5.16.2011

Tartlete s jagodama i bademima/Strawberry Frangipane Tartlets

Please, scroll down for recipe in English





Cijelu zimu sam čekala proljeće kako bih napokon mogla pojesti prve ovosezonske jagode, a zatim trešnje i višnje. Nabrojano (crveno) voće jednostavno obožavam, a najčešće ne stigne do kolača (u množini) jer ga već na samom putu pojedem. U Dalmaciji su trešnje već počele i vidim ih na stotinama štandova uz cestu kako mi mašu. Ali, u Dalmaciji prve trešnje nikada nisu bile ukusne, više su vodnjikave, pa se ipak teška srca odlučim pričekati drugu crveniju i ukusniju berbu :) 




Moje jagodice koje sam posadila u pitarima na balkonu već su se počele crvenjeti, a ja im teška srca mogu odoljeti kada ih vidim na policama dućana. Ipak odustajem i od njih jer vidim da su previše umjetne, sjajne i uvozne! Preko vikenda sam se prošetala do pijace u gradu kako bih vidjela da li koja od dobrih i poznatih mi bakica ima domaćih jagoda. O tome koliko su to domaće jagode sazrele na suncu dalo bi se raspravljati, ali da sam našla domaće - jesam (možda su iz staklenika, ali barem znam da nisu prskane i jako su ukusne!). U kombinaciji s domaćim bakinim bademima, napravila sam jednostavan tart koji smo brzinski pojeli negdje usput dok smo odlazili k vjenčanom kumu na putu za kino.


Kada smo M. i ja bili u Koprivnici prošlog vikenda, moja Martina mi se smijala dok sam joj pričala kako sam prošlog ljeta prvi puta u životu probala šumske jagode :) Da, prvi puta!! Dok smo se u srpnju vraćali iz Križevaca doma, M. je stao uz cestu i kupio mi dvije kutijice šumskih jagoda, negdje kroz Liku. Bile su poslagane na hrpicama u onim malenim plastičnim kutijicama od Margo namaza, a toliko sitne i crvene da su mi odmah narasle zazubice :) Stara bakica koja ih je prodavala sjedila je ispred svoje kuće u dvoru i lagano mi je mahala :) Kao malo dijete sam ih trpala u usta, nisam ih niti oprala niti sam im skinula peteljke, jela sam ih cijele skupa sa listićima. Martina me samo izbezumljeno gledala dok sam joj pokretima opisivala kako je izgledalo moje prvo davljenje u šumskim jagodama, a zatim mi se smijala! Sigurno si je pomislila (ili još uvijek misli) da nisam normalna, ali takva sam - jednostavno obožavam neke stvari i uživam u njima! Veliki sam hedonist i volim uživati u divnom sezonskom voću, jednostavno zatvorim oči i uživam u životu :) Jedna od najdražih stvari mi je ljeti otići na plažu, negdje uz zalazak sunca dok se svi turisti razbježe svojim apartmanima, sjesti na plažu i uživati u narezanom voću ili voćnoj salati - miris voća, miris mora, miris zalaska sunca... Te stvari me nekako drže preko depresivne zime koja mi nikada nije bila draga. Štoviše, bila bih najsretnija da zimi uopće ne moram izlaziti iz kuće, najradije bi se zamotala u dekicu i sjedila ispred vatre dok ne prođe nevera. Proljeće je sasvim druga stvar - proljeće uvijek poslije zadnje ožujske kiše dočekujem na balkonu vrteći se lijevo-desno i mirišem da li je stiglo!


