Please, scroll down for recipe in English
Pin It Now!
Osjetite li hladnoću koja vas zebe za
lice dok udišete miris naloženih peći i drva u zraku?
Volim taj osjećaj! Miris
drva i kestena koji se peku, arome kolača i mirisi šume koje širi jelka, samo
su neki od podsjetnika na prosinac. Mjesec radosti.
Dok sam bila dijete, u stanu smo imali
pećicu na drva. Vikendom, najčešće nedjeljom, otišli bi na selo na bakino rodno
imanje i pobrali grančice ispod drveća ili posjekli koje staro stablo. Ta drva
bismo spremili za ogrijev zimi, a kada je vani bilo hladnije pećica je gorila
punom parom. Sjećam se da su prijatelji stalno dolazili kod nas, sjedili bismo
u krugu ispred pećice i grijali se, promatrali vatru kako pucketa, a odrasli bi
nam s vremena na vrijeme dopustili da otvorimo donja vratašca pećice i ubacimo
koju koricu badema ili grančicu koje bi rasplamsale vatricu.
Prosinac mi je jedan od najdražih
mjeseci. Nije to samo zato jer sam rođena u prosincu, mjesecu koji označava
kraj jedne i početak nove godine. Ima tu još nešto čarobno: toplina obiteljskog
doma, miris svježe ispečenog kruha, arome kolača. Lampice jelke, jaslice i
mahovina. Toplina u srcu, bakine ruke koje te uče praviti kolače, mamini
savjeti...
Bakini kolačići uvijek su bili najbolji i
najjednostavniji, a njihova čar leži upravo u tome što ih ne jedete cijelu
godinu već samo za rijetke prilike. Božić, Uskrs. Nema u njima ništa čarobno,
najjednostavniji su keksići od prhkog tijesta, a koji se tope u ustima. Što
duže stoje, sve su bolji, mekši... Upravo zbog toga su čarobni...
Tutorial kako pobojati drvenu dasku za slikavanje
|
I ukoliko nekoga zanima, evo mali tutorial kako napraviti sebi podlogu za
slikavanje, a da vam izgleda kao stara drvena daska od stola.
Onog koga ne
zanima, može odmah prijeći na recept :)
Već par dana dobivam upite na mail u vezi
daske/dasaka na kojima fotkam svoju hranu pa sam odlučila napisati par savjeta
o tome. Daleko od toga da sam stručnjak jer o drvu i bojama nemam pojma pa se
neću niti upuštati u rasprave o tome, ali mogu vam napisati par savjeta koji su
kod mene upalili.
Moj djed je bio stolar, dok sam bila mala
uvijek sam ga gledala kako radi i uvijek sam mu pomagala. No, njega sam
izgubila dosta rano tako da sam većinu toga amaterski sama naučila budući volim
raditi s rukama, a nema zadovoljnije osobe od one koja sama nešto izradi :)
Ovu dasku koju često vidite na mojim
slikama (prethodni postovi), stara je daska od nekog stola, ja sam samo
ispilala nogice od nekog drugog drvenog stola i spojila ga u mini stolić koji
ponosno stoji na mom balkonu. Prije par godina sama sam nam napravila drveni
okvir i u njega razapela mrežu za komarce koja je zapravo služila od najezde skakavaca.
Sada je na redu nova daska za
slikavanje. Kažem daska, a ne stolić. Jako je jednostavno i svatko to može
napraviti :) Samo slijedite upute, koristite boje kako sam navela, ali možete se snaći i vidjeti što već imate kod kuće od boja za drvo ili zid.
Da krenemo. Sve što vam je potrebno jest: mali
komadić stare svijeće, deblji kist za boju, smeđa boja za drvo, bijela boja za
zid (pomiješana u omjeru s vodom kao za bojanje zidova, može i gušće), komadić
brusnog papira te stara drvena daska, po mogućnosti ravna. Sami odredite koja
vam veličina daske odgovara jer sami najbolje znate što ćete na njoj slikavati
i kakav je vaš stil fotografija.
Vjerojatno vaš podrum, tavan ili
susjedova konoba/klet krije svakakve
stare daske, špretploče, stare police nekog ormara i sl. Nemojte se ustručavati
pitati, budite malo snalažljivi. Uzmite onu koja je najravnija i već izrezana,
bez čavla. Moja je veličine otprilike oko 30x100 cm (debljina 1 cm).
