12.21.2011

Rođendanska torta: Čokoladna mousse torta/A special occasion cake: Chocolate mousse Cake

Please, scroll down for recipe in English



Nisam osoba koja slavi rođendane u velikom društvu, više sam povučeniji tip osobe koja voli provesti mirnu večer s dragim ili u krugu prijatelja i obitelji, u laganom razgovoru :)
No, jesam osoba koja se s vremena na vrijeme voli počastiti finim stvarima, a ova torta je jedna od njih. Nije rođendan svaki dan, pa sam se ove godine sama sebe odlučila počastiti THE tortom :) Onom čokoladnom, romantičnijom, ženstvenijom varijantom! 
Čokoladne napasti ove godine odlučila sam napraviti nešto malo ranije budući da na sam dan rođendana neću biti kod kuće, ali ću vam objaviti kratki post o pobjedniku darivanja. Za one koji su slučajno propustili, slobodno se možete još uključiti jer do 29.prosinca 2011.


Da krenemo malo na tortu: što se tiče sastojaka, ako se već upuštate u pravljenje ove torte, nemojte škrtariti i kupiti nekvalitetnu tamnu čokoladu. Ja uobičajeno koristim tamne čokolade s 74% kakaa od Lindta, a od čokolade za kuhanje s 52% kakaa koristim Kuverturu. Nakon što sam stotinu puta napravila ovu tortu i za nas i za rođendane meni jako dragih prijateljica (prepoznat će se one), otkrila sam da je ta kombinacija najbolja.
I još nešto. Vrhnje za šlag. Nabolji i najukusniji mousse ispada s vrhnjem za šlag od Vindije (Z'bregov). Možete koristiti i Haltu, Hoplu i druga vrhnja, ali ta zaslađena varijanta potpuno mijenja na okusu ove torte, a onda to nije to! Iako su takva vrhnja duplo jeftinija, toplo preporučujem Vindiju. Uostalom, mousse je bolji, čvršći i ne topi se tako lako.
U duhu Božićnih blagdana, donosim vam malo sniježnih pahulja s našeg puta :) U Dalmaciji sniejg padne možda jednom u 10 godina, pa svaki nagovještaj odlaska u malo hladnije krajeve meni predstavlja veliku sreću!


Hvala vam svima koji ste i ovu godinu bili uz mene, svojim komentarima, toplim riječima i posjetima. Hvala vam što me pratite :) 
Želim vam blagoslovljen Božić i sretnu Novu Godinu! Nadam se da će vas slijedeća godina ispuniti predivnim stvarima. Onom  čemu se nadate. Smijehom. Hranom. Da ćete naučiti kuhati. Oni koji znaju kuhati, da će imati više inspiracije. Punu kuhinju svježih začina, miris cimeta Božićnih kolača, miris svježe pečenog kruha. Da budete u krugu prijatelja i obitelji.
Sve što vam ova godina nije donijela, a želite si da vam slijedeća donese!



Čokoladna mousse torta
(za 1 tortu, 26 cm)

      Potrebni sastojci:
      Za biskvit:

·         4 cijela jaja, sobne temperature
....................................................................................................................................................
·         200 g kristal šećera
....................................................................................................................................................
·         250 g maslaca, sobne temperature
....................................................................................................................................................
·         200 g čokolade za kuhanje, 52% kakaa
....................................................................................................................................................
·         4 žlice glatkog pšeničnog brašna, tip 550
....................................................................................................................................................
·         2 žličice praška za pecivo
....................................................................................................................................................
·         prstohvat soli
....................................................................................................................................................
·         120 ml mlijeka, za prelijevanje biskvita
....................................................................................................................................................

      Za mousse od tamne čokolade:

·         1 litra vrhnja za šlag (Vindija)
....................................................................................................................................................
·         200 g tamne čokolade, 74% kakaa
....................................................................................................................................................
·         200 g čokolade za kuhanje, 52% kakaa
....................................................................................................................................................
·         prstohvat soli
....................................................................................................................................................

