11.07.2011

Jesen nam je dala Tart od jabuka/Autumn gives us Apple tart

Please, scroll down for recipe in English

Apple tart
Prije neki dan sam listala recepte sa svog bloga, a nekada to radim i uživam u svoj toj hrani pa se  sjetim svojih početaka i pitam se kako se uopće rodila ta ljubav prema kuhanju. Odakle je došla? I sva ta ljubav prema fotografiji, zbilja, odakle?
I onda me strafilo kao iz vedra neba: na mom blogu nema niti jednog recepta s jabukama! Kako je to moguće? Jabuke i limuni su dvije najčešće voćke na našem stolu i u kolačima. Dok sam bila dijete, mama je upravo u ovo vrijeme uvijek radila pitu od jabuka, onu s prhkim tijestom i onu s mekanim,  a to radi i danas. Otkako znam za sebe, ona to ponavlja svake godine.
Mirisi jabuke i cimeta oduvijek su mi bili asocijacija jeseni i sjećam se da bi se uvijek danima nakon ispečene pite zadržali u kući.



Kako je moguće da sam jabuke zapostavila, a uvijek, baš uvijek ih imamo u kući? Najdraže su mi one kisele, ne volim brašnaste, ali i njih pojedem kada nema nikakvih drugih. Pored toliko vrsta jabuka, više ih ni ne razlikujem, ali moram priznat da bih domaću jabuku uvijek razlikovala od one kupovne.
I tako sam odlučila iskoristiti preostale lješnjake koje nam je kum dao, napokon upotrijebiti jabuku u svojim kolačima (a da taj recept bude objavljen na blogu) i sve to lijepo zapakirati u prekrasni tart koji smo M. i ja odnijeli za naš mali brzinski jesenski piknik.
Jabukama nisam gulila koru, ali slobodno je možete oguliti. Možete ih i deblje rezati (moje kriške su bile oko 5 mm debljine), možete umijesto kokosovog mlijeka koristiti slatko vrhnje, možete dodati cimet... Jabuke su zbilja za svaku kombinaciju :)




Tart od jabuka
(za 1 tart, 24 cm)

      Potrebni sastojci:
      Za tijesto:

·         240 g glatkog pšeničnog brašna
....................................................................................................................................................
·         3 žlice kristal šećera
....................................................................................................................................................
·         4 žlice prženih mljevenih lješnjaka
....................................................................................................................................................
·         100 g maslaca, sobne temperature
....................................................................................................................................................
·         prstohvat soli
....................................................................................................................................................
·         5 žlica hladne vode
....................................................................................................................................................

      Za nadjev:

·         3 veće (kiselije) jabuke, očišćene i narezane na kriške
....................................................................................................................................................
·         2 velika jaja, lagano razmućena vilicom
....................................................................................................................................................
·         120 ml kokosovog mlijeka (ili slatkog vrhnja)
....................................................................................................................................................
·         60 g kristal šećera
....................................................................................................................................................
·         1 limun, ribana korica
....................................................................................................................................................


      Priprema:

·         Za pripremu tijesta pomiješajte brašno s soli i šećerom, dodajte mljevene lješnjake (koje ste prethodno popržili na tavici bez ulja, a potom istraljali krpom da im skinete kožicu),  te maslac narezan na listiće. Tijesto dobro izmrvite rukama da se maslac fino „otopi“ u tijestu, a potom dodajte vodu, žlicu po žlicu dok ne dobijete fino tijesto. Tijesto izvadite iz zdjele i premijesite ga par puta, a potom ga oblikujte u obliku diska, zamotajte u plastičnu vrećicu i ostavite u hladnjaku oko 30 minuta.  ...................................................................................................................................................
·         Kada je tijesto odstajalo, izvadite ga iz hladnjaka pa ga na pobrašnjenoj radnoj površini razvaljajte na tanko, u veličini vašeg kalupa za tart. Tijesto prethodno nožem odvojite od radne površine ako se slučajno zalijepilo, a potom ga rukama ili pomoću valjka za tijesto prebacite u kalup za tart. Podignite ivice tijesta uz kalup, fino ga utisnite rukama, pa vilicom nabodite dno tijesta.
......................................................................................................................................................
·         Zagrijte pećnicu na 180°C.
....................................................................................................................................................
·         Za pripremu nadjeva, jabuke narežite na tanke kriške (možete ih i oguliti), a jaja razmutite s koricom limuna i kokosovim mlijekom.
....................................................................................................................................................
·         Kriške jabuka poredajte po sirovom tijestu, a potom ih prelijte s smjesom koju ste prethodno razmutili.
....................................................................................................................................................
·         Pecite oko 30 minuta, ili više, dok tijesto ne poprimi zlatnožutu boju, a jabuke budu mekane, a nadjev pečen. Prije nego tart izvadite iz pećnice, provjerite da li je pečeno.
....................................................................................................................................................
·         Poslužite hladno.
....................................................................................................................................................