Idealno bi bilo da je
vaša daska već tamno smeđe boje (mahagonij ili druga boja), no ukoliko nije, ne brinite. Sami ćemo je obojati,
a malena kantica boje (najmanja koju nađete u prodaji biti će vam i previše)
košta svega 13-ak kuna/2 eura. Ukoliko smatrate da vam se takva investicija isplati,
možete nastaviti čitati dalje :)
Dakle, na vanjskoj površini ili na balkonu (kao u mom slučaju) poslažite stare
novine kako ne biste obojali i pločice, pa na njih stavite drvenu dasku. Drvenu
dasku pobrišite mokrom krpom i posušite. Premažite dasku smeđom bojom za drvo,
neka vam potezi kista budu ravni. Neka boja bude gušća, dajte 2 sloja
boje, a svaki osušite. Ostavite da se boja potpuno osuši na zraku. Najbolje da je ostavite preko noći ili 24 sata da se osuši. Potpuno
osušenu smeđu boju premažite starom svijećom (voskom) u par poteza. Nemojte
premazati cijelu površinu daske jer na premazanim mjestima boja će se slabije
hvatati, a to će vam dati stari efekt drva. Dakle, nakon što ste u par poteza
premazali drvo voskom, uzmite bijelu boju (ja nisam imala boju za drvo već sam
uzela običnu boju za zidove. Dakle, uzela sam ono što sam imala kod kuće) pa
premažite u tankom sloju preko smeđe boje. Sami procjenite da li vam se
boja sviđa ili ćete dati još jedan premaz. Ako želite izgled starog drva,
nemojte boju lakirati lakom za drvo. Pustite neka se bijela boja potpuno osuši,
a potom s srednje hrapavim brusnim papirom na par mjesta pobrusite bijelu boju s
daske laganim potezima. Neka potezi budu lagani kako ne biste skinuli i smeđu boju. Neka izgleda kao da je s godinama boja ispala s nje :) Možete je čak i zarezati oštrim nožem (kao što sam ja napravila).
Dasku koju sam napravila na ovaj način
možete vidjeti na gornjoj (trećoj po redu) slici. Nadam se da sam barem malo
pomogla :)
Ukoliko ste propustili moje prethodne
postove, ne zaboravite, darivanje još uvijek traje do 29.prosinca ove godine :)
Sretni blagdani vama i vašoj obitelji!
Bakini prhki blagdanski keksići
(za dvije tepsije 41x36 cm)
Potrebni sastojci:
·
500 g glatkog pšeničnog brašna,
tip 550 + još ukoliko je potrebno
....................................................................................................................................................
·
200 g kristal šećera
....................................................................................................................................................
·
2 cijela jaja, sobne temperature
....................................................................................................................................................
·
200 g maslaca (ili masti), sobne
temperature
....................................................................................................................................................
·
120 g mljevenih badema
....................................................................................................................................................
·
1 limun, ribana korica
....................................................................................................................................................
·
1 žličica bourbon vanilije u
prahu, po želji
....................................................................................................................................................
·
2 žličice praška za pecivo
....................................................................................................................................................
·
prstohvat soli
....................................................................................................................................................
·
pekmez ili marmelada po želji (ja
sam upotrijebila domaće jagode i marelice)
....................................................................................................................................................
·
šećer u prahu, za posipanje
....................................................................................................................................................
Priprema:
·
U većoj plastičnoj zdjeli
pomiješajte brašno sa soli, šećerom, praškom za pecivo, mljevenim bademima,
koricom limuna i vanilijom u prahu. Smjesu dobro izmiješajte, a potom dodajte
maslac narezan na kockice ili listiće pa tijesto razmrvite rukama kako bi se
maslac upio u tijesto. Dodajte jaja te ukoliko je potrebno još brašna, malo po
malo, dok ne zamijesite glatko prhko tijesto koje se ne lijepi za ruke. Nemojte
pretjerivati s brašnom jer će vam keksići biti tvrdi.
...................................................................................................................................................
·
Zagrijte pećnicu na 180°C. Tepsije
za pečenje premažite s malo otopljenog maslaca i pobrašnite u tankom sloju.
Ostavite sa strane.
....................................................................................................................................................
·
Tijesto za keksiće nije potrebno
ostavljati da odstoji, niti ga je potrebno stavljati na hladno. Razvaljajte ga
na pobrašnjenoj kuhinjskoj podlozi, na debljinu oko 0.3 cm. Nemojte da tijesto
bude debelo ako ćete keksiće spajati pekmezom. Ovo je idealna debljina jer u
njima već ima praška za pecivo pa će se malkice i dignuti u pečenju.
....................................................................................................................................................
·
Tijesto izrežite kalupićima za
kolače u raznim oblicima po želji, a ako se s kalupićem ne podignu od površine,
tupim nožem ih podignite i poslažite u pripremljenu tepsiju. Možete ih slagati
jedne do drugih, s razmakom od primjerice 0.5 cm jer neće puno narasti. Vodite
računa da imate dovoljno keksića za spajanje. Ostatak tijesta ponovno razvaljajte
na tanko pa opet izrezujte dok sve ne upotrijebite.
