6.06.2012

Pašteta od tunjevine/Tuna fish pate

Please, scroll down for recipe in English


Uvijek kada malo zatopli i zapuše lagani povjetarac s mora, nas dvoje zajedničkim snagama spremamo paštetu od tunjevine. Zamislite da stojite naslonjeni na željeznoj balkonskoj ogradi, gledate more i brodice koje su krenule u jutarnji ribolov, a do vas dopre miris soli u zraku. Mislite da je to nemoguće? Ja zaista osjećam miris soli i mora u zraku, valjda je to tako kada odrastete na moru pa vas svaki krik galeba i dodir sunca na koži mami na ljeto i morsku hranu. Ako ste ikada ljetovali u blizini mora, onda znate što znači ujutro ustati i odšetati do balkona. Udahnuti miris soli i mora. Probati pravo maslinovo ulje ili nešto morsko. Sa paštetom od tunjevine uvijek započnemo ljeto :)
Prošli petak smo se okupili kod nas u stanu čisto da u krugu prijatelja proslavimo položeni pravosudni ispit, a što sam odmah iskoristila za jednu laganu paštetu od tunjevine. Recept sam prije sigurno nekih 10ak godina dobila od jedne bake, prave dalmatinke i otkako sam ga probala, nikada ga više nisam promjenila. Uvijek kada je neka veća fešta svi traže moju paštetu od tunjevine, a radim je u troduplo većim dozama. Savršena je uz domaći kruh, krekere ili prepečenac.


Nemojte da vas zbuni parmezan u sastojcima, zbog njega pašteta dobiva na svojoj pikantnosti.
U zagradama sam navela proizvode koje ja koristim pri izradi ove paštete, a ukoliko ih ne možete naći ili smatrate da su drugi bolji, slobodno ih upotrijebite. Samo pazite da vam sirni namaz bude jako kremast, a tunjevina u komadićima ružićaste boje (ona siva kod nas ne dolazi u obzir zbog koncentracije olova u sebi i uvijek biramo domaće proizvode).
Uživajte u dašku mirisa mora :)




Pašteta od tunjevine
 (za 8 osoba)


      Potrebni sastojci:

·       320 g tune u biljnom ulju, komadići
....................................................................................................................................................
·       300 g sirnog namaza (Dukatela)
....................................................................................................................................................
·       80 g ribanog parmezana, sušenog
....................................................................................................................................................
·       300 g majoneze (Zvijezda)
....................................................................................................................................................
·       1/2 limuna (sok)
....................................................................................................................................................
·       1/2 žličice senfa, po želji
....................................................................................................................................................
·       kapari, po želji
...................................................................................................................................................
·       krekeri ili prepečenac za posluživanje
....................................................................................................................................................

     
      Priprema:

·       Komadiće tunjevine iz konzerve ocijedite od ulja.
...................................................................................................................................................
·       Tunjevinu pomiješajte s sirnim namazom, majonezom, senfom, sokom limuna te na kraju s parmezanom. Sve dobro promiješajte, dodajte kapare i ostavite u hladnjaku najmanje 2 sata da se ohladi prije posluživanja.
...................................................................................................................................................
·       Poslužite uz krekere, prepečenac, domaći kruh ili napravite kanapee. Možete ju pojesti i na žlicu kao što to ja uobičajeno napravim :)
...................................................................................................................................................



English version

Tuna fish pate
(serves 8)


      You need:

·       320 g tuna chunks in brine, drained
....................................................................................................................................................
·       300 g soft cream cheese, softened
....................................................................................................................................................
·       80 g Parmesan cheese, grated and dried
....................................................................................................................................................
·       300 g mayonnaise
....................................................................................................................................................
·       1/2 lemon (juice)
....................................................................................................................................................
·       1/2 tsp mustard, optional
....................................................................................................................................................
·       capers, optional
...................................................................................................................................................
·       crackers, homemade bread or toast, to serve
....................................................................................................................................................

      
      Steps:

·       Combine the drained tuna with cream cheese, mayonnaise, mustard, lemon juice and parmesan. Add capers at the end.
...................................................................................................................................................
·       Mix well until mixture becomes a very pale color. Put into a bowl and leave in refrigerator at least 2 hours before serving.
...................................................................................................................................................
·       Serve with crackers, homemade bread or toast.
...................................................................................................................................................


 P.S. For the measurements check out the kitchen chart!

Pin It Now!

34 comments:

  1. Obozavam more i miris soli, bas ti zavidim jer je to u proljece jos ljepse, dok je mirno i nema previse ljidi:) uf jedvs cekam da zavrse rokovi, vec se vidim na plazi:)
    pasteta izgleda jako fino:)
    i cestitam jos jednom na pravosudnom, i mene to ceka:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala ti :) I želim ti svu sreću s ispitima, još malo izdrži :)

      Delete
  2. Sve sam zamislila. I galebove i miris mora. :) Odrasla sam na moru i ne bih mogla da zamislim da ne živim pored vode. Sada sam more zamenila rekom. :) Ima galebova ali nema mirisa. :( Tvoja pašteta je divna. Moraću da je isprobam.

    ReplyDelete
  3. Aww, jako lijepo izgleda. Ja radim bez majoneze, ali nije tako kremasta. Morat ću isprobati ovu verziju. Sigurno je dobra uz dodatak kapara ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Draga, ja miješam majonezu i krem sir da razblaži majonezu. Nisam još probala bez nje :) Kad mi nema kapara, onda mi uvijek nešto fali u pašteti. Uostalom, kapari su afrodizijak, antioksidans i jako su ljekoviti. I stari Grci su govorili da Mediteran počinje tamo gdje kapari samoniklo rastu :)

      Delete
  4. Delicious! That i something I really love. Perfect with afew slices of cucumber and raw onion rings.

