam otežali i naravno, sebi namaknuli par stotina EURa u džep...

    ReplyDelete
  3. Odlicna kombinacija! Smokve obozavaju gorgonzolu a ja obozavam obe:)
    Ja sam dve nedelje na Faks brejk ali planiram radove u basti i vas se mislim kad cu na odmor:) Mozda zbrisem za vikend:))

    ReplyDelete
  4. Malo je reci da jako volim smokve;)) Ja ih obožavaam a ova pizza izgleda primamljivo i uopšte ne bih dozvolila sebi da posumljam kakvog je ukusa. Majo, jako lepo na oko (boje su fantastične) i vuče malo na neka davna vremena... ne znam, nešto rustično ima u ovom receptu.
    Želim ti što bolju koncentraciju i uspeh sa ispitom. Jes' nedostaješ nam ali letos si nas obasipala predivnim postovima tako da sada imamo šta čitati dok ti vredno učiš:) Kad sve (uspešno) završiš naćićemo se opet:))))
    Smokvice, smokvice, smokvice... odlična pizza, eh, da mi je jutros jedna:) Pozdrav

    ReplyDelete
  5. Super izgleda. Sretno na ispitu i brz povratak u kuhinju.

    ReplyDelete
  6. Prekrasno! Izgleda toliko primamljivo da bih odmah sad sve smazala. A nešto slično nisam probala pa sam i jaaako znatiželjna.


    Sretno s ispitom!

    ReplyDelete
  7. Zanimljiva kombinacija iako znam da se smokve jako dobro slažu s sirom.Divne slikice.

    ReplyDelete
  8. Kakve boje i kakve fotke! I meni se dopala ideja sa štipaljkom, mada mislim da bi drvena malo bolje legla... :)
    Imam ih ako ti zatrebaju.

    A smokve i plavi sir pa jos na pici, fantazija. To moram da probam....

    Srećno na ispitu!

    ReplyDelete
  9. Ovakve kombinacije me privlace, ali jos nikada nista slicno nisam probala... Ali tvoje fotke me uvek bas fasciniraju!!! Zaista svaka cast! :)

    Ne znam da li da ti pozelim srecu sa ispitom, znam da to studenti ne vole, ali drzim ti palceve... :)

    ReplyDelete
  10. Maja draga ova pizza osim što je prekrasna jako je i interesantna. Zbilja kombinacija sira i smokava mora biti dobra. Još se može naći smokava pa ću je i ja isprobati , zaintrigirala si me.

    ReplyDelete
  11. interesantna kombinacija za koju sam već čula no nisam je još imala prilike isprobati, fotke su ti prekrasne

    ReplyDelete
  12. Krasan recept, kombinaciju smokava i gorgonzole još nisam probao, a doduše ove godine ni smokve nisam probao jer mi je jedno vrijeme bila tolika gužva da sam na poslu bio po cijeli dan. Još par dana da završim sa poslom pa i ja nastavljam sa mojim kužinavanjem :)

    Puno sreće ti želim sa ispitom :)

    ReplyDelete
  13. U restoranima ne jedem ,posebno ne ovakvu divotu jer ili su cijene paprene ili ne daju dovoljno :)
    Zato si ti napravila dorar izbor..kuci je najbolje i to u domacoj izvedbi..oh domace tijesto,smokvice,ma predivno !!!!!!

    ReplyDelete
  14. Zaboravila sam reci..meni kada se zuri ,a to je cesto..samo napravim tost i sve to isto serviram (pojedem)na tostu ,malo preliveno medom!!!!!:)

    ReplyDelete
  15. majo, ja već 5x dolazim kod tebe i kao hipnotizirana buljim u ove smokve. divne su, divne! i luda kombinacija, mmmm :))
    i sretno na ispitu!

    ReplyDelete
  16. I really wish I could jump in and take a bite! The pictures are so beautiful you can almost taste it.

    ReplyDelete
  17. znači ovo je slastica?!!
    obožavam smokve i obožavam gorgonzolu, baš me zanima kakvog je okusa ova kombinacija

    ReplyDelete
  18. Hvala cure :)
    @ Tamra, da "slastica" :)

    ReplyDelete
  19. Kako si Majo ovo savrseno napravila!

    ReplyDelete
  20. Draga Majo, ne znam kako mi je ovaj post promakao! Slike su fantastične, gledam i gledam, i nikako da ih se nagledam!!! Gorgonzola i smokve, kako zanimljiva kombinacija! Nisam probala, a vrlo rado bih! Ali kod nas smokve nisu kao kod vas, nije to to.

    Sretno na ispitu!!!

    ReplyDelete
  21. Fotke su upravo kao i pizza, vesele i razigrane, a u okus uopće ne sumnjam!
    Želim ti, a i uvjerena sam da što se tiče knjiga sve ide uspješno i po planu, pa da nam se brzo vratiš! :)

    ReplyDelete
  22. The photos look amazing!It just made me remember our summer vacation in Croatia when we could eat those delicious figs straight from the tree. I saw it now in the shop in Helsinki and 1 piece of figs was 0,6 EUR!

    ReplyDelete
  23. post ti vice - more i ljeto! nikad probala, nikad jela...ali budem!

    ReplyDelete
  24. Hvala cure, na žalost, ovih dana sam cijeli dan zauzeta, ovo je prvi put u proteklih 15 dana da sam upjela doći na internet duže od 10 minuta :) Hvala vam što mislite na mene, čim mi prođe ovo "krizno" vrime, imam pogledati sve zaostatke koje ste radile dok me nije bilo :) Nadam se da ste fino kuhale, još bolje papale :)

    ReplyDelete