Please, scroll down for recipe in English
English version
Pin It Now!
Nisam osoba koja slavi rođendane u
velikom društvu, više sam povučeniji tip osobe koja voli provesti mirnu večer s
dragim ili u krugu prijatelja i obitelji, u laganom razgovoru :)
No, jesam osoba koja se s vremena na
vrijeme voli počastiti finim stvarima, a ova torta je jedna od njih. Nije
rođendan svaki dan, pa sam se ove godine sama sebe odlučila počastiti THE tortom :) Onom čokoladnom, romantičnijom, ženstvenijom varijantom!
Čokoladne napasti ove godine odlučila sam
napraviti nešto malo ranije budući da na sam dan rođendana neću biti kod kuće,
ali ću vam objaviti kratki post o pobjedniku darivanja. Za one koji su slučajno
propustili, slobodno se možete još uključiti jer do 29.prosinca 2011.
Da krenemo malo na tortu: što se tiče sastojaka, ako se već upuštate u pravljenje ove torte, nemojte
škrtariti i kupiti nekvalitetnu tamnu čokoladu. Ja uobičajeno koristim tamne
čokolade s 74% kakaa od Lindta, a od čokolade za kuhanje s 52% kakaa koristim Kuverturu.
Nakon što sam stotinu puta napravila ovu tortu i za nas i za rođendane meni
jako dragih prijateljica (prepoznat će se one), otkrila sam da je ta
kombinacija najbolja.
I još nešto. Vrhnje za šlag. Nabolji i
najukusniji mousse ispada s vrhnjem za šlag od Vindije (Z'bregov). Možete
koristiti i Haltu, Hoplu i druga vrhnja, ali ta zaslađena varijanta potpuno mijenja
na okusu ove torte, a onda to nije to! Iako su takva vrhnja duplo jeftinija,
toplo preporučujem Vindiju. Uostalom, mousse je bolji, čvršći i ne topi se tako lako.
U duhu Božićnih blagdana, donosim vam
malo sniježnih pahulja s našeg puta :) U Dalmaciji
sniejg padne možda jednom u 10 godina, pa svaki nagovještaj odlaska u malo
hladnije krajeve meni predstavlja veliku sreću!
Hvala vam svima koji ste i ovu godinu
bili uz mene, svojim komentarima, toplim riječima i posjetima. Hvala vam što me
pratite :)
Želim vam blagoslovljen Božić i sretnu Novu
Godinu! Nadam se da će vas slijedeća godina ispuniti predivnim stvarima.
Onom čemu se nadate. Smijehom. Hranom.
Da ćete naučiti kuhati. Oni koji znaju kuhati, da će imati više inspiracije.
Punu kuhinju svježih začina, miris cimeta Božićnih kolača, miris svježe pečenog
kruha. Da budete u krugu prijatelja i obitelji.
Sve što vam ova
godina nije donijela, a želite si da vam slijedeća donese!
Čokoladna mousse torta
(za 1 tortu, 26 cm)
Potrebni sastojci:
Za biskvit:
·
4 cijela jaja, sobne temperature
....................................................................................................................................................
·
200 g kristal šećera
....................................................................................................................................................
·
250 g maslaca, sobne temperature
....................................................................................................................................................
·
200 g čokolade za kuhanje, 52%
kakaa
....................................................................................................................................................
·
4 žlice glatkog pšeničnog brašna,
tip 550
....................................................................................................................................................
·
2 žličice praška za pecivo
....................................................................................................................................................
·
prstohvat soli
....................................................................................................................................................
·
120 ml mlijeka, za prelijevanje
biskvita
....................................................................................................................................................
Za mousse od tamne čokolade:
·
1 litra vrhnja za šlag (Vindija)
....................................................................................................................................................
·
200 g tamne čokolade, 74% kakaa
....................................................................................................................................................
·
200 g čokolade za kuhanje, 52%
kakaa
....................................................................................................................................................
·
prstohvat soli
....................................................................................................................................................
Priprema:
Priprema biskvita:
·
Zagrijte pećnicu na 170°C. Kalup
za torte premažite s malo otopljenog maslaca pa pospite s malo brašna. Otresite
ostatak brašna pa kalup ostavite sa strane.
...................................................................................................................................................
·
Nalomite čokoladu i narežite
maslac pa sve zajedno otopite na pari, stalno miješajući dok ne dobijete finu,
tekuću teksturu čokolade. Skinite s vatre pa lagano ohladite na sobnoj
temperaturi, oko 5 minuta.
....................................................................................................................................................