     
       Priprema:
       Priprema biskvita:

·         Zagrijte pećnicu na 170°C. Kalup za torte premažite s malo otopljenog maslaca pa pospite s malo brašna. Otresite ostatak brašna pa kalup ostavite sa strane.
...................................................................................................................................................
·         Nalomite čokoladu i narežite maslac pa sve zajedno otopite na pari, stalno miješajući dok ne dobijete finu, tekuću teksturu čokolade. Skinite s vatre pa lagano ohladite na sobnoj temperaturi, oko 5 minuta.
....................................................................................................................................................
·         Žumanjke istucite s šećerom dok ne dobijete gustu, svijetložutu smjesu. U žumanjke dodajte otopljenu čokoladu pa dobro izmiksajte. Dodajte brašno pomiješano s praškom za pecivo pa izmiksajte dok se svi sastojci ne spoje u kompaktnu smjesu. Ostavite sa strane.
....................................................................................................................................................
·         U drugoj zdjeli istucite bjelanjke u čvrsti šlag pa dodajte, malo po malo, smjesi žumanjaka i čokolade. Dobro izmiksajte.
...................................................................................................................................................
·         Pripremljenu smjesu izlijte u kalup za torte. Ako je potrebno, poravnajte da biskvit bude ravan.
...................................................................................................................................................
·         Pecite biskvit oko 30-40 minuta. Čačkalicom umočenom u sredinu biskvita provjerite da li je pečen. Izvadite biskvit iz pećnice, nemojte ga vaditi iz kalupa. Još vrućeg prelijte ga s mlijekom pa potpuno ohladite na sobnoj temperaturi. Ja u ovom koraku uobičajeno 50 g tamne čokolade (s 74% kakaa) otopim u mlijeku pa nakapam po tijestu. Mlijeko omekša topli biskvit, a čokolada se fino upije.
...................................................................................................................................................

      Za mousse od tamne čokolade:

·         Pomiješajte vrhnje za šlag s obje vrste čokolade koju ste nalomili na kockice. Stavite zagrijavati na laganoj vatri sve dok se čokolada potpuno ne otopi. Stalno miješajte dok tekućina ne zavrije. Skinite s vatre i ostavite oko 10-15 minuta da se ohladi na sobnoj temperaturi. 
...................................................................................................................................................
·         Nakon što se krema ohladila, ona će se malkice stisnuti. Potom je prelijte preko potpuno ohlađenog biskvita. Kalup protresite par puta rukama kako biste uklonili eventualne mjehuriće zraka. Ostavite u hladnjaku par sati dok se mousse ne stisne.
....................................................................................................................................................



 English version

So, my 28th birthday  is in a few days and I decided to make a special occasion cake, THE cake :)
Just mine Birthday Cake! This is my favorite chocolate cake, so full of flavors, so romantic. I just love it! Hope you will too :)
P.S. For neater slices, dip your knife in hot water before cutting each slice.

Since I made this cake a few days earlier, we were free to travel, to enjoy  the Christmas spirit, to enjoy the snow.
I wish you all a fantastic new year. I hope it’s filled with a lot of incredible things. Laughter. Food. Everything you hope for.


Chocolate mousse Cake
(makes 9-inch round cake, serves 12)

      You need:
      For the base:

·         4 whole eggs
....................................................................................................................................................
·         200 g granulated sugar
....................................................................................................................................................
·         250 g butter, room temperature
....................................................................................................................................................
·         200 g milk chocolate, 52 % cocoa
....................................................................................................................................................
·         4 tbsp all-purpose flour
....................................................................................................................................................
·         2 tsp baking powder
....................................................................................................................................................
·         pinch of salt
....................................................................................................................................................
·         120 ml milk
....................................................................................................................................................

      For the Dark chocolate mousse:

·         1 liter  whipping cream
....................................................................................................................................................
·         200 g dark chocolate, 74% cocoa
....................................................................................................................................................
·         200 g milk chocolate, 52% cocoa
....................................................................................................................................................
·         pinch of salt
....................................................................................................................................................


       Steps:
       For the base:

·         Preheat the oven at  340 F (170°C). Butter bottom and sides of a 9-inch mold. Set aside.
...................................................................................................................................................
·         Melt butter and chocolate in large heatproof bowl set over saucepan filled with 1-inch of barely simmering water, stirring occasionally until smooth. Remove from heat and cool mixture slightly, about 5 minutes. Set aside.
....................................................................................................................................................
·         In stand mixer fitted with whisk attachment, beat egg yolks with sugar until pale and light yellow in colour. Gently fold in chocolate, whisk well. Add flour mixed with baking powder, one tablespoon at time. Set aside.
....................................................................................................................................................
·         In another bowl, beat egg whites at medium speed until foamy. Using whisk, fold beaten egg whites into chocolate mixture to lighten, one tablespoon at time.
...................................................................................................................................................
·         Transfer batter to prepared cake mold, gently smoothing top with offset spatula.
...................................................................................................................................................
·         Bake for 30-40 minutes, or until cake has risen, is firm around edges and center has just but is still soft.
...................................................................................................................................................
·         Remove the cake from the oven and pour with milk. In this step you can melt 50 g Bitterweet chocolate with milk and pour over the worm cake base. It's wonderful!
...................................................................................................................................................
·         Transfer cake to wire rack to cool completely, about 30 minutes. Do not remove cake from the pan!
...................................................................................................................................................