    Cheers,

    Rosa

    ReplyDelete
  5. Oboyavam tunu, i sve u veyi nje. Volim da pravim i domace pastete i namaye, mnogo su mi ukusnije od kupovnih!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala ti Vera :) U tome se definitivno slažem :)

      Delete
  6. Obožavam paštetu od tune, pogotovo u kombinaciji s domaćim kruhom od tikvica i češnjaka. Često ju napravim za vikend doručak.
    Parmezan mi je definitivno iznenađenje u receptu, morat ću sljedeći put probati. Što se majoneze tiče, meni je Tommy zakon za ovu paštetu.
    Opisi balkona kraj mora (mirisa i zvukova) su toliko živopisni da je moja terasica na trenutak postala taj balkon.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tamara, hvala ti! Da, i meni je parmezan bio iznenađenje kad sam ju prvi put probala i bila sam baš skeptična, ali na kraju se savršeno uklopio i dao joj pikantnost :)

      Delete
  7. Tako si nam lijepo docarala svoje jutro.Ljetna jutra na moru znaju stvarno biti divna i meni je to najdrazi dio dana kad sam na odmoru, pogotovo volim na trznicu skroz rano.
    Pasteta je divna, nisam je sama pravila, ali zvuce mi odlicno svi sastojci. I prekrasno prezentovana, kao i uvijek :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala ti Gordana! Nadam se da ćeš imati takva jutra i ove godine na odmoru :)

      Delete
  8. svatko ima neki tajni sastojak u pašteti od tune.ja ponekad stavim mrvu kiselih krastavaca ili kockice kisele paprike!
    sljedeći put poslušati ću tvoj savjet i dodati parmezan!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tamara, hvala ti! Kiseli krastavci mi zvuče odlično, pokušat ću ih drugi puta naribati u paštetu :)

      Delete
  9. Točno tako i ja radim, samo bez sirnog namaza i provjereno je super fina! I uvijek mi se sviđa što se osjete komadići tunjevine unutra, ništa se ne miksa. I parmezan odlično paše, istina :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anja, izgleda da imamo puno sličnih recepata, šta mi se jako sviđa :) Hvala ti!

      Delete
  10. e! more, sol, galebovi, mirisi, tuna... :) divota!
    pašteta izgleda odlično, sviđa mi se ideja s parmezanom.
    majonezu ne jedem baš često a u tim rijetkim situacijama kad mi se nađe na tanjuru obavezno je razblažena ;)

    ReplyDelete
  11. kapari i tuna su zakon :) jako mi se sviđa dodatak parmezana, to mi nikad nije palo na pamet i definitivno ću usvojit!
    morski zrak drukčije miriše nego ovaj naš kontinentalni, i ja ga tako volim, tu sol u zraku

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tamara, hvala ti! Samo ti usvoji, bit će mi drago da ti se svidi :)

      Delete
  12. Ja obožavam tunu. Ponekad se mi čini, da je jedem previše :).Pašteta izgleda odlično!

    ReplyDelete
  13. Aaaa, kako ti zavidim na tom pogledu... Jako bih volela da živim na moru. To malo što leti provedemo na obali je prekratko...
    Pašteta je divna i praviću je sigurno!!!

    ReplyDelete
  14. A joj, kao da stojim sa tobom na balkonu i osećam tu so u vazduhu. Ja sam na toj pašteti živela dok sam ispite spremala. Moj recept ima u sebi i sitno seckana kuvana jaja koja se i ne primete, a parmezan sam obavezno dodavala samo sam ga preko posipala. Idealno posluženje za goste.

    ReplyDelete
  15. I just ate crackers without any spread. Wish that I have this to eat with my crackers. This looks delicious, Maja!

    ReplyDelete
  16. I never heard of it before, but I love tuna and that should be enough reason for me to try this :)
    PS: I hope you enter the DMBLGiT (the photography challenge, I am hosting this month) Your photos are gorgeous!

    ReplyDelete
  17. Izvrsna pašteta :) Uz već standardni recept za paštetu od tunjevine kojeg imam, neko vrijeme sam radio paštetu i sa sirnim namazom uz dodatak malo fino naribanih kiselih krastavaca i tabasca. Ovaj tvoj dodatak parmezana mi se jako sviđa :)
    P.S. Zdjelica ti je baš krasna :)

    ReplyDelete
  18. Odlicno!!
    Cesto je pravim jer premazujem sendvice s njom,jako je volimo ..mozda se razlikuje za neke nijanse ali tu je to !!

    ReplyDelete
  19. Hvala ti na ovom lijepom opisu jutra na moru. Jutros se probudim, zvuk pneumatske busilice. Izadem na terasu, nebo sivo. Nista za to, uz kavu cu zazmiriti. Dok sam spremila kavu, izlio se pljusak. Izvadila vestu, zima je. No, uz tvoj opis odulutah nakratko na more! :) Ja u pastetu dodam kisele krastvce ili kapare. Nisam probala s parmezanom,, zapamtit cu tu ideju.

    ReplyDelete
  20. Odlično izgleda! Provjerene stvari ne treba mijenjati.

    ReplyDelete
  21. paštetu od tune radim po skroz drugačijem receptu, sirni namaz i parmezan ne stavljam ali vjerujem da je dobar dodatak, isprobat ću
    a što se tiče jutra nam moru, ah, sanjam o tome i već brojim dane, možda baš tamo isprobam ovu paštetu :)

    ReplyDelete