·
Žumanjke istucite s šećerom dok ne
dobijete gustu, svijetložutu smjesu. U žumanjke dodajte otopljenu čokoladu pa
dobro izmiksajte. Dodajte brašno pomiješano s praškom za pecivo pa izmiksajte
dok se svi sastojci ne spoje u kompaktnu smjesu. Ostavite sa strane.
....................................................................................................................................................
·
U drugoj zdjeli istucite bjelanjke
u čvrsti šlag pa dodajte, malo po malo, smjesi žumanjaka i čokolade. Dobro
izmiksajte.
...................................................................................................................................................
·
Pripremljenu smjesu izlijte u
kalup za torte. Ako je potrebno, poravnajte da biskvit bude ravan.
...................................................................................................................................................
·
Pecite biskvit oko 30-40 minuta.
Čačkalicom umočenom u sredinu biskvita provjerite da li je pečen. Izvadite
biskvit iz pećnice, nemojte ga vaditi iz kalupa. Još vrućeg prelijte ga s
mlijekom pa potpuno ohladite na sobnoj temperaturi. Ja u ovom koraku uobičajeno
50 g tamne čokolade (s 74% kakaa) otopim u mlijeku pa nakapam po tijestu.
Mlijeko omekša topli biskvit, a čokolada se fino upije.
...................................................................................................................................................
Za mousse od tamne čokolade:
·
Pomiješajte vrhnje za šlag s obje
vrste čokolade koju ste nalomili na kockice. Stavite zagrijavati na laganoj
vatri sve dok se čokolada potpuno ne otopi. Stalno miješajte dok tekućina ne zavrije. Skinite s vatre i
ostavite oko 10-15 minuta da se ohladi na sobnoj temperaturi.
...................................................................................................................................................
·
Nakon što se krema ohladila, ona
će se malkice stisnuti. Potom je prelijte preko potpuno ohlađenog biskvita.
Kalup protresite par puta rukama kako biste uklonili eventualne mjehuriće
zraka. Ostavite u hladnjaku par sati dok se mousse ne stisne.
....................................................................................................................................................
So, my 28th birthday is in a few days and I decided to make a
special occasion cake, THE cake :)
Just mine Birthday Cake! This is my
favorite chocolate cake, so full of flavors, so romantic. I just love it! Hope
you will too :)
P.S. For neater slices, dip your knife in
hot water before cutting each slice.
Since I made this cake a few days
earlier, we were free to travel, to enjoy the Christmas spirit, to enjoy the snow.
I wish you all a fantastic new year. I
hope it’s filled with a lot of incredible things. Laughter. Food. Everything
you hope for.
Chocolate mousse Cake
(makes 9-inch round cake, serves 12)
You need:
For the base:
·
4 whole eggs
....................................................................................................................................................
·
200 g granulated sugar
....................................................................................................................................................
·
250 g butter, room
temperature
....................................................................................................................................................
·
200 g milk chocolate, 52 %
cocoa
....................................................................................................................................................
·
4 tbsp all-purpose flour
....................................................................................................................................................
·
2 tsp baking powder
....................................................................................................................................................
·
pinch of salt
....................................................................................................................................................
·
120 ml milk
....................................................................................................................................................
For the Dark chocolate mousse:
·
1 liter whipping cream
....................................................................................................................................................
·
200 g dark chocolate, 74%
cocoa
....................................................................................................................................................
·
200 g milk chocolate, 52%
cocoa
....................................................................................................................................................
·
pinch of salt
....................................................................................................................................................
Steps:
For the base:
·
Preheat the oven at 340 F (170°C). Butter bottom and sides of a 9-inch
mold. Set aside.
...................................................................................................................................................
·
Melt butter and chocolate in large
heatproof bowl set over saucepan filled with 1-inch of barely simmering water,
stirring occasionally until smooth. Remove from heat and cool mixture slightly,
about 5 minutes. Set aside.
....................................................................................................................................................
·
In stand mixer fitted with whisk
attachment, beat egg yolks with sugar until pale and light yellow in colour.
Gently fold in chocolate, whisk well. Add flour mixed with baking powder, one
tablespoon at time. Set aside.
....................................................................................................................................................
·
In another bowl, beat egg whites
at medium speed until foamy. Using whisk, fold beaten egg whites into chocolate
mixture to lighten, one tablespoon at time.
...................................................................................................................................................
·
Transfer batter to prepared cake
mold, gently smoothing top with offset spatula.
...................................................................................................................................................
·
Bake for 30-40 minutes, or until
cake has risen, is firm around edges and center has just but is still soft.