      For the Dark chocolate mousse:

·         Combine whipping cream with chopped chocolate, melt in large saucepan set on the medium heat, continuously stirring, until smooth. Cook for 5 minutes until boil.
...................................................................................................................................................
·         Remove from heat and cool slightly, for 10-15 minutes.
....................................................................................................................................................
·         Pour over the completely cooled chocolate cake base. Gently tap pan on counter 2-3 times to remove any large air bubbles. Set in the refregerator for few hours.
....................................................................................................................................................



P.S. For the measurements check out the kitchen chart!


Pin It Now!

30 comments:

  1. Divna torta za rođendan tako jedn mlade i lijepe osobe koju sam imala čast i upoznati,sve najljepše od srca i za nadolazeće blagdane iako ja iskreno je jedva čekam da prođe godina ova nažalost nije mi bila neka.
    Torta je divna

    ReplyDelete
  2. ajmeeeeeeeee.. radila sam nešto slično nedavno, i baš mislim da ću pripremit jednu za Novu Godinu kao udarnu bombu :)samo u receptu koji ja imam mousse se izlijeva topal na tijesto, tako da se dio njega upije u tijesto koje bude dodatno mekano i čokoladno.
    Ja sam isto zaključila da je kod ovakvih kolača najbitnije kakvi su sastojci. hople i ostale na biljnoj bazi sam odlučila potpuno izbaciti, jer mi jednostavno sve pokvare.
    a s Lindt čokoladom ne može loše ispast nikako :)

    ReplyDelete
  3. Obradovao me je recept, jer volim ovu tortu, a nisam je do sada pravila.
    Obzirom da nećeš biti tada tu, a i da se ja nešto ne sludim: želim ti sve baš, baš najbolje povodom rođendana, dobro zdravlje i da ti se ostvari samo jedna želja, ali najveća! Želim ti, takođe, srećan Božić, mir i blagostanje.

    ReplyDelete
  4. Hvala vam svima na komentarima, željama i čestitkama :)
    @ Dilajla, hvala ti :) Također želim tebi i tvojoj obitelji sve najbolje povodom blagdana!

    @ Tena, ja na taj način radim istu ovu tortu samo što u mousse-u zamijenim čokolade sa 400 g bijele čokolade. Toplo izlijem na čokoladni biskvit i bijela čokolada se fino upije i biskvit bude prošaran :) Znam iz vlastitog iskustva, a i iz iskustva drugih ljudi da Vindija vrhnje za šlag najbolje uspjeva u ovoj kombinaciji. Jednom mi se taj bijeli mousse sa Hoplom nije uopće stisnuo, mada sam naknadno i umiješala želatinu u njega. Dobro vrhnje znači čuda :) Oni koji ne mogu nabaviti vrhnje od Vindije, preporučam da uzmu neku masniju verziju vrhnja, da bude gusto, a ne tekuće :)

    @ Opasna, Hvala ti od srca :) Ja sam ovu tortu imala na vjenčanju, radila mi ju je prijateljica od koje sam inače i dobila originalan recept. Planula je za čas :)

    ReplyDelete
  5. Ovo je torta po mom guštu.

    Sretan rođendan:)

    ReplyDelete
  6. Specijalna torta doista. Sretan ti rođendan i sve najbolje u nadolazećim blagdanima!

    ReplyDelete
  7. Majo, želim ti sretan rođendan i sve najbolje! Torta je fenomanelna, prava čokoladna dekadencija. Predivno!

    ReplyDelete
  8. Majo, da ti ne želi unapred srećan rođendan, to ću ostaviti za kasnije, nego da kažem da si prava mala vrednica. Ja isto rođendane slavim u intimnom porodičnom društvu a gozbi planiram danima, ako ne i mesecima unapred. Jedne godine je kineski meni, pa američki, pa salate samo, pa onda meksički... Torta ti je božanstvena i mislim da nema osobe kojoj se ne bi svidela, a oni koji ne vole tamnu čokoladu, ako ih ima, neka je preskoče, biće više za ostale.

    ReplyDelete
  9. Imenjakinjo moja sretan ti rodjendan i nastupajući praznici! Torta je potpuno po mom ukusu i po sastojcim i po izgledu. Bijeli stalak za tortu (na slici) je prelijep.

