12.13.2011

U kuhinji s La Tartine Gourmande: Preokrenuti kolač od jabuka, kefira, maslinovog ulja i lješnjaka/Cooking with La Tartine Gourmande: Seasonal upside down Apple cake

Please, scroll down for recipe in English


Ovaj kolač od jabuka, kao i sve ostalo što smo M. i ja isprobali od Bée, nas je oduševio!
Tijesto kolača je uobičajeno tijesto rađeno na principu voćnih pita naših baka (čaša ulja, čaša šećera, 2 čaše brašna, čaša jogurta). 
Od originalnog recepta izmijenila sam slijedeće: dodala sam veću količinu maslinovog ulja, smanjila sam dozu jabuka, umijesto oraha stavila sam lješnjake, a umijesto jogurta koristila sam kefir. Naime, već dulje vrijeme koristim Tibetansku gljivu (hvala Nina!) i obožavam njen kiseli okus. Osim što je zdrava pa je jedem na tone sa žlicom, od nje možete napraviti kruh, ali i kolače. Odlična mi je u kombinaciji s biskvitnim tijestima koja ispadnu meka i pahuljasta, a kada se kolač ohladi, biskvit nije ni malo suh. Ako nemate Tibetansku gljivu (sve o njenoj ljekovitosti i kefiru koji stvara možete pročitati na internetu), ili ne možete kupiti kefir, možete koristiti običan tekući jogurt u ovom receptu.



Ovog puta koristila sam samo 2 manje jabuke i poslagala sam ih u obliku cvijeta na dno kalupa. Drugi puta ću koristiti više jabuka, tako da ću ih prvo poredati poput cvijeta na dno kalupa, a preko toga dodati još sloj jabuka po cijelom kalupu, potom preliti tijestom.
Pravi sezonski receptić koji bih preporučila svakome! Kod nas hvala Bogu jabuka uvijek ima :)
Ovo je moja verzija ovog kolača. 
Original recept možete pogledati ovdje.



Preokrenuti kolač od jabuka, kefira, maslinovog ulja i lješnjaka
(za 1 kolač, 24 cm)

      Potrebni sastojci:

·         3 jabuke srednje veličine, oguljene i narezane na tanke ploške
...................................................................................................................................................
·         2 žlice maslaca
...................................................................................................................................................
·         1/4 žličice  cimeta u prahu
...................................................................................................................................................
·         130 g kristal šećera + 2 žlice kristal šećera
....................................................................................................................................................
·         50 g mljevenih lješnjaka, prženih
....................................................................................................................................................
·         120 ml kefira ili jogurta
....................................................................................................................................................
·         120 ml maslinovog ulja
....................................................................................................................................................
·         240 g glatkog pšeničnog brašna + još ukoliko je potrebno
....................................................................................................................................................
·         3 cijela jaja
....................................................................................................................................................
·         2 žličice praška za pecivo
....................................................................................................................................................
·         1 žličica sode bikarbone
....................................................................................................................................................
·         1 žličica bourbon vanilije u prahu
....................................................................................................................................................
·         prstohvat soli
....................................................................................................................................................


       Priprema:

·         Zagrijte pećnicu na 180°C. Kalup za pečenje torti premažite u tankom sloju s otopljenim maslacem, a potom pospite s malo brašna. Otresite ostatak brašna. Ostavite sa strane.
...................................................................................................................................................
·         Lješnjake stavite na papir za pečenje pa ih popecite u pećnici ili u bržoj varijanti na tavici bez dodatka ulja. Sameljite ih u blenderu.
....................................................................................................................................................
·         Jabuke operite, ogulite pa narežite na tanke ploške. Jabukama ne morate odstraniti sredinu, dovoljno je izvaditi samo koštice.
....................................................................................................................................................
·         U široj tavi rastopite maslac s cimetom i šećerom pa na to poslažite kriške jabuka. Neka se kuhaju oko 2-3 minute sa svake strane. Nemojte da se raspadnu u kuhanju. Ovisno o vrsti jabuka, neke će odmah biti mekane, a neke će trebati kuhati dulje.
...................................................................................................................................................
·         Kriške jabuka poslažite po dnu pripremljenog kalupa.
...................................................................................................................................................
·         U većoj zdjeli, izmiksajte kefir s šećerom. Dodajte vaniliju, jaja, maslinovo ulje. Stalno miksajući dodajte malo po malo brašna, sol, prašak za pecivo i sodu bikarbonu. Na kraju silikonskom lopaticom umiješajte lješnjake.
...................................................................................................................................................
·         Ulijte pripremljeno tijesto preko jabuka pa pecite oko 20-30 minuta. Provjerite čačkalicom da li je kolač pečen prije nego ga izvadite iz pećnice.
...................................................................................................................................................
·         Ostavite kolač da se ohladi, a potom ga izvadite iz kalupa i poslužite.
...................................................................................................................................................



