4.01.2012

Uskrsna Pinca - gost post za Culinary with me/Sweet Easter bread (Sirnica, Pinca), a guest post for Culinary with me

Please, scroll down for English version

Sweet Easter bread

Jedna od prvih asocijacija na Uskrs u Hrvatskoj je svakako slatki kruh - poznat kao Pinca (u kontinentalnoj Hrvatskoj) ili Sirnica (u Dalmaciji). Riječ je o slatkom kruhu aromatiziranom grožđicama, rumom, koricom limuna ili naranče te ružinom vodicom. Uobičajeno je okruglog oblika, s križem po sredini koji predstavlja simbol razapinjanja Isusa Krista. 
U vrijeme Uskrsa, ali i par tjedana ranije, uobičajeno ga možete naći u svim prodavaonicama u Dalmaciji. Kod nas je Sirnica peče dan prije Uskrsa, na Uskršnje jutro poslažemo je u košaricu s kuhanim i obojanim jajima, pa je nosimo na svetu misu da je svećenik blagoslovi. Blagoslovljena Sirnica jede se i daje prijateljima i obitelji kao simbol dobrih želja, zdravlja i blagostanja.
Naravno, ono što je nama bilo zanimljivije kao djeci jest običaj bojanja pisanica, tvrdo kuhanih jaja koja na Uskršnje jutro, nakon što smo ih blagoslovili jedemo tako da se "borimo" s jajima u rukama. Igra otprilike izgleda ovako: dvije osobe uzmu, svaka po svoje jaje u ruku i onda se "tuckaju". Pobjednik je onaj čije jaje izdrži dulje, a da ne pukne. Nakon što je jaje puklo, očistimo ga i pojedemo :)
Recept za Sirnicu je tradicionalni recept moje bake koji sam ja malo doradila.
Recept je objavljen na predivnom blogu Culinary with me, autorice Vanie iz Bugarske koja je nedavno bila moj gost. Kada me Vania zamolila da sudjelujem u njenom Uskrsnom projektu, sa zadovoljstvom sam prihvatila. Recept je već prošle godine objavljen na mom blogu, na našem jeziku možete ga pogledati ovdje.



English version

I am guest posting on Culinary with me!
One of the first association of Easter in Croatia is a Sweet Easter bread also known as Pinca (in continental part of Croatia) or Sirnica (in Dalmatian coast), flavored with raisins, rum, rosewater and citrus zest. It is shaped into a round loaf that is marked with a cross to symbolize the Crucifixion of Christ.  It's actually similar to hot cross buns, but in larger form. 
At any time of year, but especially Springtime, this recipe can be found in bakeries and people's homes. In Dalmatia, people bake Sirnica on Great Saturday, the day before Easter, and it's symbol of good wishes.


Of course there are also Easter eggs called Pisanice, the most popular Easter custom in Croatia ;) At the end of Easter week, brightly painted eggs are given as gifts. Rather than an Easter-egg "hunt", in Dalmatia there's an Easter egg "fight". Everyone chooses an egg from a basket and hits it against their adversary's egg. The winner is the one who emerges with an intact egg.
I’m sure many of you have memories of Easter traditions from your homes like I do.
This is my Granny's traditional recipe for Sweet Easter Bread.

Thank you Vania for inviting me to be a part of yours Easter project. 
I feel honoured to share a dish from Croatia on Culinary with me, please, check out the recipe! 

Pin It Now!

22 comments:

  1. Predivno, bas lijep nacin da predstavis obicaje iz Dalmacije za Uskrs. Prekrasno prezentovano kao i uvijek.

    ReplyDelete
  2. Divan post,jako lijepa prezentacija, slike me uvijek posebno oduševe:)

    ReplyDelete
  3. prekrasna ti je pinca i bravo za gostovanje! :)

    ReplyDelete
  4. Jako lijepa priča i gost post :) Sirnica ti super izgleda. :)

    ReplyDelete
  5. Pan de pascua maravilloso tiene un aspecto exquisito y tentador,me encanta el pan tradicional,el nido es espectacular,feliz pascua llena de bendiciones,abrazos hugs,hugs.

    ReplyDelete
  6. mene zanima čime si bojala ova plava jaja, je li to kupus možda ili ipak umjetne boje?

    ReplyDelete
  7. Hvala vam svima na komentarima :)

    @ Tena, jaja sam probušila s obje strane i iskoristila za Sirnicu, a ljuske sam obojala tirkiznom akrilnom bojom. Kada se boja osušila uzela sam stari kist, deblji, pomočila ga u smeđu akrilnu boju i na jaja crtala točkice.

    ReplyDelete
  8. Predivno izgleda a fotke tako vesele i lepe... super, super...

    ReplyDelete
  9. Prekrasna ti je pinca i baš lijepo da će i u Bugarskoj uživati u ovom receptu i fotografijama :)

    ReplyDelete
  10. Fantastično, fotografije su extra!

    ReplyDelete
  11. Prekrasne fotke, meni omiljena plava boja i divno gnijezdo. Sviđa mi se kako si obojala jaja i bravo za gostovanje.

    ReplyDelete
  12. Maja jako lijepo si prikazala Uskršnju tradiciju pince i kuhanih jaja. Pinca ti je odlična i krasno izgleda. A slika jaja u košarici mi je prekrasna !

    ReplyDelete
  13. That sounds so flavorful and looks perfect for a special treat. Love the last photo .. so cute and colorful!

    ReplyDelete
  14. Krasna mi je ova zadnja fotografija! Uzivajte :-))!

    ReplyDelete
  15. Hvala vam svima na komentarima!

    ReplyDelete
  16. Potpisujem Lusitaniu, odlicna poslednja fotografija! I divan post :)

    ReplyDelete
  17. lijep post i super za gostovanje :)
    ovo gnijezdo je divno, fotka isto!

    ReplyDelete
  18. Prekrasna pogača :)
    I ova zadnja fotografija, di je ovo plavo (pomalo) točkasto jaje mi je odlična!

    Nadam se da si se lijepo provela za Uskrs i da si uživala u dugom vikendu :)

    ReplyDelete