7.19.2012

Šinjorina smokva i Smokvenjak/Miss Fig & Fig Cake (traditional Dalmatian cake)

Please, scroll down for recipe in English



Smjestila se uz sam rub, točno iza kamena koji su naslagani jedan preko drugog u dugi niz uskog seoskog puta. Dozvala me svojim velikim listovima i granama punim svježih plodova, sva ponosita i zavodljiva na tom komadiću škrte zemlje. Šinjorina smokva.
Tu, u hladu pod njenom krošnjom sakrila sam se od sunca koje neumorno prži i slušala veselu pjesmu cvrčaka, tihe šapate smokve koja je pričala priče nekih davnih vremena, darivajući me najslasnijim plodovima ugrijanim na dalmatinskom suncu.
Skinula sam sandale i dopustila da mi bosi tabani dotaknu tu zemlju punu kamenja iz koje raste ova plamenita voćka. Tu bih mogla zauvijek ostati! Sjedim i jedem onako sočne smokve, izvana zelene, unutra crvene i pitam se: -„Ima li što bolje?“ i nastavih dalje. Promatram stare kamene kuće, neke već i napuštene. Vidim staru gustirnu i kotlić za vađenje vode iz nje s ručno napravljenim mornarskim konopom, a nedaleko od nje uredno zasađene plantaže maslina i vinove loze. Dalmacija je svuda oko mene.
Smokva, ta divna Mediteranska voćka, predstavlja tradiciju dalmatinske prehrane, a jede se od pamtivijeka ili kao svježa ili kao suha. U Dalmaciji smokava ima u izobilju, možete ih naći u vrtovima, okućnicama ili uz cestu, a uobičajeno rastu pojedinačno. Bez puno truda i upotrebe motike, zasađena u škrtoj zemlji, smokva uvijek daje slatke plodove.

Figs
Svježe smokve najčešće se jedu samo oprane, ali može se napraviti i džem, a ako ga još kuhate na kominu na drvima, prava je delicija! Možete ih poslužiti s gorgonzolom ili pak zapeći s medom.
Od suhih smokava najčešće se rade likeri kojima možete dodati grančicu lavande. Suhe smokve upotrijebljavaju se i za izradu blagdanskih kolača.
Najpoznatiji tradicionalni kolač Dalmacije koji se radi od suhih smokava  jest Smokvenjak.
Smokvenjak potječe s otoka Cresa gdje se receptura i tradicija i danas brižno čuva.
Izvorno je predstavljao hranu težaka koji su se umorni vraćali s cjelodnevnih radova u polju, masleniku ili vinogradu. Kako je danas Smokvenjak prava delicija, radimo ga samo za blagdane, Božić i Uskrs, gdje se maleni komadići gostima ponude uz aperitiv – travaricu, lozovaču ili prošek, a može se jesti i s kruhom. Tradicionalno se radi u okruglom obliku ili u obliku salame.
Ono što je zanimljivo jest da u njega možete dodati lozovaču, no u mojoj obitelji tradicionalno se dodaje Travarica.
Travarica jest rakija (najčešće lozovača) u koju dodajete ljekovito bilje. Recepture su različite pa čak i u istoj obitelji recepti mogu varirati ovisno do toga što vam se nađe pri ruci. Kada radim Travaricu onda uobičajeno na litru lozovače bez dodataka šećera stavim grančicu smilja koje se bere prije nego što procvjeta, par listova svježe kadulje, polovicu mahune rogača, 2-3 bobice šmrike, 2-3 ploda drače, grančicu koromača. Sve se zatvori i ostavi na tamnom mjestu da odstoji od 2 tjedna do mjesec dana.
* Recept je već bio objavljen na blogu, ali sam ga malo izmijenila u sastojcima. Svakako probajte dodati suhe grožđice :)



 Smokvenjak
  (za 1 kolač)
 

      Potrebni sastojci:

·       500 g suhih smokava
....................................................................................................................................................
·       ½ dl Travarice ili lozovače
....................................................................................................................................................
·       150 g grublje sjeckanih ili mljevenih badema
....................................................................................................................................................
·       1/2 grančice koromača
....................................................................................................................................................
·       1 žlica suhih grožđica, po želji
....................................................................................................................................................