...................................................................................................................................................
·
Remove the cake from the oven and
pour with milk. In this step you can melt 50 g Bitterweet chocolate with milk
and pour over the worm cake base. It's wonderful!
...................................................................................................................................................
·
Transfer cake to wire rack to cool
completely, about 30 minutes. Do not remove cake from the pan!
...................................................................................................................................................
For the Dark chocolate mousse:
·
Combine whipping cream with
chopped chocolate, melt in large saucepan set on the medium heat, continuously
stirring, until smooth. Cook for 5 minutes until boil.
...................................................................................................................................................
·
Remove from heat and cool
slightly, for 10-15 minutes.
....................................................................................................................................................
·
Pour over the completely cooled
chocolate cake base. Gently tap pan on counter 2-3 times to remove any large
air bubbles. Set in the refregerator for few hours.
....................................................................................................................................................
P.S. For the measurements check out the
kitchen chart!
Divna torta za rođendan tako jedn mlade i lijepe osobe koju sam imala čast i upoznati,sve najljepše od srca i za nadolazeće blagdane iako ja iskreno je jedva čekam da prođe godina ova nažalost nije mi bila neka.
ReplyDeleteTorta je divna
ajmeeeeeeeee.. radila sam nešto slično nedavno, i baš mislim da ću pripremit jednu za Novu Godinu kao udarnu bombu :)samo u receptu koji ja imam mousse se izlijeva topal na tijesto, tako da se dio njega upije u tijesto koje bude dodatno mekano i čokoladno.
ReplyDeleteJa sam isto zaključila da je kod ovakvih kolača najbitnije kakvi su sastojci. hople i ostale na biljnoj bazi sam odlučila potpuno izbaciti, jer mi jednostavno sve pokvare.
a s Lindt čokoladom ne može loše ispast nikako :)
Obradovao me je recept, jer volim ovu tortu, a nisam je do sada pravila.
ReplyDeleteObzirom da nećeš biti tada tu, a i da se ja nešto ne sludim: želim ti sve baš, baš najbolje povodom rođendana, dobro zdravlje i da ti se ostvari samo jedna želja, ali najveća! Želim ti, takođe, srećan Božić, mir i blagostanje.
Hvala vam svima na komentarima, željama i čestitkama :)
ReplyDelete@ Dilajla, hvala ti :) Također želim tebi i tvojoj obitelji sve najbolje povodom blagdana!
@ Tena, ja na taj način radim istu ovu tortu samo što u mousse-u zamijenim čokolade sa 400 g bijele čokolade. Toplo izlijem na čokoladni biskvit i bijela čokolada se fino upije i biskvit bude prošaran :) Znam iz vlastitog iskustva, a i iz iskustva drugih ljudi da Vindija vrhnje za šlag najbolje uspjeva u ovoj kombinaciji. Jednom mi se taj bijeli mousse sa Hoplom nije uopće stisnuo, mada sam naknadno i umiješala želatinu u njega. Dobro vrhnje znači čuda :) Oni koji ne mogu nabaviti vrhnje od Vindije, preporučam da uzmu neku masniju verziju vrhnja, da bude gusto, a ne tekuće :)
@ Opasna, Hvala ti od srca :) Ja sam ovu tortu imala na vjenčanju, radila mi ju je prijateljica od koje sam inače i dobila originalan recept. Planula je za čas :)
Ovo je torta po mom guštu.
ReplyDeleteSretan rođendan:)
Specijalna torta doista. Sretan ti rođendan i sve najbolje u nadolazećim blagdanima!
ReplyDeleteMajo, želim ti sretan rođendan i sve najbolje! Torta je fenomanelna, prava čokoladna dekadencija. Predivno!
ReplyDeleteMajo, da ti ne želi unapred srećan rođendan, to ću ostaviti za kasnije, nego da kažem da si prava mala vrednica. Ja isto rođendane slavim u intimnom porodičnom društvu a gozbi planiram danima, ako ne i mesecima unapred. Jedne godine je kineski meni, pa američki, pa salate samo, pa onda meksički... Torta ti je božanstvena i mislim da nema osobe kojoj se ne bi svidela, a oni koji ne vole tamnu čokoladu, ako ih ima, neka je preskoče, biće više za ostale.
ReplyDeleteImenjakinjo moja sretan ti rodjendan i nastupajući praznici! Torta je potpuno po mom ukusu i po sastojcim i po izgledu. Bijeli stalak za tortu (na slici) je prelijep.