English version
Apple tart (with coconut milk)
(for a 9.5 inches tart)

      You need:
      For the crust:

·         240 g cake flour
....................................................................................................................................................
·         3 tbsp granulated sugar
....................................................................................................................................................
·         4 tbsp roasted hazelnuts, graound
....................................................................................................................................................
·         100 g butter, room temperature
....................................................................................................................................................
·         pinch of salt
....................................................................................................................................................
·         5 tbsp cold water
....................................................................................................................................................

      For the topping:

·         3 large apples, cored and sliced
....................................................................................................................................................
·         2 large eggs, beaten with a fork
....................................................................................................................................................
·         120 ml unsweetened coconut milk (or heavy whipping cream)
....................................................................................................................................................
·         60 g granulated sugar
....................................................................................................................................................
·         1 lemon, grated zest
....................................................................................................................................................


      Steps:

·         To make a crust: combine the flour with hazelnuts, salt and sugar, add butter and crumble the dough with your hands. Add the water, 1 tablespoon at time and work the dough. Wrap in plastic bag and refrigerate for 30 minutes.
...................................................................................................................................................
·         When the dough is ready to use, take it out of the fridge and roll into the shape of a circle. Garnish the tart mold and make small holes at the bottom. Leave aside.
......................................................................................................................................................
·         Preheat the oven to 350 F (180°C).
....................................................................................................................................................
·         In a small bowl, beat the eggs with the sugar, lemon zest and coconut milk.
....................................................................................................................................................
·         Arrange the slices of apple on top of the crust and pour with the egg batter.
....................................................................................................................................................
·         Bake for 30 minutes, or more, until golden brown in color. Leave to cool before eating.
....................................................................................................................................................




P.S. For the measurements check out the kitchen chart!



Pin It Now!

33 comments:

  1. Fotografije kako tarta tako i jeseni su ti PREDIVNE! A i recept mi zvuči prefino :)

    ReplyDelete
  2. I kod mene u kuci uvijek ima jabuka i to nekoliko razlicitih vrsta. Jedno su mi od omiljenog voca,
    Tart izgleda bozanstveno. A slike... opcinjena sam njima.

    ReplyDelete
  3. Vau kakav krasan tart. Nadam se da ste uživali na pikniku :)

    ReplyDelete
  4. Tvoje pite i tartovi uvijek izgledaju savršeno. Ovo je nešto prekrasno, i recept i fotke. I ja obožavam jabučice :)

    ReplyDelete
  5. Kad sam vidjela fotku, krenula sam u strahu čitati recept, jer imam u planu uskoro objaviti nešto slično na blogu. Ali nije isti recept u pitanju.

    Jabuke su jako zahvalno voće za kolače i tart ti izgleda prekrasno. Nadam se da ste se lijepo proveli na pikniku.

    ReplyDelete
  6. @ Maslinka, hvala ti! Mene je iskreno, oduševila kombinacija kokosa i jabuka :)

    @ Sanja, upravo tako. Hvala na komentaru i pohvalama :)

    @ Kranjice, hvala ti! Zaista jesmo, dobro nam je došao sunčani vikend nakon kiše i bure :)

    @ Tamara, hvala ti :) Znam koliko i ti voliš jabuke.

    ReplyDelete
  7. Majo, kakve fotke. Mrak. Zamišljam te kako sediš na ovim stepenicama kao devojčica sa kikicama i jedeš sva musava jedno parče ove pite. Jabuke su divne u svim kombinacijama a ovo kokosovo mleko mora da savršeno paše.

    ReplyDelete
  8. Gledajući ove fotografije na tren sam osjetila sve čari tvog jesenjeg piknika, cijela atmosfera je tako romantična, a tart izgleda savršeno!

    ReplyDelete
  9. Krasno izgleda, a sigurna sam da je i jako fina (mora biti, čim su jabuke unutra, njam) :-)

    ReplyDelete
  10. ni slucajno guliti ljusku :).Super izgleda!

    ReplyDelete
  11. Prekrasne fotografije, toplo mi je oko srca kad ih gledam. Šta da kažem tart cvijet. Predivno.

    ReplyDelete
  12. @ Jelena, hvala ti :) Zapravo, M. je dobia prvi komad tarta jer je on uvik nestrpljiv dok ja trčkaram kao Indijanac oko kaše, pa moram napraviti nekakav kompromis.

    @ Majo, imenjakinjo moja, ti si nepopravljiv romantik i to mi se sviđa kod tebe, a osjeti se u svakom tvom komentaru :) Hvala ti.

    @ Maki, i ja kažem. Jabukama ne gulim koru, a dok ih ribam za prhku pitu, uvijek ih naribam s korom :)

    @ Dunja, od srca ti hvala :)

    ReplyDelete
  13. i mi obožavamo jabuke i jedemo ih cijelu godinu. najčešće su voće u našem hladnjaku, a isto sam zapostavila deserte s njima. jako mi se sviđa ova pita, pogotovo dodatak kokosovog mlijeka. predivno!