Tog sunčanog vikenda u Koprivnici, Martina me, da nastavim priču, na radost svih koji to nisu vidjeli (i onih malobrojnih koji jesu), odvukla na vidikovac u petama od 8 cm. Naravno, vidikovac je kilometar udaljen na vrhu šume, a stazu čini blatnjava (klizava) zemlja posuta lišćem. Baš prekrasno! Dok sam se vraćala k polaznoj točki vidjela sam je negdje dolje u daljini, a u petama od 8 cm spuštanje je bilo nemoguće! Ok, ili ću ostati gore i helihopter će doći po mene (a možda se i  nekom višom silom teleportiram dok on stigne) ili ću se nekako spustiti dolje. Nisam osoba koja paničari, jednostavno nađem nekakvo rješenje - ma kakvo ono bilo. OK, haljina i pete + vidikovac i strma staza?! Možete pogađati jednom kako sam se spustila :) Naravno, najjednostavniji način je sjesti na guzu i četveronoške se spuštati dolje, pa sam to i učinila :)  Usput sam si zamišljala što ću reći Martini kada se ona i Željko odluče sići s drvene naprave na vidikovcu, razmišljajući kako da joj ...... sve po spisku! Nakon minute spuštanja gdje sam izgrebala vjenčani prsten i usput čupnila 1 sadnicu šumskih jagoda sasvim slučajno, bilo je baš zabavno ponovno biti dijete i pomalo se uprljati :) Da me netko vidio sigurno bi pomislio da sam luda - cura koja se strmom stazom spušta četveronoške i još se glasno smije - sigurno ne bi bio baš lijep prizor :) I taman kada sam pomislila da nemam svjedoke, suprug i njegov vjenčani kum K. su pretpostavili da bih mogla biti na vidikovcu pa su se uputili prema meni!! Ok, kada K. dođe ovo ljeto k nama  na more, ima da nakuham crnih i običnih rižota, škampa i pizza samo da ne slušam o mojim suludim pothvatima :)



Tartlete s jagodama i bademima
(za 4 x 8cm tartlette)



      Potrebni sastojci:
      Za tijesto:

·         240 g integralnog brašna
....................................................................................................................................................
·         1 cijelo jaje
....................................................................................................................................................
·         60 g maslaca
....................................................................................................................................................
·         3 žličice kristal šećera
....................................................................................................................................................
·         1 žličica arome vanilije
....................................................................................................................................................
·         prstohvat soli
....................................................................................................................................................

      Za pastu od badema:

·         120 g maslaca, sobne temperature
....................................................................................................................................................
·         240 g fino mljevenih badema
....................................................................................................................................................
·         1/2 žličice arome badema
....................................................................................................................................................
·         2 žlice kristal šećera
....................................................................................................................................................
·         120 g svježih jagoda, prerezanih na pola
....................................................................................................................................................


      Priprema:

·         Zagrijte pećnicu na 180°C.
...................................................................................................................................................
·         Kalupiće za tart premažite s malo otopljenog maslaca, ostavite sa strane.
...................................................................................................................................................
·         U većoj zdjeli, pomiješajte brašno s soli i šećerom pa dodajte maslac narezan na listiće. Tijesto razmrvite rukama pa dodajte razmućeno jaje i aromu vanilije.  Umijesite tijesto, zamotajte ga u plastičnu vrećicu ili prozirnu foliju pa ostavite u hladnjaku najmanje 1 sat.
....................................................................................................................................................
·         U manjoj zdjeli pomiješajte maslac sobne temperature s mljevenim bademima, šećerom i aromom badema. Pastu od badema ostavite na sobnoj temperaturi.
....................................................................................................................................................
·         Tijesto izvadite iz hladnjaka, pa ga podijelite na 4 dijela. Svaki dio posebno razvaljajte na pobrašnjenoj kuhinjskoj podlozi, na 5 mm debljine. Tijesto utisnite u pripremljene kalupiće, a ostatke tijesta otkinite.
....................................................................................................................................................
·         Pastu od badema podijelite na 4 dijela pa u svaki tart utisnite jednaku količinu. Zagladite površinu paste, pa po vrhu poslažite jagode.
....................................................................................................................................................
·         Pecite 20 minuta, ili dok tijesto ne uhvati zlatnosmeđu boju.
....................................................................................................................................................