    ReplyDelete
  10. Sretan ti rođendan i sve najbolje povodom blagdana
    torta em odlično izgleda, em je odličnog okusa, nema se što prigovarati

    ReplyDelete
  11. Želim ti sve najbolje za rođendan draga Maja, neka ti se ostvari sve ono što si i sama želiš! :) Torta je savršenstvo, obožavam ovakve dekadentne, a opet lagane pahuljaste čokoladne torte (lagane zbog kvalitetnih sastojaka). Amoram ti reć da sam se rastopila gledajući ove tvoje fotografije u snijegu, prekrasno. najveća želja mi je da barem jednom provedem Božić u nekoj planini, okružena snijegom, na totalno starinski način. :)

    ReplyDelete
  12. Hvala vam svima od srca :)
    Bijeli stalak za tortu sam kupila u Mercatora, za 80 kn ako koga zanima. Ima sada još i lijepših, a možete ih naći i u darovnim dućanima :)

    ReplyDelete
  13. Sretan rođkas!!!
    Hvala na lijepim željama za iduću godinu!

    ReplyDelete
  14. Sretan rođendan. Ovo je stvarno THE torta. Moram ju isprobati. Imamo isti stalak, samo što je moj bio skuplji i kupljen je u Kerumu.

    ReplyDelete
  15. Osvojile su me ove fotke prekricene snijegom :)
    Majo, torta ti je fenomenalna! Uživaj i želim ti prekrasne blagdane.

    ReplyDelete
  16. Kao i uvek - divno :) Očarana sam tvojim cvetnim postavkama za fotografisanje, to sam već jednomm onako naširoko objasnila :) Srećan rođendan, Božići Novogodišnji praznici :) Biće to dobra godina!!

    ReplyDelete
  17. Divna, ultra cokoladna torta! Veliki smo ljubitelji ovakvih slatkisa i moramo ju probati... :)
    Zelim ti unapred sve najlepse za rodjendan, ali nadam se da cu se setiti cestitati i tog dana... :)
    Divnu yelju si nam svima uputila za praznike. Jako lepo receno... :)

    ReplyDelete
  18. Draga Majo, sve najlepse za rodjendan i svako dobro u novoj godini i za praznike koji su prd nama, lepo nam se provedi a tortica je san snova, ma nema nista bolje od cokolade!;)))

    ReplyDelete
  19. Hvala vam svima od srca na čestitkama, na komentarima, na tome što me pratite... Drago mi je da vam se sviđa tortica, ovo je moja omiljena čokoladna. Može se napraviti i u verziji bijele čokolade :)

    @ Mila, hvala ti!

    Btw, ako koga zanima, na FB stranici Dalmatia Gourmande ima nagradna igrica i za Božić dijelim neke od svojih tkanina koje ste imali prilike vidjeti na slikicama i još neke koje nisu stigle doći na red na slikicama... Malo iznenađenje :)

    ReplyDelete
  20. Prelepo, sve je prelepo, tortica, fotke snežne idile, želje...
    Draga moja želim ti srećan rođendan i predstojeće praznike, mnogo sreće i da sve bude baš onako kako si ti sama poželela, pozdrav!

    ReplyDelete
  21. Joj, prelepa!Draga Majo, hvala na lepim željama i food blog prijateljstvu!Sretni praznici!

    ReplyDelete
  22. Hi! You are wonderful! I love your recipes! I posted the videos of fountain show in Antalya, please check it! Thanks..

    http://antalya-magnificent-city.blogspot.com/

    ReplyDelete
  23. prekrasna za torta, obožavam ovako bogate čokoladne torte!!
    želim ti sretan rođendan i blagoslovljen Božić!

    ReplyDelete
  24. Draga Maja,torta je odlična ! Prava, fina, ženska, ....., slavljenička, Sretan Ti rođendan ! Uz najljepše želje !
    Tebi i tvojima želim Sretan Božić i prekrasne , vesele blagdane !

    ReplyDelete
  25. Čokolada, mousse .... I'm in heaven! :)
    Sretan ti rođendan prije svega i još mnogo finih recepata i oku ugodnih postova!
    Sretan Božić i Nova godina tebi i tvojim dragima! :)

    ReplyDelete
  26. Wow kakva torta!!! Divota :) a tek fotke sa snijegom :( kod nas ga još nema! :(

    ReplyDelete
  27. Hvala vam svima na komentarima i lijepim željama :)

    ReplyDelete
  28. isprobano za moj rođendan i bila je odličnaa!!!:))) nažalost nisam slikala, ali naći će se sigurno opet na mom stolu a onda će pasti i koja slika:)

    ReplyDelete
  29. Hvala vam svima na komentarima, drago mi je da vam se torta dopada :)

    @2cocoNuts, hvala ti što si je isprobala i drago mi je da ti se svidila :)

    ReplyDelete
  30. :) svaka torta sa ovoliko čokolade je moj favorit :)

    ReplyDelete