ReplyDeleteSretan ti rođendan i sve najbolje povodom blagdana
ReplyDeletetorta em odlično izgleda, em je odličnog okusa, nema se što prigovarati
Želim ti sve najbolje za rođendan draga Maja, neka ti se ostvari sve ono što si i sama želiš! :) Torta je savršenstvo, obožavam ovakve dekadentne, a opet lagane pahuljaste čokoladne torte (lagane zbog kvalitetnih sastojaka). Amoram ti reć da sam se rastopila gledajući ove tvoje fotografije u snijegu, prekrasno. najveća želja mi je da barem jednom provedem Božić u nekoj planini, okružena snijegom, na totalno starinski način. :)
ReplyDeleteHvala vam svima od srca :)
ReplyDeleteBijeli stalak za tortu sam kupila u Mercatora, za 80 kn ako koga zanima. Ima sada još i lijepših, a možete ih naći i u darovnim dućanima :)
Sretan rođkas!!!
ReplyDeleteHvala na lijepim željama za iduću godinu!
Sretan rođendan. Ovo je stvarno THE torta. Moram ju isprobati. Imamo isti stalak, samo što je moj bio skuplji i kupljen je u Kerumu.
ReplyDeleteOsvojile su me ove fotke prekricene snijegom :)
ReplyDeleteMajo, torta ti je fenomenalna! Uživaj i želim ti prekrasne blagdane.
Kao i uvek - divno :) Očarana sam tvojim cvetnim postavkama za fotografisanje, to sam već jednomm onako naširoko objasnila :) Srećan rođendan, Božići Novogodišnji praznici :) Biće to dobra godina!!
ReplyDeleteDivna, ultra cokoladna torta! Veliki smo ljubitelji ovakvih slatkisa i moramo ju probati... :)
ReplyDeleteZelim ti unapred sve najlepse za rodjendan, ali nadam se da cu se setiti cestitati i tog dana... :)
Divnu yelju si nam svima uputila za praznike. Jako lepo receno... :)
Draga Majo, sve najlepse za rodjendan i svako dobro u novoj godini i za praznike koji su prd nama, lepo nam se provedi a tortica je san snova, ma nema nista bolje od cokolade!;)))
ReplyDeleteHvala vam svima od srca na čestitkama, na komentarima, na tome što me pratite... Drago mi je da vam se sviđa tortica, ovo je moja omiljena čokoladna. Može se napraviti i u verziji bijele čokolade :)
ReplyDelete@ Mila, hvala ti!
Btw, ako koga zanima, na FB stranici Dalmatia Gourmande ima nagradna igrica i za Božić dijelim neke od svojih tkanina koje ste imali prilike vidjeti na slikicama i još neke koje nisu stigle doći na red na slikicama... Malo iznenađenje :)
Prelepo, sve je prelepo, tortica, fotke snežne idile, želje...
ReplyDeleteDraga moja želim ti srećan rođendan i predstojeće praznike, mnogo sreće i da sve bude baš onako kako si ti sama poželela, pozdrav!
Joj, prelepa!Draga Majo, hvala na lepim željama i food blog prijateljstvu!Sretni praznici!
ReplyDeleteHi! You are wonderful! I love your recipes! I posted the videos of fountain show in Antalya, please check it! Thanks..
ReplyDeletehttp://antalya-magnificent-city.blogspot.com/
prekrasna za torta, obožavam ovako bogate čokoladne torte!!
ReplyDeleteželim ti sretan rođendan i blagoslovljen Božić!
Draga Maja,torta je odlična ! Prava, fina, ženska, ....., slavljenička, Sretan Ti rođendan ! Uz najljepše želje !
ReplyDeleteTebi i tvojima želim Sretan Božić i prekrasne , vesele blagdane !
Čokolada, mousse .... I'm in heaven! :)
ReplyDeleteSretan ti rođendan prije svega i još mnogo finih recepata i oku ugodnih postova!
Sretan Božić i Nova godina tebi i tvojim dragima! :)
Wow kakva torta!!! Divota :) a tek fotke sa snijegom :( kod nas ga još nema! :(
ReplyDeleteHvala vam svima na komentarima i lijepim željama :)
ReplyDeleteisprobano za moj rođendan i bila je odličnaa!!!:))) nažalost nisam slikala, ali naći će se sigurno opet na mom stolu a onda će pasti i koja slika:)
ReplyDeleteHvala vam svima na komentarima, drago mi je da vam se torta dopada :)
ReplyDelete@2cocoNuts, hvala ti što si je isprobala i drago mi je da ti se svidila :)
:) svaka torta sa ovoliko čokolade je moj favorit :)
ReplyDelete