English version
Strawberry Frangipane Tartlets
(makes 4 x 3-inch tartlets)

     You need:
      For the pie crust:

·         240 g integral (whole grain) flour
....................................................................................................................................................
·         1 egg
....................................................................................................................................................
·         60 g unsalted butter
....................................................................................................................................................
·         3 tsp granulated sugar
....................................................................................................................................................
·         1 tsp vanilla essence
....................................................................................................................................................
·         pinch of salt
....................................................................................................................................................

      For the frangipane:

·         120 g unsalted butter, room temperature
....................................................................................................................................................
·         240 g almond meal
....................................................................................................................................................
·         ½ tsp almond essence
....................................................................................................................................................
·         2 tbsp granulated sugar
....................................................................................................................................................
·         120 g sliced strawberries
....................................................................................................................................................


      Steps:

·         Preheat the oven at 350 F (180°C).
...................................................................................................................................................
·         Brush the tart molds with butter. Set aside.
...................................................................................................................................................
·         In a large bowl, combine flour with salt, sugar, butter, egg and vanilla essence. Make non-sticky dough, wrap it in the plastic bag and set in the refregerator for at least 1 hour.
....................................................................................................................................................
·         In a small bowl, cream the butter and sugar until light. Add sugar and almond essence. Combine well. Keep the frangipane paste on the room temperature.
....................................................................................................................................................
·         Remove the dough from the refregerator and divide it on the 4 parts. Roll out each part of the pie dough to ¼-inch (5 mm) thicknes. Fill tart molds with them. Cut off excess dough.
....................................................................................................................................................
·         Fill the tart molds with the frangipane paste and arrange sliced strawberries on top.
....................................................................................................................................................
·         Bake for 20 mins, or until the crust is golden.
....................................................................................................................................................


P.S. For the measurements check out the kitchen chart!

Pin It Now!

18 comments:

  1. Ja se stalno ponavljam...kakve fotke!!!!

    ReplyDelete
  2. U subotu sam kupila na palcu dalmatinske trešnje i baš su nikakve, ali nema veze, toliko sam ih se zaželjela da su mi i ovakve bile dobre. :)
    Inače ja baš rijetko radim kolače i s trešnjama i s jagodama, uvijek mi je žao potrošiti to savršeno voće u kolačima jer ih najviše volim jesti onako same.
    Bez obzira na to ovi tartići izgladaju i zvuče savršeno i uopće se ne bi bunila da mi ih neko napravi i ovako posluži. :)

    ReplyDelete
  3. @Mel, hvala ti (po ko zna koji put) :) :)
    @Andrea, kao što sam rekla, prve trešnje su mi baš vodnjikave i bezukusne, teška srca čekam drugu rundu :) Hvala ti :)

    ReplyDelete
  4. mmm, presavršenoo. Ovaj frangipane daje tako jedan fini štih pitama. radila sam ga i u obliku podloge za tortu i bilo mi je baš fino :))) Po slikama na fejsu vidim da vam je bilo jako lijepo u Koprivnici i iskreno,baš mi je žao da vas nisam svih i ja upoznala, lijepo vas je vidjeti onako nasmijane i sretne. :))) Pita ti je prekrasna, i čuvam receptić svakako, nešto se i ja u zadnje vrijeme spremam napraviti ovakve pite.. još da mi je ljetnih nektarina za ovo.... Jedva čekam sve to ljetno voće :D

    ReplyDelete
  5. Prave prolecne tortice, uzivam u slikama..eh, jos nikako da probam ovogodisnje jagode, ima ih na pijci ali su mi te prve nekako bezukusne, sacekacu jos malo da stignu one prave, domace i mirisne....i mada su mi u svezem izdanju isto najlepse, jedva cekam da napravim par teglica sirupa i pekmeza:)))

    ReplyDelete
  6. Uživala sam u ovom postu... Uživala u fotkama... Uživala u receptu :)