   
      Priprema:

·       Suhe smokve sameljite na mašini za meso ili u blenderu.
...................................................................................................................................................
·       Bademe također sameljite ili grublje nasjeckajte. Vodite računa o tome da ukoliko su vam bademi sitniji, smjesa će biti kompaktnija za izradu.
...................................................................................................................................................
·       Suhim smokvama dodajte rakiju i sitno sjeckani koromač pa dobro izmiješajte. Od smjese oblikujte salamu ili plosnate „polpetice“.
...................................................................................................................................................
·       Osušite ih u pećnici na 80°C oko 40 minuta.
...................................................................................................................................................
·       Smokvenjak zamotajte u foliju i pustite da se potpuno ohladi prije konzumiranja kako biste ga mogli narezati. Ovako pripremljeni kolač može stajati i do nekoliko mjeseci.
....................................................................................................................................................
·       Poslužite uz rakiju.
....................................................................................................................................................

Travarica (Dalmatian herb brandy)

English version

Smokvenjak (traditional Dalmatian Fig Cake) is a real nutritional bomb prepared according to the traditional recipe made with dried figs abounded in Dalmatian sun, almonds and homemade herb grappa called Travarica.
Though it originated on the isle of Cres, Smokvenjak is popular throughout Dalmatia, and enjoyed with grappa. In island Cres Smokvenjak is consumed with bread and it was traditional food of islands farmers and shepherds who would carried while working in the fields, olive and wine yards. It is usually formed into round form. 
Herb grappa Travarica is a Dalmatian grappa with herbs: 2-3 leaves of sage, fennel, immortelle, carob, brambles and spruce, normally serves as a good aperitif. Instead of Travarica, you can use fruit brandy.



Dalmatian Fig Cake
(makes 1 cake)


      You need:

·       500 g dried figs
....................................................................................................................................................
·       1/2 dl herb brandy (or fruit brandy)
....................................................................................................................................................
·       150 g finely grind almonds
....................................................................................................................................................
·       1/2 fennel spring
....................................................................................................................................................
·       1 tbsp dried grapes, optional
....................................................................................................................................................

   
      Steps:

·       Grind the figs and almonds separately. Set aside.
...................................................................................................................................................
·       Combine figs and almonds with the brandy and chopped fennel.
...................................................................................................................................................
·       Knead. Form in the shape of a round cake.
...................................................................................................................................................
·       Dry in the oven at 80°C for about 40 minutes.
....................................................................................................................................................
·       When cooled, wrap in a parchment paper and store.
....................................................................................................................................................
·       Serve with brandy.
....................................................................................................................................................


P.S. For the measurements check out the kitchen chart!

Isprintaj recept

Pin It Now!

34 comments:

  1. volim, volim, volim! smokvenjak sam htjela raditi u rujnu prosle godine za jednu hrvatsku veceru u Francuskoj, ali nisam nasla dobrih: slatkih, socnih i ljepljivih. a to sto kazes, u Dalmaciji su na svakom koraku. njami!

    ReplyDelete
  2. A wonderful recipe! Those "cakes" are very healthy and energy-ladden.

    Cheers,

    Rosa

    ReplyDelete
  3. Dugo ga želim probati, a izgleda tako krasno... Ne mogu se smokve dovoljno nahvaliti, one su fino medeno čudo :)

    ReplyDelete
  4. Zar su več počele smokve? Super. Rado bih probala ovaj kolač!

    ReplyDelete
  5. Ljubice, kod nas su prve smokve, one najveće Petrovače već prošle. Meni su one najčešće i bezukusne. Sada počinju one slatke kojih ima na svakom koraku :)

    ReplyDelete
  6. Smokve itself obozavam, ali smokvenjak...:(, vise sam fan istocnjackih (zalivenih), i austrougarskih kolaca, nego ovih morskih;)
    Fotke su predivne!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Imenjakinjo moja, meni je baš obrnuto :) Vjerujem da je to stvar navike, nekih okusa iz djetinjstva, možda neka uspomena...
      Hvala ti!

      Delete
  7. Divan, divan, divan post, Maja, krasno pises, mogla sam zamisliti sliku pred ocima. A smokve obozavam. I sve sa smokvama. Ovdje se pravi crni kruh sa smokvama, odlican je.

    Slike su ti fantasticne.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Gordana, hvala ti! Nisam nikada probala taj kruh, ako nemaš recept na blogu, nadam se da ćeš ga staviti kada budeš imala mogućnosti :)

      Delete
  8. Sviđa mi se kako ti ljetni postovi odišu Dalmacijom!
    Bijele smokve još uvijek očekujem, a ne bih se složila s tobom da su petrovke neukusne. Istina da su bijele bolje, ali petrovke sazriju prije pa ispadnu kao uvod

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tamara, hvala :) Ne znam da li je to samo meni, ali svaku petrovaču koju sam dobila ili kupila bila mi je bezukusna, kao voda.

