8.20.2010

Džem od smokava i rogača/Figs & Carob Jam





Potrebni sastojci:
2 kg svježih smokava
500 g šljiva
600 g – 800 g šećera
1 limun (sok)
4 žlice mljevenog rogača
5 dl vode

Priprema:
Smokve oprati i prepoloviti.
Šljive oprati, odstraniti špice pa narezati na polovice.
Smokve i šljive zajedno sa sokom 1 limuna i 5 dl staviti kuhati 30 minuta da voće omekša.
Kada se voće skuhalo, usitniti gaštapnim mikserom pa dodati šećer i mljeveni rogač.
Kuhati uz povremeno miješanje 1 sat na laganoj vatri.
Dok se džem kuha, staklenke operite pa ih sterizirajte tako što ćete ih staviti u hladnu pećnicu, a zatim ćete pećnicu upaliti na 100°C da se polako zagrije. Zagrijavajte tako staklenke 1 sat ( vrata pećnice moraju biti itškrinuta).
Kada je džem gotov, ulije ga u vruće staklenke, a zatim otvorene staklenke stavite u pećnicu na 100°C oko 50 minuta da se na vrhu uhvati korica.
Vrući džem odmah zatvorite i ohladite na sobnoj temperaturi.
Čuvajte na hladnom i tamnom mjestu.




Pin It Now!

7 comments:

  1. E Majo, ovo su već ekskluyivni džemovi i ne nude se svakom ! Samo specijalnim gostima! Probala sam džem od smokvi i ruma, ali ovu kombinaciju nisam! Svaka čast na umeću!

    ReplyDelete
  2. Hvala ti Jelena :)
    Nemam ti ja ekskluzivne goste, ovo ti završi najčešće u palačinkama ili mojim tek izmišljenim pitama sa raznim nadjevima pa se dijeli najmilijima (a moji prijatelji vole sve isprobat) :)
    Joj, da si bliže :)

    ReplyDelete
  3. Meni je ovo prekrasno. Volim domaće džemove, a posebno kada imaju nešto što ih izdvaja. Vjerujem da je ovaj dodatk rogača ono što bi ovaj džem od smokava učinio još boljim.
    Tebi, nažalost, dugujem post sa receptima od rogača. onda kada si kao domaćica odabrala temu, mene si obradovala jer sm željela isprobati stvari koje nisu uobičajne u mojoj svakodnevnoj kuhinji. Nabavila sam mljeveni, pa čak i svježi rogač, odabrala recepte, ali nisam stigla isprobati. Mogla bih isprobati malu mjericu ovog džema, sada su smokve na svom vrhuncu, a ima već i šljiva.

    ReplyDelete
  4. Selma,bilo bi mi jako drago ;)

    ReplyDelete
  5. Hi there! Bog!
    I found your blog via Jelena!
    Today I just posted about figs as well. I was actually trying to find ways to preserve figs. Now thanks to ur recipe I will have no more excuses.

    ReplyDelete
  6. ovaj mi se naj sviđa :) obožavam taj okus smokava plus rogač...Kad dobijem domaće smokve, sačuvat ću ih u ovom pekmezu, bilježim!

    ReplyDelete