    ReplyDelete
  7. Baš me zabavio ovaj post, prekrasne su ti fotke, nasmijala me priča i recept ti je odličan. Vidjela sam i ja slike, stvarno vam je bilo lijepo i jako mi je žao što nisam mogla doći, ali drugi put.
    Naša je trešnja još poluzelena, treba joj još malo sunca, jedva čekam da dozrije do kraja. Kao i ti, obožavam to crveno voće. Moje trešnjice obično ne dočekaju kolač, pojedemo ih samo tako :) Ponekad ih upotrijebim za štrudlu, ako mi se da čistiti koštice :)

    ReplyDelete
  8. Eh, kod nas je leto proslo ali ima i jesen svojih cari, a zima, pa steta ovde nikad ne pada sneg:(
    Slike su prekrasne skoro ove kolace mogu zamisliti na stolu;)

    ReplyDelete
  9. yum, yum que rico! delicious. So I was thinking as I was reading the recipe and watching your amazing photos. is there any chance you can make all these recipes into a book? I would love to purchase a copy. (last year, I printed my blog into a hardcover book as a present to my parents. they loved the idea..can you do this with your blog?) I'm serious. not kidding. you are very talented. I'm also going to suggest the same to Jelena. It would be an honor to have yoru cookbook in my kitchen. think about it ok.

    ReplyDelete
  10. Jako fino a slikice prekrasne i baš sam uživala s tobom u ovoj divnoj priči.

    ReplyDelete
  11. Super izgleda. Divan recept afotke još bolje.

    ReplyDelete
  12. @Nevena, hvala ti :) Obožavam frangiapne pastu, odlična je sa višnjama i jagodama (dvije meni najdraže kombinacije) :)
    @Tamara, znaš da si nam falila! Neki su te htjeli ponovno vidjeti, a neki upoznati :) Nadam se da će biti nove prilike za susret :)
    @Elisa, such a good idea!! I will seriously think about it!! It will be great! :) Tnx!!
    @Olivera, Lana i Dilajla, hvala vam :) Baš mi je drago da ste uživali :)

    ReplyDelete
  13. Jagode! Svi ste u jagodama samo sam ja u princez krofnama (uspele su mi prvi put) i profiterolama. Napravila sma toliko profiterolica da moram goste pozvati da sve to popapaju. Dok ja stignem do jagoda, prošao voz.

    Ovde su jagode nikakva. Ogromne, i bezukusne, a o trešnjama da i ne govorim. Svake godine ostanem željna onih pravih slatkih. Imala sam prilike da probam šumske, i bila pozvana u berbu, ali kada sam čula da se tuda zmije motaju, hvala lepo, ostaću ja bez šumskih jagodica.

    Baš si me slatko nasmejala! Mogu scenu da zamislim!

    Posudice su prelepe i na svakoj slici drugačije. Bože kako male stvari čine tako puno! Tart da i ne govorim, pravi letnji elegantni, damnski!

    ReplyDelete
  14. Majo, kako sam promasila ovaj post, ne znam? Kako si me slatko nasmijala, uzivala sam (i smijuljila :))) citajuci, i gledajuci... Tartletti izgledaju preslatko!

    ReplyDelete
  15. Prekrasan post Maja !
    Nikada se ne mogu odlučiti sviđaju li mi se više tvoji recepti, prezentacija, priče....., ma sve mi se sviđa !
    A sa ovim divnim kombinacijama kolačića, uvijek se tu nađu moji omiljeni sastojci :), pomalo moja disciplina u nejedenju nego tek probanju slastica popušta, uh, uh. Što mogu kada je ovome tako teško odoljeti. Odlično i prekrasno !!

    ReplyDelete
  16. Hi Maja,

    These images have a wonderful spring feel to them. Love the strawberries! Malaysia does have strawberries (grown in the Cameron Highlands), but we don't really have them available in Penang.

    I was just looking at images of Trogir. Wow, you live in a very beautiful place. Must be easy to find inspiration there for your blog.

    Looking forward to seeing more of your dishes.

    Best,

    Reese

    ReplyDelete
  17. Reese, thank you so much for your feedback!! :)

    ReplyDelete