....................................................................................................................................................
·
Keksiće pecite 7-8 minuta.
Dovoljno je da su keksići poprimili blijedo žućkastu boju, nemojte čekati da
vam zagore jer se jako brzo zapeku. Odvojite ih od tepsije tupim nožem,
istresite u zdjelu i pustite da se ohlade.
...................................................................................................................................................
·
Ohlađene keksiće spajajte pekmezom
po želji, a potom pospite šećerom u prahu.
...................................................................................................................................................
·
Zatvoreni u limene kutijice keksići
mogu trajati do 7 dana. Svakim danom su sve bolji i mekši :)
...................................................................................................................................................
English version
I love recipes with a story. They are
more interesting, more real and taste better :)
This is quite an old recipe. They are tender and delicate with
a wonderful almond flavor.
I think you will find these
cookies to be oh-so-yummy.
Now that the
Holidays are coming, I’m getting out all of my recipes that I only make at this
wonderful time of year, such as these Grandma's rustic cookies. I love having
these baking tradition that help connect all the childhood memories.
December is my
absolute favorite time of the year!
If you mised my last blog post, the giveaway is still open until Decembar 29th 2011. Happy holidays everyone :)
Grandma's rustic Christmas cookies
(makes 2 dozen cookies)
You need:
·
500 g all-purpose flour +
more if needed
....................................................................................................................................................
·
200 g granulated sugar
....................................................................................................................................................
·
2 whole eggs, room temperature
....................................................................................................................................................
·
200 g fat or
butter, room temperature
....................................................................................................................................................
·
120 g almond meal
....................................................................................................................................................
·
1 lemon, finely grated zest
....................................................................................................................................................
·
1 tsp vanilla bourbon powder
....................................................................................................................................................
·
2 tsp baking powder
....................................................................................................................................................
·
pinch of salt
....................................................................................................................................................
·
jam (I use apricot and
strawberry), powdered sugar
....................................................................................................................................................
Steps:
·
In the bowl, combine flour with
salt, sugar, baking powder, almond meal, lemon zest and vanilla powder. Add the
butter (or fat) and work this mixture into crumbs. Add the eggs and continue to
work. Add more flour if needed, one tablespoon at a time and work until the
dough detaches from the bowl.
...................................................................................................................................................
·
Preheat the oven to 350 F (180°C).
Prepare baking pans. Set aside.
....................................................................................................................................................
·
Roll out cookie dough to about
1/8-inch (0.3 cm) thick. Cut the dough with
a cookie cutter dipped in flour. Cut enough dough to have tops and bottoms.
Transfer the cut outs to a baking pan (no need to be spaced). Repeat with the
remaining dough.
....................................................................................................................................................
·
Bake for 7-8 minutes.
...................................................................................................................................................
·
Remove cookies from the pan and
cool completely.
...................................................................................................................................................
·
When ready to fill, invert the
bottom cookie and spread with about ½-1 tsp of jam. Gently place on top of the
jam making sandwich cookie. Dust a top cookie with powdered sugar. Store up to
one week. They're even better the next day :)
...................................................................................................................................................
Hvala za tutorial, morat ću to prenjeti svom muškarcu-on je zadužen za takve radove ;)
ReplyDeleteP.S. u zadnje vrijeme sve više mi se jedu upravo jednostavni bakini keksići!
Mnogo lep post!!! Emotivan, romantičan, a onda i vrlo koristan - već neko vreme čežnjivo gledam podloge na kojima neki blogeri prave kompoziciju i baš sam se pitala odakle im. Hvala na poduci!
ReplyDeletePrekrasni ti keksići, obožavam ih!
ReplyDeleteI tutorial, meni se jako sviđa ova tvoja ideja da se daska malo nožem zareže, odlično mi to izgleda
uvijek zamišljam peć na drva u svojoj zamišljenoj maloj kućici. i ja se sjećam tog mirisa i topline koju samo peć na drva može dati.a keksići su kao i svi bakini, divni!!
ReplyDeleteHvala cure :) Nadam se da će vam tutorial biti koristan, nije bitno kolika je daska, taj stari štih drva odlično izgleda na slikama :) jednog dana ću si napraviti takav stol :)
ReplyDeleteDaske i ja sama preuređujem i bojam, kao i stare okvire za slike kupljene na buvljacima. obožavam raditi s rukama i nečemu dati novi život. Tvoja daska je baš krasna, rustikalna. Keksići su klasični, ali za Božić klasika nekako najviše i paše. Ja uvijek imam poriv peći tradicionalne kolače za blagdane, nostalgija valjda :)
ReplyDeleteKrasni keksići.
ReplyDeleteDobar tutorial. Super mi je fora ovo sa nožem.