    ReplyDelete
  14. Ove su mi jedne od tvojih najljepsih fotki, a jabuke obozavam!

    ReplyDelete
  15. Sviđa mi se ovaj piknik: od okruženja pa sve do okusa i mirisa...

    ReplyDelete
  16. @ Monika, tako ti to biva kada imaš nekih namirnica na pretek i žudiš za onim koje nisi probala ili dugo jela. Onda zapostaviš ono najjednostavnije :)

    @ jasenka, hvala ti. Moram ti priznat da su i meni isto :)

    @ Jubistacha, hvala ti od srca :)

    ReplyDelete
  17. ja sam neko vrijeme jela jabuke u enormno velikim količinama, naročito u klolačima. skoro svaki drugi dan smo mama i ja pravile pitu od jabuka sa zapečenim snijegom od bjelanjaka i totalno sam se predozirala jabukama, pa ih sad baš i ne koristim previše :D

    ali vratiti će se jednom sigurno na moj jelovnik :)
    ova tvoja pita izgleda divno!

    ReplyDelete
  18. Majo, divne fotke!!! Predivne! A i tart je fenomenalan, sa puuunooo voca! :) Jako mi se dopada... I svidja mi se sto nisi ljustila jabuke... :)

    ReplyDelete
  19. Slike su tako artisticke..tart je zasvaku pohvalu .Ma kakva jesen jabuka ovde uvek ima a ovo se mora probati;)

    ReplyDelete
  20. Maja prekrasan je post ! Pravi jesenski ugođaj. Slike su ti zbilja prekrasne, a tart je posebno dobar. Ja sam ljubitelj jabuka i ne prođe dan da ne pojedem barem jednu jabuku. Doma je jabuka često i u kolačima, a mama je radila kolač sličan tvome tartu , tijesto i isto ovako je slagala jabuke ali u četvrtastom plehu. Pokazati ću joj i tvoj recept, ali ću prije svega ja nju iznenaditi sa ovim tartom !

    ReplyDelete
  21. Ja sam se nauzivala u fotkama, kao i uvek kada dodjem do tebe:) Tart je predivan, mada nisam od onih koji su nešto ludi za njima... Pozdravček

    ReplyDelete
  22. Prvo, fotke su predivne! <3 Boje, motivi...
    Obožavam jabuke i kokos i mislim,da čemo ovo probati!

    Pozdrav, C&T

    ReplyDelete
  23. @ Moonea, i ja sam je također skroz zapostavila. Mislim da čak nisam napravila niti jedan kolač od jabuka otkako sam počela blogati, a što je baš tužno jer jabuka je zaista zdravo voće i zaslužuje pažnju :)

    @ Miki, hvala ti :)

    @ Dzoli, hvala :) Upravo tako, i kod nas jabuka uvijek ima :)

    @ Branka moja, nadam se da će vam se svidjeti :) Ja sam prvi puta probala kombinaciju koksovog mlijeka i jabuka i znala sam da će mis e svidjeti. Kokosovo mlijeko ide stvarno u sve pa me niti ne čudi da se dobro spojilo s jabukama. Mi smo u svakom slučaju uživali :)

    @ Nale, hvala ti :) Ja sam uvijek za tart :)

    @ C&T, hvala :)

    ReplyDelete
  24. Fenomenalan, neznam sta bih drugo rekla.Sjane fotkice Majče!!!

    ReplyDelete
  25. jabuke često koristim u kolačima ili na bilo koji drugi način, a najradije onako svježe pogotovo sad dok još imamo naše domaće
    ova kombinacija je odlična, jedino ne mogu si zamisliti kako se ovo kokosovo mlijeko uklapa i zato moram isprobati jer me baš kopka kakvog je okusa

    ReplyDelete
  26. s jabukama ne možeš pogriješiti, jako me zanima kakva je kombinacija s kokosovim mlijekom?

    ReplyDelete
  27. Hvala cure :)

    @ Tamara i Nina, meni je kokosovo mlijeko zakon u svemu, a super mi se složilo i s jabukama. Ako ga volite, nećete pogriješiti :)

    ReplyDelete
  28. I just love fruit tart and this looks so yummy. I am drooling here and your styling is amazing.. love that rock (stairs?) back ground !

    ReplyDelete
  29. Kanakana, thank you so much :)
    Yes, it's old rock stairs, we always do picnic there. It's untouched piece of nature :)

    ReplyDelete
  30. oh my goodness Maja, your photography is spectacular! and that apple tart looks amazing.

    ReplyDelete
  31. odlicne fotografije! jedne od onih kojima bih rado ukrasila vlastitu kuhinju.

    ReplyDelete
  32. Odličan tart i još bolje fotografije!

    ReplyDelete
  33. Hi maja - This is lovely! The apple tart looks mega delicious with the nature as its backdrop. Only if we can do picnic all the time:) I like that you used ground hazelnut in the crust too. Yummy!

    ReplyDelete