English version

We were absolutely thrilled with this seasonal apple cake. There is no doubt that whatever Béa makes is fantastic! This cake is one of the many yummy things I tried.
I made this cake with some changes. I use hazelnuts instead of nuts and instead of yogurt I use kefir. I love kefir in the cake batter – it makes the cake so yummy and soft.
You need to try this cake! Adapted from La Tartine Gourmande.



 Upside down Apple cake with Olive oil, cinnamon and hazelnuts
(makes 9-inch round mold)


      You need:

·         3 medium-sized apples, peeled and thin sliced
...................................................................................................................................................
·         2 tbsp butter
...................................................................................................................................................
·         1/4 tsp cinnamon
...................................................................................................................................................
·         130 g + 2 tbsp granulated sugar
....................................................................................................................................................
·         50 g  hazelnut meal
....................................................................................................................................................
·         120 ml kefir or yogurt
....................................................................................................................................................
·         120 ml olive oil
....................................................................................................................................................
·         240 g all-purpose flour + more if needed
....................................................................................................................................................
·         3 whole eggs
....................................................................................................................................................
·         2 tsp baking powder
....................................................................................................................................................
·         1 tsp baking soda
....................................................................................................................................................
·         1 tsp bourbon vanilla powder
....................................................................................................................................................
·         pinch of salt
....................................................................................................................................................


       Steps:

·         Preheat the oven at 350 F (180°C). Butter a round 9-inch mold.
...................................................................................................................................................
·         Place the hazelnuts on a baking sheet and roast them until fragrant (about 7 minutes). Remove and cool them; chop coarsely and set aside.
....................................................................................................................................................
·         Wash the apples and slice them finely. Do not core them, but remove the seeds.
....................................................................................................................................................
·         In a non-stick frying pan, heat 2 tbsp butter on medium heat and add the apple slices with the cinnamon and 2 tbsp sugar. Toss well and cook for 2-3 minutes, or until slightly tender.
...................................................................................................................................................
·         Arrange the apple slices at the bottom of the mold.
...................................................................................................................................................
·         In a large bowl, pour the sour milk with the sugar. Add the vanilla, the eggs and then the olive oil. In the end, add flour, salt, baking powder and soda. Stirr in the batter hazelnut meal.
...................................................................................................................................................
·         Pour the batter over the apples and bake the cake for about 20-30 minutes, or until the toothpick inserted in the cake comes out dry.
...................................................................................................................................................
·         Let the cake cool and then unmold on a rack.
...................................................................................................................................................


P.S. For the measurements check out the kitchen chart!


Pin It Now!

20 comments:

  1. Odlično, sviđa mi se dodatak jogurta u biskvitu. I ja bih zamijenila orahe ;)
    P.S. ključ je savršen. Jel ima neku funkciju ili je to samo uspomena iz starih vremena?

    ReplyDelete
  2. Prekrasna dekoracija, a biskvit izgleda jako sočno.

    ReplyDelete
  3. Lep kolač, a kakva trava, slika, detalji.... Baš sam uživala.