U slučaju da netko ne može naći daske, ja sam svoje kupila u Bauhausu - riječ je o već gotovim neofarbanim policama.
ReplyDeleteToliko puta sam se pitala (a nikad se nisam sjetila pitati na glas :D ) kako si napravila ove rezove. Jako me razveselilo kad sam pročitala kako ih je jednostavno napraviti.
Keksići su prekrasni, a i sigurno super ukusni i mekani. Baš je krasan prosinac!
Veliki sam obožavatelj ovakvog tipa keksića,oni su mi nezaobilazni,krasan tutorial,taj dio mi je posebno zanimljiv,jer obožavam tako kreativne stvarčice,i svaka ideja mi je itekako korisna..lijep ti pozdrav!
ReplyDeleteHej, baš gledam i listam koliko sam toga propustio...Što se tiče daske i uputa za njenu izradu jako mi se svidjelo, pogotovo ovaj dio sa voskom. Svega imam kod kuće tako da ću se ovih dana baciti u izradu. Imam jednu onu moju bijelu, ali kako sam bio uzeo zelene daske (tek sam kasnije uvidio grešku) sve su se iskrivile nakon što su se osušile, ali isto dobro sve služi.
ReplyDeletešto se tiče samog recepta, keksići izgledaju izvrsno, pravi Božićni, a još k tome su stari i bakini tako da kod izrade takvih recepata jednostavno greške nema :)
predivne su slike a keksi izgledaju vrlo ukusno.
ReplyDeletei lijepo sto si objavila ovakav tutorial.
Divni, bakini keksici... :)
ReplyDeleteOdlican tutorijal si napisala! Ja vec imam takvu dasku, ali verujem da ce mnogima koristiti... Mi smo do prosle godine bili u gradnji kuce, pa nam je ostalo tako raznih dasaka koje ja sada koristim i sredjujem... :)
Pozdrav veliki!!! :)
Bas sam dovukla neke letve iy podruma i palniram da ih sredjujem, tutorijal kao narucen! HVala!
ReplyDeleteUzivala sam citajuci post, jako romanticno :)
keksići su krasni, obavezni za blagdane!
ReplyDeletesuper ti je daska i uputa za izradu :) moja je baš spremna za doradu.
Sve mi se cini da cemo posle ovog tvog posta svi da se bacimo na majstorisanje, a neki pre to ga i u potragu za daskama (kao ja na primer;))...hvala puno na tutorijalu, a keksici su mi bas pravi blagdanski, svidja mi se sto ima limunove korice u njima.:)))
ReplyDeleteThank you for introducing your grandma's cookie recipe. They look delicious and you took beautiful photography of cookies. I recently took pictures of cookies (it was my 2nd time taking cookie pictures) and it was horrible.... I guess I'm not used to it and I just didn't know how to take them so deliciously like you did!
ReplyDeletezanimljivo, i moj dido je stolar :)
ReplyDeletei sjećam se da sam kao dijete tu njegovu radionu smatrala zemljom čudesa...hrpa brukvica (čavlića), daščica, farbi raznoraznih i jedna od najdražih stvari u mom domu je banak koji je didu koristio zadnjih 20 godina. tirkizno plavi, sa mrljicama i točkicama boja. kako god bi nešto farbao tako je to ostavljalo pečat na banku. na njemu sjedim, na njemu mi stoji laptop, na njemu fotografiram...obožavam ga :)
i ostala mi je ljubav prema drvu zauvijek usađena. a on je zaslužan :)
često obrađujem daske, a još češće ih skupljam po cesti :D pogotovo ako prolazim nekim selom, pa ugledam neku divoticu uz ogradu ili cestu...obicno zastanem i žicam :))
ovi keksiću su mi jedni od najdražih :) još kad je između neka fina marmelada..onda doslovno vrište ''Booožić!!'' :)))
nije me bilo neko vrijeme, ali evo, od danas, redovita sam i sa čitanjem i komentiranjem :)
btw. darujem i ja nešto na svom blogu pa svrati. možda budeš sretne ruke, nikad ne znaš :)
Hvala vam svima na komentarima :)
ReplyDelete@ Moonea, i ja imam takav banak, samo šta je moj svijetlo smeđi, boje senfa :)
@ Nami, your pictures are gorgeous, absolutely stuning! Thank you for compliments :)
I ja uživam i predblagdansko i blagdansko vrijeme, ovaj mjesec je zbilja naljepši mjesec u godini. Posebno mi se sviđa druženje uz vatricu koja pucketa, a sviđaju mi se i ovi keksići. Stari, dobri, zapravo najbolji i jako su ti lijepi !
ReplyDeleteThey look great. Would love for you to share your pictures with us over at foodepix.com.
ReplyDeleteHvala ti Majče!Ovo je veeelika pomoć!
ReplyDelete