      Delete
  9. Hi Maja - I remember you have a couple tasty recipes of figs and this one is another winner too. If only fresh figs are available here, I'll definitely give this Dalmatian specialty a try. It has all the wonderful ingredients that I adore!

    ReplyDelete
  10. Prekrasno si opisala ugođaj ljeta u Dalmaciji, a smokva...a ta divna prastara vočka, povijest svijeta. Hvala ti za recept, svakako ću si napravit jednu "salamicu".

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dunja, hvala tebi :) Nadam se da će ti se svidjeti - to je naš stari običaj. Ljudi su pomalo počeli zabporavljati svoju tradiciju, ali ja volim te nonine recepte :)

      Delete
  11. nisam probala smokvenjak, barem još ne
    smokve jako volim i nadam se da ću ih se ovih dana dobro najesti :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nina moja, nadam se da ćeš se dobro najesti smokava. Osim što su zdrave, ja ih isto obožavam :)

      Delete
  12. Jako lep post. Smokvenjak nisam do sada imala prilike da probam, ali moram priznati da sve od smokava obožavam tako da verujem da će me i on oduševiti.

    ReplyDelete
  13. Na svakom koraku...baš ti zavidim. Moja ujna je posadila drvce u bašti u Ćupriji i od toga ima tone i tone džema, a ovde kod nas se prodaje na pijaci kao za lek. Nije mi jasno. Ja sam je redovno donosila sa letovanja iz Crne Gore onako u kutiji za cipele. Travaricu radimo i mi i zaista svaka kuća svoj recept ima. Drevan je to recept, a narod je vekovima skupljo iskustvo sa tim biljkamam i prenosio sa kolena na koleno.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Joj Jelena, kakva šteta! Eto, kad budete u blizini nas, slobodno navratite na našu smokvu. U ovih par godina stvarno je izrasla, nadvila se nad 1/4 našeg vrta, one gornje niti ne stignemo pobrati koliko su visoko. I ovdje se prodaju kao suho zlato, ali stvarno mi nije jasno radi čega, ima ih zbilja na svakom koraku. Samo tu oko moje zgrade uz put ih ima 4 komada, tko zna koliko su stare...

      Delete
    2. Kod nas ih ima suvih koliko voliš, mekanih, polu-mekanih, tvrdih da biraš, sočnih, slađih, manje slađih. Valjda se ljudima isplati više da ih suše jer brzo propadnu a i svi koji prodaju na pijaci su mahom preprodavci pa im to nije roba najbolja za prodaju, kad je tako osetljiva.

      Delete
  14. Fotke su divne, no nažalost ne volim baš smokve. Jedino ako mi ih ti pripremiš, možda ih zavolim :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aria, hvala ti! Ni moja svekrva ne voli smokve, ali pokušavam ju priviknuti barem na suhe :) Meni su pak najdraže upravo svježe!

      Delete
  15. Smokve jedem samo svježe i to samo kad ih sama uberem i nekako nemamo naviku raditi kolače od smokava, vjerujem da je smokvenjak fin :)Ja sam baš nedavno radila travaricu, iste boje, a različitih sastojaka :)

    ReplyDelete
  16. Obožavam suhe smokve, već duže vrijeme imam želju
    napraviti smokvenjak. Ima raznih recepata a nikako ne znam
    koji bi bio pravi tradicionalni, htjela bi postići što vjerniji okus
    s obzirom da smokvenjak još nisam kušala.
    Ovo mi je bilo super kad sam vidjela tvoj post i raditi ću po tvom receptu.
    Smokve imam, rakije imam :)

    ReplyDelete
  17. krasan je, ja baš volim ovaj slatkiš. prošle godine sam u Istri kupila malene smokvenjake, super mi je ovaj recept, pokušat ću doma napraviti :)

    ReplyDelete
  18. Smokve obožavam i uživam u njihovom okusu , mirisu, u onoj ljepljivosti koja mi ostane na rukama kada jedem smokve. Krasan post si napisala i sviđa mi se tvoj smokvenjak. One verzije koje nađem u prodaji me ne oduševljavaju previše, ali ovaj pravi , domaći ću sigurno i sama napraviti, po ovom receptu !

    ReplyDelete
  19. Predivan post i recept, smokve obožavam!

    ReplyDelete
  20. Ja obožavam smokve! Fotke su super i hvala ti za ovaj recept!

    ReplyDelete