    ReplyDelete
  4. La Tartine Gourmande bio je prvi strani blog koji sam počela redovito čitati i pratiti i uvijek se rado vraćam na taj inspirativni blog. Odličan recept i jako lijepa prezentacija :)

    ReplyDelete
  5. Hvala vam na komentarima :)

    @ Jubistacha, hvala ti :) Nekako su mi lješnjaci više išli uz jabuke, a imala sam i domaćih... Ključ je od stare konobe koja još stoji pored rodne kuće moje bake :)

    @ Tamara, hvala ti :)

    @ Opasna, baš mi je drago :)

    @ Monika, La Tartine Gourmande i meni je bio prvi strani blog kojeg redovito pratim i uživam :)

    ReplyDelete
  6. Torta je predivna, često mi baš pašu ovakvi kolači!! :D

    ReplyDelete
  7. I da, da ne zaboravim, i ja volim La tartine gourmande, uvijek je inspiracija! A fotke su ti stvarno prelijepe i baš si prekrasno prezentirala ovaj kolač, toliko da bih sa slike uzela komadić! ;)))

    ReplyDelete
  8. Kolaci sa jabukama su mi slabost, jos nisam naisla na neki koji me razocarao. Ovde mi se posebno svidja sto si orase zamenila lesnikom, a mogu da zamislim mekocu biskvita sa maslinovim uljem i kefirom.

    Odlicna prezentacija i divan kljuc.

    ReplyDelete
  9. Super izgleda. Obožavam kolače sa jabukama.

    ReplyDelete
  10. Krasno ti ovo izgleda!
    Ja sam jedno vrijeme imala tu gljivu i kefir od nje je zaista čisto zdravlje u čaši. Onda mi ju se nije dalo pestovati pa sam ju proslijedila drugima :)

    ReplyDelete
  11. Predivne fotografije!!! Tako žive boje su me oraspoložile u ovaj sivi dan! Još samo da mi je parče ove lepe torte. Dopada mi se što si orahe zamenila lešnicima, oni daju kolačima malo lepši, drugačiji ukus, naročito u kombinaciji sa jabukama.

    ReplyDelete
  12. Predivan kolacic sa jabukama..Svidjaju mi se i tvoje fotkice!!!!

    ReplyDelete
  13. La Tartine Gourmande rado i redovito posjećujem, ne samo zbog receptata nego i zbog krasne prezentacije jela. Apropo prezentacija, draga Majo, pa kod tebe je i zimi proljeće, ove fotkice su mi uljepšale dan :) Ključ je genijalan! Kolače s jabukama inače volim u svakoj formi, tako da ne sumnjam da će mi se i ovaj svidjeti, tako da recept bilježim!

    ReplyDelete
  14. Hvala vam svima na komentarima :)

    ReplyDelete
  15. Kolac izgleda jako fino i socno, a ti si ga predivno fotkala! :) Inace, vec dugo zelim nabaviti Tibetansku gljivu, ali ovde je niko nema. Dosta sam cula o njenoj lekovitosti, a i obozavam kefir! :)

    ReplyDelete
  16. Majo, dopada mi se kako pronalaziš recepte sa jednostavnim sastojcima koji su svima dostupni i koji su ekonomični i pretvaraš i prava remek dela. Dopadaju mi se i izmene. Gljivu tibetansku nisam probala iako je ovde neko vreme bila prava pomama za njom. Stavljam na listu za probati, a kefir, e verovala ili ne ni to nisam probala a ima da se kupi. Šta sve nisam novo probala ove godine.

    ReplyDelete
  17. Maja ovo je fantastično ! zainteresirala si me i za kolač i za Tibetansku gljivu, malo ću detaljnije pogledati o njoj, a do tada isprobati kolač sa kupovnim kefirom, djeluje mi baš odlično ! Slike su ti posebno lijepe !

    ReplyDelete
  18. Naš ti je fin ovaj kolač i ja nešto u poslednje vreme razmišljam o prevrnutom kolaču ali sa kruškama! Fotkice su ti baš lepe...

    ReplyDelete
  19. What a beautiful upside-down apple cake! I've seen pineapple ones often, but not apple cake. This looks like what my kids would enjoy!

    ReplyDelete
  20. preokrenuti kolač od jabuka sam radila ali skroz po drugom receptu
    zanimljiv mi je doatak lješnjaka jer i ja ih radije koristim nego orahe

    ReplyDelete